force-touch-trackpad-1

OS X El Capitan laat websites zelf Force Touch-acties instellen

Websites kunnen speciale functies toevoegen die geactiveerd worden met het Force Touch trackpad. De vraag is alleen of websites hier op dit moment al op zitten te wachten.

force-touch-trackpad-1Het was even wennen, maar we raken steeds meer gewend aan de Force Touch-functies van de nieuwe MacBooks. Dat is maar goed ook, want met de komst van OS X El Capitan krijgen websites de Force Touch-touwtjes in handen.

Dit betekent dat websites ook hun voordeel kunnen doen met het vernieuwde trackpad. Omdat Apple webontwikkelaars toegang geeft tot het drukgevoelige plaatje, kan het dus van website tot website verschillen wat er precies gebeurt als je harder of langer met je vinger het trackpad indrukt.

Bij de Apple Watch zorgt dit al regelmatig voor verwarring, dus reken er maar op dat dit bij websites ook gebeurt. Tenzij de website in kwestie duidelijk aangeeft wat een Force Touch-actie doet.

Force Touch-acties: alleen voor Safari

Afgaande op de beta van El Capitan (en Apple’s website) lijkt het erop dat de Force Touch-functies alleen werken in Safari, al is het mogelijk dat Apple in de toekomst ook andere browsers hieraan toevoegt.

Het zou voor webdesigners ook een reden kunnen zijn om de functie links te laten liggen, want met een Force Touch-functie bereik je slechts een deel van het totale aantal bezoekers. Als dit deel vervolgens nog eens opgesplitst wordt in bezoekers die wel of geen Safari gebruiken, is het de vraag of het nog wel de moeite waard is voor websites om er veel tijd en moeite in te steken. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als de volgende iPhone ook een Force Touch-druksensor zou krijgen.

Lees ook: Force Touch: zo werkt het op Apple Watch en MacBook.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juni 2015, 21:12
Categorieën Apple, Mac & macOS
Onderwerpen el capitan, force touch, safari

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.