apple-watch-xray

Apple Watch S1-chip bevat 30 componenten, ook uit Nederland

De Apple Watch S1 chip bestaat uit wel dertig componenten, dicht opeen gepakt. Meerdere fabrikanten leverden onderdelen, waaronder een Nederlands bedrijf.

apple-watch-xrayDe S1-chip in de Apple Watch blijkt een indrukwekkend aantal componenten te bevatten, samengepakt tot een compact pakketje. Een analyse van Chipworks maakte duidelijk dat er meer dan 30 componenten aanwezig zijn in de S1, gemaakt door diverse fabrikanten. Er zit ook een Nederlands tintje aan, want de NFC-controller en het Secure Element zijn gemaakt door de Eindhovense chipmaker NXP.

NXP verzorgde eerder al de NFC-functies en andere beveiligde componenten voor de iPhone 6 en 6 Plus en heeft een unieke positie verworven. Dus dat we in de Apple Watch opnieuw componenten van ze terugzien, zal niemand verbazen. Ook bij de CPU zien we een bekende naam: de APL0778 applicatieprocessor is geproduceerd op basis van Samsung’s 28-nanometerproces. Dit is een al wat ouder proces, want bij de A8-processor van de nieuwste iPhones is gekozen voor een 20-nanometerproces. De CPU meet 5,2 mm bij 6,2 mm en vormt het grootste onderdeel van de S1.

s1-composite2

STMicroelectronics leverde de accelerometer/gyroscoop, de ST32-microcontroller en een optische sensor-component voor de aansturing van de digitale kroon. Texas Instruments mocht maar liefst zes onderdelen leveren, waaronder een component die de batterij aanstuurt. Broadcom zorgt zoals gebruikelijk voor de draadloze functies, zoals Wi-Fi en Bluetooth.

Wat opvalt is dat de S1 geen dynamic random access memory (DRAM) heeft, zoals je gebruikelijk in computers vindt. Ook in de iPhone en iPad is DRAM aanwezig, maar bij de Apple Watch is gekozen voor 512 MB static random access memory (SRAM). Er is een groot verschil tussen de S1 en de A8-processor die je in de meest recente iPhones vindt. Bij de A8 zijn de CPU, GPU en RAM samengevoegd op één die, terwijl bij de S1 sprake is van een compleet geïntegreerde computer in één pakketje.

apple-watch-xray-2

apple-watch-xray-3

apple-watch-xray-4

De röntgenfoto’s van de Apple Watch zijn gemaakt door Creative Electron.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2015, 9:55
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch, nfc

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.