ResearchKit

Maker astma-app enthousiast over ResearchKit: ‘gebruikers blijven terugkomen’

De astma-app Asthma Health boekt succes met het gebruik van ResearchKit. Gebruikers blijven terugkomen om te helpen met medisch onderzoek.

ResearchKitApple introduceerde met ResearchKit dit jaar een verrassende tool voor ontwikkelaars. Het is hiermee mogelijk om medische informatie met apps te verzamelen, waardoor je iPhone kan worden gebruikt voor medisch onderzoek. Maar hoe goed werkt dit medische platform nou echt? LifeMap Solutions, de ontwikkelaar van onderzoeksapp Asthma Health, vertelt hierover op Apple’s eigen Github-blog.

Met Asthma Health doet de ontwikkelaar grootschalig onderzoek naar astma. Dit doet de app in de vorm van een simpele tracker. Je kunt bijhouden wanneer je medicatie inneemt en aangeven hoe jij je op bepaalde momenten van de dag voelt. Deze informatie wordt gedeeld met LifeMap Solutions, zodat medische experts de data kunnen analyseren. De app is op het moment alleen in de Verenigde Staten te downloaden.

Lees ook: Deze vijf ResearchKit-apps doen onderzoek naar ziektes

Het eerste wat de makers van Asthma Health opvalt: verrassend veel mensen zijn bereid om alle stappen van de app te doorlopen, om aan te geven dat ze medische gegevens willen delen. Dat terwijl hier lange tijd twijfel over bestond bij de ontwikkelaar:

Het was de gok waard. Gebaseerd op onze eerste data heeft de helft van alle gebruikers ingestemd met het delen van data. Daarnaast komen deze gebruikers de volgende dag ook terug om de app nog eens te gebruiken. Dat is een grote groep mensen die terugkeert naar de app – al helemaal voor een gezondheidsgerelateerde applicatie.

Gebruikers keerden na een dag terug naar de astma-app, maar daarmee was de strijd nog niet gestreden. Om relevante informatie te verzamelen, moest de app continu mensen blijven interesseren. Al snel bleek echter dat Asthma Health net zo goed wist te motiveren als een ‘gewone’ app. Vooral op maandag zouden veel mensen de app weer eens opstarten. Het versturen van een simpele pushnotificatie bleek voor velen al genoeg.

Asthma Health grafiek

Hoelang apps met ResearchKit écht interessant blijven voor gebruikers, zal waarschijnlijk pas over een paar maanden blijken. Asthma Health heeft enkel kunnen kijken naar data van de maanden maart en april – vlak nadat ResearchKit door Apple werd onthuld. Tot dan biedt de data van LifeMap Solutions een vroeg, positief beeld. Dat ResearchKit direct al veel interesse wist te wekken, bleek toen Apple het platform introduceerde. In maart meldden duizenden mensen zich aan voor medisch onderzoek met apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2015, 10:08
Categorie Apps
Onderwerp researchkit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.