Apple introduceert nieuwe Apple TV: nog niet in Nederland verkrijgbaar

Apple heeft vanavond tijdens het speciaal evenement in San Francisco een compleet vernieuwde Apple TV geïntroduceerd die kleiner en goedkoper is dan zijn voorloper de nadruk legt op streaming content.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Apple TVApple heeft vanavond tijdens het iPod-event een compleet vernieuwde Apple TV geïntroduceerd. Hiermee blaast het bedrijf wederom haar ‘hobby’, zoals Steve Jobs het product noemt, nieuw leven in. Het apparaat bestaat al vier jaar, maar is geen extreem goedlopend product, geeft Apple-topman Steve Jobs toe. Voorlopig is de Apple TV alleen verkrijgbaar in een zestal landen, waaronder Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Het is onduidelijk wanneer Nederland zal volgen.

Het ontwerp van de nieuwe Apple TV is compleet op de schop gegaan. Zo is het apparaat nu eenvierde van het originele formaat en past het daardoor eenvoudig in je handpalm. Het is voorzien van uitgangen voor HDMI en digitale audio, evenals ethernet en 802.11n Wi-Fi. Zoals de geruchten al stelden wordt maximaal 720p HD-content ondersteund, geen Full HD (1080p)-content.

Apple TVMet de nieuwe Apple TV legt Apple alvast de nadruk op het streamen van content. Het apparaatje heeft namelijk geen fysieke harde schijf meer; je kunt content alleen naar de Apple TV streamen. Dit is ook meteen de reden dat de nieuwe Apple TV voorlopig nog niet overal verkrijgbaar is: in andere landen heeft Apple nog geen overeenkomsten met aanbieders gesloten.

In de VS kunnen iTunes-gebruikers met een Apple TV alleen nog HD-films en tv-programma’s huren, kopen is niet meer mogelijk omdat de Apple TV geen fysieke opgeslag meer heeft. De prijs van HD tv-programma’s gaat omlaag van $2,99 naar $0,99. Het huren van een HD-film kost $4,99 per dag, vanaf het moment dat ze op DVD uitkomen. Aanvankelijk doen alleen de tv-zenders ABC en Fox mee; andere partijen wilden niet volgens Jobs, maar hij verwacht dat ze uiteindelijk wel overstag zullen gaan.

De Apple TV kan content streamen van YouTube, Flickr, MobileMe en Netflix, een film- tv-seriesdienst in de Verenigde Staten. Ook het luisteren naar muziek en bekijken van foto’s en video’s afkomstig van Pc’s of Macs is mogelijk. Met de nieuwe AirPlay-functie (voorheen AirTunes) is het zelfs mogelijk om content van je iPhone, iPod touch of iPad naar de Apple TV te streamen. Hiervoor is wel de nieuwe iOS 4.2-update nodig die in november beschikbaar komt.

De Apple TV wordt geleverd met een aluminium afstandbediening en is voorlopig alleen verkrijgbaar in zes landen, waaronder de VS; meer landen volgen later dit jaar. Apple-topman Steve Jobs maakte tijdens de presentatie ook duidelijk dat content (films en tv-series) eveneens later dit jaar naar andere landen komt, maar het is onduidelijk of Nederland daar ook toe behoort. In de VS kost het apparaatje $99 en is over vier weken verkrijgbaar; pre-orderen kan vanaf vandaag al. In Nederland zal de Apple TV ongeveer 120 euro gaan kosten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2010, 2:21
Categorie Round-up
Onderwerpen aankondiging, apple tv, filmen, streaming, televisie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.