Apple 3D printer concept door Martin Hajek

Apple wil betere 3D-printers maken voor dagelijks gebruik

Het Amerikaanse patentbureau heeft Apple goedkeuring gegeven voor een patent om een 3D-printer te maken. Bijzonder aan deze 3D-printer is dat het kleur kan toevoegen aan objecten.

Apple krijgt wel vaker patenten toegewezen en ook deze week was het weer raak: maar liefst 44 nieuwe patenten mag Apple toevoegen aan de collectie, waaronder eentje om hartslagwaarden te analyseren. Het oog van iCulture-tipgever Erwin viel echter op onderstaand patent voor een 3D-printer. Dat lijkt misschien een ongebruikelijk product voor Apple, maar het laat wel zien dat Apple interesse heeft om iets op dit gebied te doen.

Apple schrijft in het patent dat ze het gebruik van 3D-printers in meer bedrijfstakken mogelijk wil maken. Ook om huishoudelijk gebruik te stimuleren, vindt Apple het wenselijk om “3D-printtechnologie te verbeteren, zodat je objecten kunt maken die veelzijdiger en nuttiger zijn voor een dagelijkse consument.”

3D printer van Apple

De 3D-printer lijkt dus niet bedoeld voor het geheime lab van Jony Ive, zodat hij gemakkelijk nieuwe producten kan testen. In plaats daarvan spreekt Apple over de “dagelijkse consument”. Als een van de uitvinders wordt Geoff Stahl genoemd, directeur van Apple’s Software, Technology Development Group. Het patent beschrijft technieken voor 3D-printen, met name voor het efficiënt printen van veelzijdige objecten.

3D-printen bestaat al een aantal jaren en wordt steeds betaalbaarder. Het wordt ook zakelijk al veel gebruikt, zoals in bij het maken van prototypes van nieuwe producten. Maar ook in de tandheelkunde en medische wetenschap kunnen 3D-pritners van pas komen om hulpmiddelen op maat te maken. Voor thuisgebruik kun je voor een paar honderd euro al een 3D-printer kopen.

Apple 3D printer concept door Martin Hajek

Apple al sinds 2014 bezig
Apple diende in 2014 al een patentvoorstel in voor een 3D-printer en heeft nu eindelijk de goedkeuring geregeld. Als Apple zou willen zouden ze in 2018 al een 3D-printer kunnen uitbrengen – alleen achten wij die kans niet zo groot. Er zijn geen aanhoudende geruchten dat Apple daadwerkelijk aan zo’n 3D-printer werkt. Apple’s oplossing gebruikt twee printkoppen: eentje voor het materiaal zelf, de andere voor het achteraf kleuren van het object. De informatie om het 3D-object te maken kan worden geleverd door een iPhone, iPad, computer of server.

Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als je toekomstige adapters, kabeltjes en andere Apple-accessoires in de toekomst uit je eigen printer kunt halen. Of nog beter: een printer waarmee je een 3D-masker van je eigen gezicht kunt maken, om Face ID voor de gek te houden. Maar het is moeilijk voor te stellen dat Apple ooit zoiets aanbiedt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2018, 10:57
Bron Tipgever Erwin
Categorie Apple
Onderwerpen 3d, patent, printer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.