Apple heeft moeite met sluiten deals voor Europese iBookstore

Insiders melden aan website The Bookseller dat Apple in Europa nog geen enkele deal lijkt te hebben afgesloten voor de verkoop van e-books in Europa.

ibookstoreVolgende maand komt iBooks beschikbaar voor de iPhone, maar in Europa moeten we het waarschijnlijk voorlopig zonder iBookstore doen. De Europese deals voor de digitale boekwinkel komen namelijk nog niet echt van de grond. The Bookseller meldt op basis van gesprekken met uitgevers dat Apple in Europa nog geen enkele deal heeft afgesloten voor de verkoop van e-books in Europa.

Twee uitgevers, Hackette UK en Penguin, zouden hun deal bijna rond hebben, maar zij wilden niet reageren tegenover The Bookseller. Andere uitgevers zouden het met Apple nog niet eens zijn geworden over de voorwaarden. Uitgevers kunnen zich onder meer niet vinden in de prijzen die Apple voor de boeken hanteert. Anderen zijn bang voor problemen met bestaande relaties met andere distributeurs.

Ook het ‘agency model‘ van Apple, waardoor uitgevers mogelijk de controle verliezen over de voorwaarden en prijzen van verkoop van hun boeken, lijkt een belemmering. Mogelijk is dit in het Verenigd Koninkrijk zelfs in strijd met de wet.
Wat mogelijk ook meespeelt is dat Apple slechts twee vertegenwoordigers heeft voor alle Europese landen. In elk land moeten met verschillende uitgevers losse deals worden gesloten.

Het lijkt er dus op dat we het in Europa de komende tijd moeten doen met de historische boeken van Project Gutenberg. Die boeken zijn namelijk wel al (gratis) aanwezig in de iBookstore, omdat van die boeken het copyright al verstreken is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2010, 0:52
Categorieën Apple, Apps
Onderwerpen apple, europa, facebook, ibooks

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.