Apple’s iPod-evenement: nieuwe iPods, iTunes en Apple TV en iOS-versie

Een samenvatting van alle aankondigingen die Apple in september 2010 heeft gedaan: nieuwe iPods, iOS 4.1 en 4.2, een nieuwe Apple TV en iTunes 10 met Ping-functie.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ipod lineupApple heeft vandaag in San Francisco diverse nieuwe producten aangekondigd: een volledig nieuwe line-up van iPods, iTunes 10 met de sociale netwerkfunctie Ping, een extreem kleine Apple TV en informatie over iOS 4.1 en 4.2. Alle nieuwe iPods zijn per direct verkrijgbaar bij de Apple Store, op de Apple TV zullen we nog iets langer moeten wachten.

In aparte artikelen hebben we de onderwerpen die voor iPhone- en iPod touch-gebruikers belangrijk zijn, nader besproken:

In dit artikel zetten we de overige aankondigingen op een rijtje.

Apple’s evenement vond plaats in Yerba Buena Center in San Francisco, maar er was een apart evenement in Londen waar veel Europese journalisten waren uitgenodigd voor een livestream. Topmannen Cook, Forstall, Schiller en mede-Apple-oprichter Steve Wozniak waren ook aanwezig, maar vertoonden zich niet op het podium.

Apple Retail

Steve Jobs begon met een opsomming van de successen van Apple Retail. Drie nieuwe winkels kregen extra aandacht: de nieuwe Apple Stores in Parijs en Shanghai en de pas geopende driehonderdste Apple Store, in Covent Garden, Londen. Apple heeft nu winkels in tien verschillende landen. Volgend jaar komt daar met Spanje het elfde land bij. Jobs deelde ook een speldenprikje uit naar de Macworld-beurs, door de bezoekers eraan te herinneren dat er 30.000 mensen naar Macworld kwamen. Er zijn dagen waarop er meer dan een miljoen bezoekers langskomen in de fysieke Apple Stores. De Apple Stores blijken ook succesvol voor mensen die naar de Mac willen overstappen: 50% van de gebruikers koopt daar hun eerste Mac.

iOS-updates 4.1 en 4.2

Apple kondigde aan dat iOS 4.1 vanaf volgende week beschikbaar komt voor de iPhone en iPod touch. De update bevat diverse bugfixes en nieuwe functies zoals Game Center, HDR-foto’s en HD-uploads voor video’s. Meer details vind je in ons aparte artikel over iOS 4.1

gamecenterMeer dan 120 miljoen iOS-apparaten zijn er inmiddels verkocht. En met een knipoog naar de cijfers die Google de laatste tijd bekendmaakt over Android: er worden dagelijks 230.000 nieuwe iOS-apparaten geactiveerd. Er zijn meer dan 6,5 miljard applicaties gedownload – dat is tweehonderd applicaties per seconde. In de App Store zijn nu 250.000 applicaties te vinden, waarvan 25.000 stuks voor de iPad. Game Center is een van de nieuwe functies in iOS 4.1. Apple legde uit dat het hierbij vooral om multiplayer-games gaat. Je kunt je vrienden uitdagen en als je geen vrienden hebt kun je ook via een matching-algoritme automatisch in contact komen met andere spelers. Met Game Center kun je scores vergelijken, maar ook nieuwe games ontdekken. Om dit te demonstreren kwam Mike Capps op het podium, president van Epic Games. Hij bleek de enige gast die een demonstratie kwam geven (bij andere evenementen waren er altijd meerdere ontwikkelaars die hun nieuwste app lieten zien). Epic Games heeft een FPS met de codenaam Project Sword gemaakt, die later dit jaar uitkomt.

Na de aankondiging van iOS 4.1 volgde een sneak peak voor iOS 4.2. Deze zorgt ervoor dat alle eerder geïntroduceerde functies van iOS 4 ook op de iPad beschikbaar komen: multitasking, Game Center, HDR-foto’s, etc. Maar er komen ook twee nieuwe functies bij: draadloos printen en AirPlay. Het printen van documenten is te vinden in het Print Center, een nieuwe functie die het aantal gereedstaande afdrukklussen laat zien. AirPlay is de nieuwe naam van AirTunes: daarbij kun je overal in huis muziek luisteren vanaf je mobiele apparaat. Met AirPlay kun je voortaan ook andere multimediabestanden zoals video’s en foto’s streamen. iOS 4.2 komt in november uit en wordt een gratis update.

Nieuwe iPod shuffle

Er zijn 275 miljoen iPods verkocht. Alle iPods kregen vandaag een update, aldus Steve Jobs. Dat is niet helemaal waar, want de iPod classic blijft wel gewoon in het assortiment, maar kreeg geen update. De iPod shuffle kreeg bij de vorige update VoiceOver en de knoppen waren verdwenen. Op die beslissing is Apple nu weer teruggekomen: de nieuwe iPod shuffle is voorzien van een ronde knop met daaromheen vier afspeelknoppen. Daarnaast heeft het nieuwe model VoiceOver, afspeellijsten, Genius mixes én een clip om het apparaatje aan je kleding te bevestigen. Hij komt beschikbaar in vier kleuren (roze, blauw, groen en geel) en gaat €49 kosten voor de 2GB-versie.

ipod-shuffle

ipod shuffle

Nieuwe iPod nano

ipod nanoDe iPod nano heeft al heel wat verschillende vormen gehad. Apple wilde de nieuwe versie kleiner maken en heeft daarom het klikwiel laten vervallen. In plaats daarvan heeft de iPod nano een touchscreen gekregen en kan het scherm roteren. Het vierkante apparaatje heeft ook een clipje om hem aan je kleding te bevestigen. Hij is 46% kleiner en 42% lichter dan z’n voorganger. VoiceOver, FM-radio, Nike+, pedometer (een stappenteller) en ondersteuning voor 24 talen zit er ook in. De nieuwe nano gaat 24 uur mee. De vorige keer geïntroduceerde videocamera lijkt verdwenen (nog niet bevestigd). Wel zitten er allerlei leuke apps op het apparaat, zoals een klokje. Verkrijgbaar in dezelfde vier kleuren als de iPod shuffle, en twee extra: grafiet en rood. De iPod nano gaat €159 kosten voor de 8GB-versie en €189 voor de 16GB-versie.

ipod-shuffle

Nieuwe iPod touch

Apple introduceert een compleet vernieuwde iPod touch. Meer hierover vind je in een apart artikel: Nieuwe iPod touch met camera, FaceTime en retina-scherm.

ipod touch groot

Nieuwe iTunes 10

Ook hierover lees je meer in een apart artikel: iTunes 10 krijgt sociale netwerkfunctie Ping.

Apple TV

De Apple TV is door Apple altijd een “hobby” genoemd. De Apple TV bestaat inmiddels vier jaar en er zijn aardig wat van verkocht, maar het is geen extreem goedlopend product, geeft Apple toe. De nieuwe Apple TV is veel kleiner geworden: hij is eenvierde van het originele formaat, past in de palm van je hand en heeft geen noemenswaardige opslagruimte meer.

apple tvHet idee is dat je alle content kunt streamen via Wi-Fi. Aan de achterkant zit stroomtoevoer, een HDMI-aansluiting en een Ethernet-poort. Er zit een afstandsbediening bij, waarmee je de gehuurde films en tv-series kunt afspelen. Ook kun je content streamen vanaf je computer. De prijs van HD tv-programma’s gaat omlaag van $2,99 naar $0,99. Het huren van een HD-film kost $4,99 per dag, vanaf het moment dat ze op DVD uitkomen. aanvankelijk doen alleen de filmmaatschappijen ABC en Fox mee. Ook kun je content streamen van YouTube Flickr, Netflix en MobileMe. Het lijkt erop dat de content voorlopig alleen voor de VS geldt. Ook zijn er geluiden dat de vernieuwde Apple TV voorlopig niet in Nederland te koop zal zijn. De eerdere geruchten dat er ook apps op de Apple TV beschikbaar zouden komen, blijken niet te kloppen. De nieuwe Apple TV gaat $99 kosten en is beschikbaar over vier weken. Vanaf vandaag kun je al een pre-order plaatsen, maar niet in Nederland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2010, 9:47
Categorie Apple
Onderwerpen evenement, ipod, itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.