facebook-messenger

‘Facebook Messenger bevat al verborgen betaalfunctie’

In code van Facebook Messenger zijn aanwijzingen gevonden om betalingen te doen. Facebook hoeft alleen nog maar de schakelaar om te zetten.

facebook-messenger-payment-stringsGeld overmaken aan een vriend, vanwege een gezamenlijk etentje? Het kan straks gewoon via Facebook Messenger. Een informaticastudent van Stanford vond in de code van de app aanwijzingen dat Facebook zo’n functie heeft toegevoegd. Het enige wat het bedrijf nog hoeft te doen, is het omzetten van een schakelaar. Je kunt een betaalrekening aan de app koppelen, zodat je tijdens een chatgesprek elkaar geld kunt sturen. Een betaling verrichten is niet veel ingewikkelder dan het sturen van een foto naar vrienden. Een pincode binnen de app voorkomt dat iemand zomaar geld kan overmaken, als jouw iPhone in verkeerde handen terechtkomt.

Facebook CEO Mark Zuckerberg heeft eerder al eens later doorschemeren dat er betaalfuncties in Messenger zouden kunnen komen. Hij zei tijdens het bespreken van de kwartaalresultaten van Q2:

“… over time there will be some overlap between [Messenger] and payments. […] The payments piece will be a part of what will help drive the overall success and help people share with each other and interact with businesses.”

Zuckerberg: ‘Betalingen is meerjarenplan’

Hij waarschuwde ook dat er nog wel behoorlijk wat werk te verzetten was, voordat de betaaldienst van start kon gaan. “We’re going to take the time to do this in the way that is going to be right over multiple years”, aldus Zuckerberg. Een andere aanwijzing is het feit dat voormalig PayPal-president David Marcus in dienst is getreden bij Facebook en nu leiding geeft aan het Messenger-team. Mogelijk gaat Facebook een kleine vergoeding vragen voor de transactie, maar het kan ook gratis worden aangeboden om extra verkeer naar de chatapp te sturen.

Student Andrew Aude ontdekte de verborgen functies door gebruik te maken van de Cycrypt-software en publiceerde de twee onderstaande screenshots op Twitter.

facebook-messenger-betalen-2 facebook-messenger-betalen-1

Hij constateerde dat het op dezelfde manier werkt als Square Cash. Maar ook Venmo en PayPal bieden soortgelijke peer-to-peer betaalmethoden aan. Vorige maand ontdekte beveiligingsonderzoeker Jonathan Zdziarski ook al Messenger-code met verwijzingen naar betalingen, maar kon nog niet achterhalen hoe een betaling werkte. Aude laat dat nu wel zien: je drukt op een knop om de betaling te doen, vult in hoeveel je wilt overboeken en verstuurt het meteen. De betaling komt niet in de Nieuwsfeed te staan. Aude verwacht dat Facebook de functie binnen een paar maanden openstelt in de VS en wellicht later ook in andere landen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 oktober 2014, 22:54
Categorieën Apps, Geruchten
Onderwerpen facebook, facebook messenger

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.