Apple zet iBookstore open voor individuele auteurs

Apple geeft auteurs de mogelijkheid om hun boek uit te brengen in de iBookstore. Je hebt er voorlopig wel een Amerikaans Tax ID voor nodig.

ibooksApple heeft instructies gegeven hoe je als auteur zelf een boek in de iBookstore kunt uitbrengen. Je hoeft geen uitgever of distributeur te zijn: elke persoon met een goed idee en schrijftalent kan een boek op de iPad uitbrengen. Je bepaalt zelf de prijsstelling en in welke landen de boeken te koop zijn. Als vergoeding krijg je hetzelfde percentage als applicatie-ontwikkelaars.

Apple neemt 30% en je houdt zelf 70% van de omzet. Helaas staat de iBookstore voorlopig alleen open voor Amerikanen, want je moet bij je aanmelding een Amerikaans Tax ID meesturen. Een ander heikel punt is dat je een ISBN-nummer nodig hebt voor de boeken die je wilt publiceren. Apple regelt die niet voor je.

Gelukkig zijn er oplossingen voor in de vorm van book-aggregators. Eerder bespraken we al de mogelijkheid om via Lulu je boek in de iBookstore te publiceren. Lulu levert ook een ISBN-nummer en het mooie is dat je er vooraf geen kosten aan kwijt bent. De kosten komen pas achteraf: bovenop de 30% die Apple afroomt komt nog eens een 20% commissie aan Lulu. Uiteindelijk hou je dus maar 0,70 x 0,80 = 0,56 over. Bijna de helft van je omzet gaat naar externe partijen.

itunes connectDat geldt ook voor Smashwords (geen kosten vooraf, wel een groot deel van de omzet). Ben je van plan veel boeken te verkopen, dan ben je bij Bookbaby beter af: daar betaal je per boek $49 in het eerste jaar en daarna $19 per boek per jaar. Je betaalt daar bovenop nog eens $19 om een ISBN-nummer aan te vragen en nog eens $19 als je wilt dat Bookbaby zorgt dat je boek in het juiste formaat (ePub) wordt omgezet.

Apple’s lijstje van goedgekeurde boek-aggregators bestaat uit: BiblioCore, Book Baby, Constellation, INgrooves, Ingram, LibreDigital, Lulu en Smashwords.

De eisen die Apple stelt:

  • Amerikaans Tax ID (zoals al genoemd)
  • ISBN-nummer (zoals al genoemd)
  • Boek in ePub-formaat, die de EpubCheck 1.0.5 doorstaat
  • iTunes-account met gekoppelde creditcard
  • Intel Mac met Mac OS X 10.5 of hoger (geen Windows)

Meer info en aanmelden: iTunes Connect (account vereist)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2010, 7:09
Categorie Apps
Onderwerpen ibooks, itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.