FaceTime Audio op Mac

Nieuwe eigenaar Audacity biedt excuses aan voor fout privacybeleid

“Het was slecht verwoord”
De populaire audiosoftware Audacity heeft een nieuwe eigenaar en nieuwe privacyvoorwaarden. Die voorwaarden vielen niet goed bij privacy-experts: de nieuwe uitbater leek nogal wat data te verzamelen en volgens Fosspost zou je het daarmee spyware kunnen noemen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 23 juli 2021: In een blogpost biedt de nieuwe eigenaar van Audacity excuses aan voor het privacybeleid. Daarnaast is het nieuwe beleid aangepast. In het bericht staat dat de eigenaar nooit bedoeld heeft om allerlei gegevens op te slaan om door te spelen aan autoriteiten, maar dat de bewoording onhandig was. Verder wordt het IP-adres van gebruikers niet meer opgeslagen. Andere data waarmee gebruikers te identificeren zijn, wordt ook niet opgeslagen.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 5 juli.

‘Audacity 3.0 is spyware’

Met ingang van versie 3.0 is Audacity geen warme aanbeveling meer. De open source-software om audio te bewerken heeft een nieuwe eigenaar en een nieuwe insteek: de privacyvoorwaarden verklappen dat het allerlei gegevens van gebruikers verzamelt en naar Rusland stuurt. Ook worden de gegevens met externe partijen gedeeld. Audacity is sinds mei in handen van Muse Group, het bedrijf achter Ultimate Guitar, MuseScore en Tonebridge.


Na de overname zijn allerlei aanpassingen gedaan in de supportdocumenten en in het privacybeleid. Op 2 juni werden aanvullingen gedaan over persoonlijke data. Zo worden het besturingssysteem, het land, het IP-adres en foutcodes vastgelegd.

Audacity privacy

De IP-adressen worden een dag lang bewaard, maar dat is volgens Fosspost genoeg voor overheden om een gebruiker te achterhalen. De persoonlijke gegevens worden bewaard in de Europese Economische Ruimte, maar kunnen in voorkomende gevallen ook worden doorgestuurd naar het hoofdkantoor in Rusland en een extern juridisch adviesbureau in de VS. Ook kunnen je gegevens gedeeld worden met een lange lijst externe partijen, zoals adviseurs en potentiële kopers, regelgevende instanties en derde partijen.

Audacity 3

Voor Fosspost is het reden genoeg om de software voortaan ‘spyware’ te noemen. Er is ook nog iets anders gewijzigd: voorheen was de software geschikt voor alle leeftijden, nu voor 13 jaar en ouder. Daarmee overtreedt Audacity de GPL-licentie waaronder het wordt uitgebracht. Op Reddit en GitHub zijn inmiddels stemmen opgegaan om op basis van de open source-code van Audacity een afgeleide (fork) te maken, eentje die geen data verzamelt.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.