iphone-6-en-plus

iPhone 6 bijna 20 miljoen keer verkocht

Apple heeft bijna 20 miljoen stuks van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus verkocht, blijkt uit niet-officiële cijfers.

iphone-6-en-plusHet aantal verkochte iPhone 6-exemplaren nadert de 20 miljoen stuks. Dat is af te leiden uit cijfers van Fisku en Mixpanel, twee bedrijven die het aantal in gebruik zijnde iPhones meten. Het gaat daarbij niet om toestellen die in bestelling zijn of zich ergens in de distributieketen bevinden, maar toestellen die daadwerkelijk in handen van mensen zijn en ook actief worden gebruikt. Apple verkocht officieel 10 miljoen stuks van de iPhone 6 in de eerste drie verkoopdagen. Daarna duurt het een tijdje voordat de volgende 10 miljoen stuks wordt gehaald. Maar volgens Fiksu en Mixpanel is de grens van 20 miljoen al bereikt.


Het ambitieuze doel om 70 tot 80 miljoen stuks van de iPhone 6 (Plus) te verkopen voor het eind van het jaar, lijkt daardoor haalbaar. Wat echter lastig te voorspellen is, is de verhouding tussen de normale iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Forbes probeert wijs te worden uit de cijfers, maar daarbij blijkt dat echte conclusies niet te trekken zijn.

fiksu-grafiek

Aanvankelijk werden meer exemplaren van de iPhone 6 verkocht, maar dat kan ook te maken hebben met schaarste: de iPhone 6 Plus was veel moeilijker verkrijgbaar. Aanvankelijk was de verhouding nog bijna 7:1 (tegenover zeven iPhone 6’en stond maar één iPhone 6 Plus). Inmiddels is de verhouding wat bijgesteld naar ongeveer 4:1. Uitgaande van gemiddeldes zou het betekenen dat er 21 miljoen stuks zijn verkocht, waarvan 4 miljoen stuks iPhone 6 Plus. Zolang Apple niet kan voldoen aan de vraag is het echter lastig om conclusies te trekken welk model nou het meest geliefd is. Recente cijfers probeerden te bewijzen dat 60% van de verkochte iPhones een Plus is, maar dat lijkt ons wat extreem.

Wat wel extreem is, is de gigantische populariteit van de kleine iPhone 6 in bovenstaande grafiek. De iPhone 5s verkocht goed, maar had nauwelijks concurrentie van de minder geliefde iPhone 5c. Kijk je echter naar de lijn van de iPhone 6, dan verslaat ‘ie alle eerdere iPhones van de afgelopen jaren. Dat is om twee redenen buitengewoon: ten eerste heeft de iPhone 6 veel meer concurrentie van een (eveneens high-end) iPhone 6 Plus. En ten tweede is de markt in twee jaar tijd veel groter geworden: er zijn veel meer iPhones in omloop, waardoor het moeilijker is om een groot marktaandeel te pakken.

Het wachten is nu op de officiële verkoopcijfers van Apple, die we op 20 oktober bij de eerstvolgende presentatie van kwartaalcijfers kunnen verwachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2014, 9:24
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone 6, iPhone 6 Plus
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.