App Store developers

Meta, Spotify en Match vormen eenheid tegen Apple en Google: dit willen ze bereiken

Meta, Spotify en Match (bedrijf achter onder andere datingapps Tinder en Hinge) gaan de krachten bundelen om de macht van Google en Apple in te kapselen.
Sasha Koevoets -

Met de duopolie van iOS en Android hebben de App Store van Apple en Google Play Store van Google een aardig grote macht over app-ontwikkelaars en het geld wat zij met hun app verdienen. Dit vinden Meta (moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp), Spotify en Match (moederbedrijf van onder andere datingapps Tinder en Hinge) oneerlijk en daarom vormen zij nu een alliantie om dit tegen te gaan.

Waarom slaan ze de armen ineen?

De drie bovengenoemde bedrijven (Meta, Spotify en Match) slaan dus de armen ineen onder de noemer Coalition for a Competitive Mobile Experience. Deze bedrijven hebben één ding gemeen, namelijk dat zij afhankelijk zijn van klanten die hun app downloaden om voort te kunnen bestaan. Zij hebben los van elkaar een flinke groep gebruikers, waardoor zij betere slagkracht hebben tegen de duopolie van Apple en Alphabet.

De drie bedrijven vinden dat Alphabet (moederbedrijf van Google) en Apple de afgelopen jaren hun macht hebben misbruikt op het gebied van beleid rondom hun respectievelijke app-winkels. Daarnaast eist deze coalitie dat Apple en Alphabet zelf de verantwoordelijkheid nemen rondom het hanteren van een degelijk leeftijdsbeleid en het daarbij beschermen van minderjarigen. Noch Apple noch Alphabet hebben tot dusver gereageerd op deze aantijgingen.

Oneerlijke concurrentie

De coalitie concludeert dat er gediscrimineerd wordt rondom de app aankopen in de app-winkels. Recent kreeg Apple een flinke boete van de EU omdat zij hun platform oneerlijk zouden hebben ingericht, zodat eigen diensten makkelijker te bereiken zijn.

Zo moeten bedrijven die de gebruiker een app-abonnement willen laten afsluiten tussen de 15 en 30% van de winst afdragen aan Apple. Ook worden zij verplicht om het in-app aankopen systeem van Apple te gebruiken en was het heel lang niet mogelijk om alternatieve app stores te gebruiken op iPhone. Dit kan sinds de DMA-regels in Europa nu wel, maar met de nodige regels.

Bekijk ook
App Store en de EU

Apple krijgt 500 miljoen euro boete voor het niet naleven Digital Markets Act, maar gaat in beroep

De Europese Unie zit heden ten dage bovenop de techreuzen uit de Verenigde Staten. Nu heeft de EU Apple een boete van 500 miljoen euro opgelegd. Maar Apple laat het er niet bij zitten.

Leeftijdsbescherming: bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

De afgelopen jaren is de wetgeving in Europa (daarmee ook Nederland) rondom smartphonegebruik bij minderjarigen flink verscherpt, met als doel dat minderjarigen minder snel slachtoffer worden van kwaadwillenden en ook ten behoeve van mentale gezondheid.

In de VS begint nu de tijd te drukken, omdat daar ook vergelijkbare wetten worden ingediend om de leeftijd van gebruikers te verifiëren. Hiervoor moeten complexe systemen ontwikkeld worden en er moet omgegaan worden met gevoelige informatie. De vraag is bij wie die verantwoordelijkheid voor de leeftijdscontrole ligt

Vertegenwoordigers van Meta, maar ook Snap Inc. en andere apps vinden dat deze verantwoordelijkheden zouden moeten liggen bij de makers van de digitale stores waar de apps aangeboden worden. Echter vinden Apple en Google dat de app-ontwikkelaars de verantwoordelijkheid dragen om ervoor te zorgen dat minderjarigen de juiste content krijgen. Is de content ongeschikt voor bepaalde leeftijden, dan moeten de makers van die apps de leeftijd controleren, zo vinden Apple en Google.

Afgelopen jaren heeft Apple zelf al wel flink wat stappen gezet in het beschermen van kinderen en wat ouders kunnen instellen voor hun kinderen. Denk hierbij aan app-beperkingen voor kinderen, het instellen van een schermtijd of diensten die je kind wel of niet mag gebruiken. Lees hier hoe je Ouderlijk toezicht instelt en gebruikt

Bekijk ook
Kind met Angry Birds spelletje op iPhone

Ouderlijk toezicht: zo stel je beperkingen in voor kinderen

In deze tip lees je hoe je kunt beperken wat kinderen kunnen zien en luisteren op een iPhone, iPad of Mac. Zo houd je zelf onder meer de digitale veiligheid in de hand.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify design update voor Home en Zoeken tabblad in 2023

Reacties: 1 reacties

  1. Lachwekkend om te lezen dat juist deze bedrijven, die stelselmatig regels aan hun laars lappen en misbruik maken van privegegevens van hun gebruikers, een andere bedrijf aanklagen voor oneerlijke praktijken.

    Reageer op Victor

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.