De Croo 5G-netwerk België

Eerste Belgische 5G-testnetwerk van start in Hasselt

Op de Corda Campus van Hogeschool PXL in Hasselt is het eerste Belgische testnetwerk voor 5G-technologie van start gegaan. Binnen drie maanden wordt een dekkend 5G-netwerk verwacht.

In het Belgische Hasselt is een testnetwerk voor 5G van start gegaan. De Corda Campus van de Hogeschool PXL in Hasselt moet binnen drie maanden een dekkend 5G-netwerk hebben, zodat bedrijven en organisaties ermee kunnen testen. Consumenten hebben nog geen toegang. Het netwerk werkt op de frequentiebanden 700MHz, 2,1GHz en 2,6GHz. Later komen daar de frequenties 3,5GHz en 26GHz nog bij.

5G-netwerk in België

5G is de snelle netwerktechnologie die de komende jaren beschikbaar komt, ook voor consumenten. Apple zou al bezig zijn om de volgende generatie iPhones voor te bereiden met pre-5G-chips. Definitieve ondersteuning komt pas later, omdat de specificaties nog maar net zijn goedgekeurd en omdat er rekening moet worden gehouden met meerdere technieken en frequenties. De opvolger van 4G zou moeten leiden tot nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld voor snelle live-verbindingen bij ziekenhuisoperaties, zodat een specialist op afstand kan meekijken. Maar dan moeten er wel voldoende apparaten zijn die op de genoemde frequenties werken en die zijn er volgens netwerkleverancier Ericsson nog nauwelijks.

Ericsson heeft van de Belgische overheid het radiospectrum gratis beschikbaar gekregen. In ruil daarvoor moet het 5G-netwerk opengesteld worden voor start-ups, zodat zij nu alvast kunnen gaan testen. Consumenten moeten waarschijnlijk nog twee jaar of langer wachten voordat ze er ook gebruik van kunnen maken. Een groot probleem daarbij zijn de verdienmodellen. Europese consumenten zijn vaak niet bereid om extra te betalen voor nóg sneller internet, zeker nu de snelheden van 4G al heel behoorlijk zijn.

De Croo 5G-netwerk België

Het 5G-netwerk maakt gebruik van zogenaamde ‘network slicing’. Dit is te vergelijken met een meerbaans snelweg, waarbij de vluchtstrook altijd open blijft voor kritieke taken. Dit moet voorkomen dat in crisissituaties het netwerk overbelast raakt, waardoor nooddiensten ook geen verbinding meer kunnen krijgen. Deze situatie deed zich voor in maar 2016 bij de aanslagen in Brussel en Zaventem. De initiatiefnemers hopen dat de ligging van Hasselt vlakbij de techcampus van Eindhoven tot extra projecten zal leiden.

De Belgische minister De Croo (zie foto) wil in februari een voorstel bij de ministerraad indienen om alvast het spectrum voor commerciële 5G-netwerken te veilen. De eerste netwerken voor consumenten zouden dan in 2020 of 2021 beschikbaar kunnen komen. Rond die tijd zullen er ook smartphones, robots, sensoren en auto’s op de markt moeten zijn die op 5G werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2018, 12:38
Bron Bron Het Belang van Limburg
Categorie Providers
Onderwerpen 5g, belgie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.