facebook app reclame

Facebook gaat informatie delen met WhatsApp en Instagram

Facebook gaat informatie van gebruikers delen met WhatsApp, Instagram, Moves en Oculus. Andersom zal geen data worden gedeeld.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

WhatsApp telefoonFacebook gaat gegevens van gebruikers delen met WhatsApp en Instagram. Dat blijkt uit het vernieuwde en vereenvoudigde privacybeleid van Facebook. Het bedrijf deelt de informatie bijvoorbeeld om “frauduleuze activiteiten te kunnen vaststellen”. Als voorbeeld geeft Facebook ook: “Als je geen toegang meer hebt tot je Instagram-account omdat je je wachtwoord niet meer weet, kun je je Facebook-gegevens gebruiken om je wachtwoord te herstellen.” Volgens de voorwaarden zal er in omgekeerde richting geen informatie worden uitgewisseld. Facebook krijgt dus niet inzicht in de WhatsApp-berichten die jij deelt met vrienden.

WhatsApp kan door de gegevens van Facebook meer inzicht krijgen wie de berichtendienst gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld achterhalen welke personen een Facebook-account hebben, maar nog niet op WhatsApp actief zijn. Ook andere dochterbedrijven van Facebook, zoals de stappentellerapp Moves en de virtual reality-fabrikant Oculus kunnen de gebruikersgegevens van Facebook vanaf nu inzien.

Het vernieuwde privacybeleid is deze week ingevoerd en is eenvoudiger geformuleerd. Gebruikers kunnen tot 20 november hun kritiek uiten; daarna zal het beleid definitief worden gemaakt. Bits of Freedom is niet te spreken over de veranderingen: “… als het aankomt op het delen van gegevens tussen Facebook en WhatsApp, blijven ze juist heel vaag”, zegt de burgerrechtenorganisatie. “Dat is misleidend: gebruikers willen precies weten wat er wordt gedeeld en hoe ze dat kunnen voorkomen.” Door de nieuwe privacyvoorwaarden komt er een einde aan de scheiding van gebruikersgegevens tussen WhatsApp en Facebook. WhatsApp heeft altijd beloofd dat ze hun (strengere) bescherming van gebruikersgegevens zullen blijven hanteren, ook nu ze onderdeel zijn van Facebook. Facebook zelf is altijd wat ruimhartiger geweest, als het op exploiteren van gebruikersdata aankomt.

Vind je dat dit hét moment is om over te stappen naar een andere chatdienst, dan hebben we de volgende suggesties:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 november 2014, 14:09
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.