Facebook bed

Bekijk de slaapgewoontes van je vrienden dankzij Facebook

Met vrij verkrijgbare data van Facebook kun je het slaappatroon van vrienden in kaart brengen. Eng? Het bewijst maar weer eens hoeveel Facebook van je weet.
Facebook bed

Heb je een vriend die het constant véél te laat maakt? Of een collega die maar zit te knikkebollen op het werk en beweert dat ‘ie elke avond op tijd in bed ligt. Je kunt het nu bewijzen door de slaapgewoontes van je Facebook-vrienden te analyseren. Een Deense ontwikkelaar heeft een tool ontwikkeld waarmee je kunt zien hoe lang iemand heeft geslapen, op basis van data die Facebook en de Messenger-app vrijgeven. Het werkt alleen bij fanatieke gebruikers, die voor het slapengaan en bij het opstaan veelvuldig op Facebook kijken. Facebook is uiteraard niet blij met de tool, die nog maar eens extra benadrukt hoeveel informatie het sociale netwerk over je verzamelt.

De Deense ontwikkelaar, Søren Louv-Jansen, legt in een blogposting uit waarom hij de tool gemaakt heeft. De code ervan is te vinden op GitHub en is meer dan 1.000 keer gedownload. Louv-Jansen weigert de code van GitHub te verwijderen, ook al is Facebook van mening dat de tool de gebruikersvoorwaarden van de website overtreedt. Louv-Jansen maakte de tool juist om mensen ervan bewust te maken dat Facebook veel van je weet. Als jij de slaappatronen van bepaalde vrienden in kaart kunt brengen, kan Facebook (en geheime diensten) dat ook (en nog veel meer).

“Het was niet mijn bedoeling om mijn vrienden te bespioneren”, vertelt Louv-Jansen in een interview met The Washington Post. “Ik wilde mensen ervan bewust maken dat ze digitale voetstappen achterlaten, overal waar ze zijn.” Zijn tool controleert elke 10 minuten of een gebruiker actief is geweest op het sociale netwerk, door in te loggen of een bericht te posten.

Hieronder zie je het patroon van een gebruiker die elke avond om 23:00 uur gaat slapen en om 6:30 uur weer wakker is:

Facebook-slaappatroon

Animatie: Tomislav Zvonaric

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 februari 2016, 11:16
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.