Apple’s EasyPay-systeem stapt over van iPod touch naar iPhone 5s

Apple vervangt EasyPay met iPod touch door een afrekensysteem met iPhone 5s. Ook krijgt het systeem RFID en betere pinbetalingen.

easypay-ipodVoor het EasyPay-betaalsysteem in de Apple Stores maakt Apple al een aantal jaren gebruik van de iPod touch. Medewerkers scannen met de iPod touch producten die je wilt kopen en rekenen af via de creditcardlezer. Maar er staan veranderingen op stapel: het EasyPay-betaalsysteem zal in de toekomst werken op de iPhone 5s. Er komt ook een nieuwe kaartlezer die aan de iPhone te koppelen is en die voorzien is van RFID-functies. Daarnaast wordt het mogelijk om pinpassen en chipkaarten te lezen en komen er verbeteringen voor het scannen van Passbook. De nieuwe kaartlezer is voorzien van een nummerpad, waarop je je pincode kunt invullen als je met een gewone pinpas betaalt.


Apple gebruikt het EasyPay-systeem al sinds 2009 en maakt daarbij gebruik van de vierde generatie iPod touch. Je kunt als bezoeker in de Apple Store ook op eigen houtje afrekenen via de Apple Store-app, maar dit werkt alleen bij losse, kleine producten zoals hoesjes en oordopjes. Wie meerdere producten of een complete MacBook wil kopen, zal toch een medewerker moeten aanspreken. Het EasyPay-systeem zorgt ervoor dat klanten niet in de rij hoeven te staan bij de kassa. Je klampt een rondlopende medewerker aan en kunt meteen afrekenen, inclusief kassabon en plastic tasje.

Revolutionair voor z’n tijd

Apple’s EasyPay-app werd in het voorjaar van 2008 ontwikkeld door David Francis, een consultant met meer dan tien jaar ervaring in het ontwikkelen van bedrijfssoftware voor OS X. Hij kreeg in 2008 de opdracht om de app te maken. “Niemand had ooit zoiets gebouwd op een mobiel Apple-apparaat”, vertelde Francis. “Gewapend met onze kennis van het Apple-platform wilden we iets bouwen dat van wereldklasse is. Het moest snel zijn, het moest veilig zijn en het moest sexy zijn. We doorliepen meerdere iteraties van de technologie en de gebruikersinterface om het dat specifieke Apple-uiterlijk en gebruiksgemak te geven.” Toen de app eindelijk klaar was, bleek dat verkopers er gemakkelijk mee konden werken. Het was intuïtief en liep volgens Francis “lichtjaren vooruit op het oude systeem”.

Als je binnenkort eens in de Apple Store moet zijn is het leuk om eens te kijken of de iPod touch al vervangen is door de iPhone 5s bij de verkoopmedewerkers.

Apple Store

Lees alles over de Apple Store, de retailwinkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores (Amsterdam, Haarlem en Den Haag) terwijl je in België de keuze hebt uit één locatie in Brussel. Wereldwijd gaat het om meer dan vijfhonderd winkels. Daarnaast is er de online Apple Store, waar je bestellingen kunt plaatsen om te laten thuisbezorgen. Waar vind je de officiële Apple Stores en hoe kun je ze bezoeken? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.