Reacties voor: ‘Apple vraagt federale overheid om steun in strijd tegen jailbreak’

Volgens een recent artikel van NBC/WALB zou Apple de Amerikaanse federale overheid hebben verzocht om steun om het jailbreaken van de iPhone aan te pakken. Mogelijk berust de informatie echter op uitspraken die zijn gedaan voordat het jailbreaken en unlocken officieel legaal werd in de Verenigde Staten.
Paul Pols -

Reacties: 63 reacties

  1. Dat zat er natuurlijk aan te komen. Ik weet alleen niet of de jailbreaks tegen te houden zullen zijn. Of het nou wel of niet legaal zal zijn.

  2. Zoals al eerder gezegd..
    Als de iPhone niet meer te jailbreaken is, ben ik weg.
    Helaas!

  3. Kansloos, zodra je voor je Iphone hebt betaald is hij van jou en mag je ermee doen wat je wilt!!!

  4. Als Apple meer mogelijkheden zou uitbrengen is de strijd niet nodig.

  5. Origineel geplaatst door Chris
    Kansloos, zodra je voor je Iphone hebt betaald is hij van jou en mag je ermee doen wat je wilt!!!

    Mee eens. Hetzelfde speelt nu al met de PS3..

  6. @Chris: Ja en nee. De iPhone is van jou, de software niet. Daar heb je een gebruikslicentie voor gekocht. Dat betekent dat je de software mag gebruiken, maar er niet mee mag prutsen.

  7. Origineel geplaatst door Chris
    Kansloos, zodra je voor je Iphone hebt betaald is hij van jou en mag je ermee doen wat je wilt!!!

    Net als met je auto zeker?

    Apple wilt zo veel mogelijk controle over zijn toestellen. Ze willen iedereen dezelfde maximale ervaring geven, als mensen hun telefoons jailbreaken gaat dit niet. Telefoons werken dan niet zoals Apple dat bedoelt heeft.

    Dit brengt voordelen en nadelen met zich mee. Voordeel is dat ik zonder zorgen een app uit de App Store kan downloaden. Ik ben verzekerd van kwaliteit, virus-vrij en een makkelijke gebruikerservaring.
    Nadeel: ik kan m’n telefoon niet aanpassen naar m’n eigen smaak. En hier komt dan de keuze voor jezelf. Wil je een telefoon waar je verzekerd ben van veiligheid en optimale ervaring, jailbreak niet. Wil je meer vrijheid en hacks/trucs, dan jailbreak je hem en wordt je telefoon gevoeliger voor crashes en dergelijke.

    Ik vind dat je die keuzevrijheid moet hebben en steun Apple dan ook niet in hun strijd tegen de jailbreak.

    Ik heb zelf al sinds de 1e iPhone (2G) een jailbreak en kan niet zonder. Al moet ik zeggen dat het tegenwoordig niet meer zo interessant is doordat Apple steeds meer functies toevoegt aan iOS..

  8. @Chris: Dit slaat totaal nergens op. Als je een iphone koopt en die activeert via Itunes dan moet je akkoord gaan met de voorwaarden die zij daar stellen. Dus ook dat het jailbreaken niet geaccepteerd wordt. Als jij dit weet en alsnog een iphone koopt dan zal het je eigen keuze zijn en zou je je iphone nooit kunnen activeren. maarja wie leest er tegenwoordig de voorwaarden als ze geaccepteerd moeten worden? idd niemand daarom denkt iedereen dat alles maar mag omdat ze het gekocht hebben. Als ik een auto koop mag ik er ook niet 10000 lampjes op zetten. Of als ik een huis koop in een rijtjeshuis moet ik alsnog een vergunning gaan vragen om hem uit te breiden. Zo is het overal in het leven. Dus ik geef apple groot gelijk

  9. Apple had een mooie reclame in 1984 op basis van het gelijknamige boek en doelend op de concurrentie.
    Dit is nu precies zoals Apple zelf acteert.
    Ik wou dat Apple minder arrogant was en bijvoorbeeld ook de volgende afspraken op het lockscreen kan laten zien zonder jailbreak.

  10. Origineel geplaatst door René
    @Chris Ja en nee. De iPhone is van jou, de software niet. Daar heb je een gebruikslicentie voor gekocht. Dat betekent dat je de software mag gebruiken, maar er niet mee mag prutsen.

    Maar je hoort dus ook wel het recht te hebben er een alternatief OS op te zetten 🙂

  11. Goede zet. Alle ontwikkelaars die niet betaald krijgen omdat er mensen zijn die vinden dat ze software moeten verkrijgen via het jailbreak circuit kunnen zo makkelijker aangepakt worden… Wees blij met al die Apps die bijna geen drol kosten. Door de afzet is dit rendabel. Dit moet zo blijven. Dat is de manier van softwareverkoop!

    En die extra functies? Die zijn al lang niet meer zo interessant met sinds de iOS software update.

  12. Origineel geplaatst door Alexander
    Goede zet. Alle ontwikkelaars die niet betaald krijgen omdat er mensen zijn die vinden dat ze software moeten verkrijgen via het jailbreak circuit kunnen zo makkelijker aangepakt worden… Wees blij met al die Apps die bijna geen drol kosten. Door de afzet is dit rendabel. Dit moet zo blijven. Dat is de manier van softwareverkoop! En die extra functies? Die zijn al lang niet meer zo interessant met sinds de iOS software update.

    Sbsettings, lockscreen notifications, my3g, mywi….
    als apple dat nou ns ff toevoegt…

  13. Zolang er geen firewall van Apple standaard inzit blijf ik zeker jailbreaken want wie wil er nu een spyphone …

  14. Doen ze ook wel, maar gefaseerd, zoals ze dat al jaren doen..

  15. Ik zie het probleem voor Apple niet zo. Ze kunnen toch gewoon software installeren die detecteert of je een JB hebt/gehad en dan de garantie op de hard- en software laten vervallen? Of JB uitsluiten van gratis firmware updates (onder het mom..jij je eigen software, dan zoek je het maar uit in de toekomst).

  16. lekker jailbreaken die hap! kun je tenminste je root-password aanpassen zodat apple niet meer mee kan spieken. ook mist er nogal wat software. geen jailbreak meer: dan ook geen apple meer. android is tegenwoordig ook super!

  17. Op persoonlijke titel: het eigendomsrecht dat je hebt op een iPhone weegt mijns inziens zwaarder dan eventuele beperkingen op je gebruiksrecht van het besturingssyteem of algemene voorwaarden die Apple stelt. Waarom? Omdat Apple er zelf voor kiest om het je onmogelijk te maken om een ander besturingssysteem op je iPhone of iPad te zetten en er daarmee zelf voor kiest hun software (en mijn gebruiksrecht daar op) onlosmakelijk te verbinden met mijn eigendom. Aangezien een iPhone in essentie een computer is die in je zak past, is dat voor mij hetzelfde als een PC kopen waar je alleen Windows op kunt draaien en alleen via de Microsoft Store software kunt installeren. Ik zou in dat geval ook vooraan op de barricades staan om ervoor te zorgen dat je software van derden en een ander besturingsssysteem zou kunnen installeren.

    Meer informatie over mijn visie op de juridische kant van dit verhaal kun je vinden in een open brief die ik aan Bits of Freedom heb geschreven naar aanleiding van de aankondiging van de Macbook Air.

    On-topic: ik ben er zelf van overtuigd dat dit gerucht gebaseerd is op gedateerde informatie. Er wordt geen bron gegeven voor de uitspraak die door Apple zou zijn gedaan en de quote komt het eerst voor in een artikel dat over een ander onderwerp ging. Bovendien is het dus al voor de komende 2.5 jaar vastgesteld dat het jailbreaken en unlocken van mobiele telefoons is uitgezonderd van de DMCA en daar zou het herhalen van een reeds gebruikt argument niets aan veranderen.

  18. Origineel geplaatst door Puck84
    Origineel geplaatst door René
    @Chris Ja en nee. De iPhone is van jou, de software niet. Daar heb je een gebruikslicentie voor gekocht. Dat betekent dat je de software mag gebruiken, maar er niet mee mag prutsen.Maar je hoort dus ook wel het recht te hebben er een alternatief OS op te zetten

    als je dat dan doet zonder software van apple te gebruiken zal dat heus legaal blijven. Maar dan dus ook zelf een andere boot rom schrijven enz.

  19. @Softijs: er zijn toch geen virussen dus dat is niet eens nodig

  20. Origineel geplaatst door Puck84:
    Maar je hoort dus ook wel het recht te hebben er een alternatief OS op te zetten 🙂

    Maar dat is niet hetzelfde als het aanpassen van het OS (aannemende dat daarvan sprake is bij een JB). Dat kan auteursrechtelijk zeker relevant zijn. Bovendien kan Apple mogelijk de gebruiksvoorwaarden in voor haar gunstige zin aanpassen.

    Maar ik denk dat Apple zich uit de markt prijst als ze het JB-en op deze manier wil aanpakken.

  21. Er is niks mis met jailbreaken. Tweaken van iOS lijkt mij iets wat je op eigen risico doet. Probleem is de garantie en ondersteuning van apple. Je kan niet verwachten dat je ondersteuning krijg van apple wanneer je telefoon vastloopt na jailbreaken. Daarnaast wordt jailbreaken vaak gebruikt voor illegale software.

    Iedereen kijkt wel uit naar de volgende update van iOS terwijl je het recht zou moeten verliezen om je ge-jailbreakte telefoon te mogen updaten.

  22. Zelfs al word t illegaal dan blijft het toch wel bestaan..

    Alleen is het wel illegaal als codes van apple in de jailbreak programma’s staan.. Daarom moet je bij redsn0w ook je ispw selecteren omdat die codes van apple nodig heeft (zoiets had ik begrepen ieder geval)

  23. Grappig om weer de voor en tegen argumenten te lezen 🙂 beide zijn eigenlijk altijd voorspelbaar.

    Ook apart om te lezen dat mensen jailbreaken nog steeds synoniem stellen aan illegaal software installeren. Mijn 3G had een jailbreak om te unlocken, detail: geohot jb en unlock waar het NIET mogelijk was niet gekocht apps. Dus ik snap het probleem dan niet.

    Mijn 4 heeft nu ook een JB en simpel om de reden dat er zoveel functies nog steeds ontbreken. Heb geen zin om als klapvee elke blij te moeten zijn als Apple enkele functies in een nieuwe versie van IOS uitbrengt. Een jb maakt de iPhone compleet.

    Vreemd dat Apple zo moeilijk blijft doen hierover, check anders op het interview van Geohot bij G4 tv op YouTube eens. Jb zo maken dat niet gesigneerde apps niet mogelijk is. Ideaal !!!!

    (ps al mijn apps zijn 100% gekocht of waren gratis)

  24. Apple moet eens naar zijn gebruikers luisteren i.p.v. hun eigen beleid door te voeren. Als een gebruiker bepaalde software wil instaleren moet dit gewoon kunnen. Net zoiets als geen flash op de iphone. Apple wil dit absoluut niet,maar vele gebruikers wel. Vandaar dat de gebruikers andere alternatieven gaan zoeken om wel bepaalde software te kunnen installeren.

  25. Ik vermoed ook dat het bericht niet waar kan zijn. Apple weet maar al te goed dat een belangrijk deel van de iPhone gebruikers een andere telefoon zullen kopen als jailbreaken niet meer mogelijk wordt. Zonder JB vind ik mijn iPhone een mooi apparaat, maar voor mij is ie pas compleet met JB-functies. Daarnaast hou ik niet van het principe dat de verkopende partij mij oplegt hoe ik een door mij gekocht apparaat moet gebruiken. Dus: het is in Apples eigen belang om JB toe te staan. Ben benieuwd wanneer Apple Saurik overneemt….

  26. @Rick: Ik gebruik de mogelijkheid om ‘illegaal’ te downloaden wel… Puur om programma’s uit te proberen, als ik er langer dan een uur zoet mee ben koop ik het gewoon.. Is t troep gaat t er weer van af.. Eerlijkgezegd ben ik meer gaan kopen omdat ik niet meer twijfel of iets echt leuk is..

    Apple zou gewoon een api moeten maken dat ontwikkelaars je een x aantal minuten gewoon kan laten spelen en dat je daarna moet afrekenen als je verder wilt..

  27. Origineel geplaatst door Chris
    Kansloos, zodra je voor je Iphone hebt betaald is hij van jou en mag je ermee doen wat je wilt!!!

    dat is in princiepe de onderliggende vraag in deze zaak.
    Net zoals die case van sony tegen geohot.

  28. @Densoft: Apple heeft nog nooit naar zijn gebruikers geluisterd en zal dat met Jobs ook nooit doen. Hadden ze wel geluisterd dan stonden ze niet waar ze nu staan.
    Ik begrijp het probleem niet. Er is keuze genoeg.

  29. Grappig dat mensen hier zeggen “grote groep van de mensen heeft een jailbreak ” of “een grote groep stapt over”

    Lijkt me echt grote onzin. Ik denk dat het percentage dat jailbreaked onder de 10 zit. Misschien wel onder de 5.

  30. Ik vind de redenatie raar dat als je een kopie hebt van een stuk materiaal dat beschermd is op auteursrecht je het zelf nier mag veranderen.

    Veranderen en erna publiceren is een ander verhaal!

    Maar als ik een boek koop en er een halve pagina uit knip mag ik dat toch lekker zelf weten? De schaar is de jailbreaktool….

    Zolang je een schaar(patcher, vervang byte a met b) verspreidt en je je verder niet waagt aan het verspreiden van daadwerkelijk (aangepast) auteursrechtelijk beschermd materiaal, dan doet niemand daar in toch wat fout?

    Als dat niet zou mogen vind ik dat alle winkels die scharen verkopen aangeklaagd moeten worden omdat ze het (door eigenaren van hun eigen boeken) aanpassen mogelijk maken van auteursrechtelijk materiaal.

  31. @Donstil: Dat betwijfel ik. Steeds meer mensen hebben een jailbreak om de verkeerde reden: Gratis apps downloaden. Dat Apple daar tegenin gaat vind ik niet meer dan logisch.

    Van de 29 mensen die ik ken met een 3G, 3GS of 4 hebben er 21 een JB, en daar weer 15 van hebben die puur voor de illegale gratis Apps.

  32. @Agieja: Je vergeet iets: als ik 10000 lampen op mijn auto plemp mag dat best. Alleen het mag ik er niet mee op de openbare weg omdat ik anderen in gevaar breng. En daar is met een jailbreak geen sprake van. Blijf lekker op eigen terrein, en je mag met de auto doen wat je wilt.

  33. Zodra de iPhone niet meer te jailbreaken is dan voor mij geen iPhone meer.Ik denk dat ze heel veel klanten zullen gaan verliezen.

  34. Origineel geplaatst door Kevin
    Zoals al eerder gezegd..Als de iPhone niet meer te jailbreaken is, ben ik weg.Helaas!

    exactly

  35. Geen jailbreak geen iPhone. Voor mij. Dit is mijn eerste iPhone en ik wist niet van tevoren dat het op sommige punten zo beperkt is. Kom op lockscreen agenda had ik op mijn Nokia. En verder wil ik de vrijheid om mijn telefoon zo te tweaken dat het op mijn manier gebruiksvriendelijk wordt en niet op de manier zoals Apple denkt dat het is. Mijn apparaat en op het moment dat de mogelijkheid er is dan heb ik de recht en verantwoordelijkheid om ermee te doen wat ik wil. Of het nou legaal is of niet ik heb geen rechter nodig die mij gaat opleggen dat ik niet met mijn 700euro kosten apparaatje mag klooien.

  36. Ik had gelezen dat 7% een jailbreak heeft en dat dat na de release van 4.2 zelfs minder is geworden. Zoveel mensen zijn er dus niet met jailbreak.
    Ik had zelf ook altijd jailbreak en dacht dat ik niet meer zonder kon, maar sinds mijn iPhone 4 heb ik toch besloten om niet te jailbreaken.

    Maar ik wil niet zeggen dat Apple jailbreak tegen moet houden. Mensen moeten zelf bepalen wat ze met hun eigen toestel doen.

  37. Wat wordt hier toch een hoop onzin op basis van “..ik denk dat…” of “….volgens mij…” verkocht.
    Los van het feit dat mensen die zo redeneren er geen blijk van geven grote denkers te zijn ontbreken ook “feiten” (een feit is een objectief vastgesteld gegeven) die hun redeneringen ondersteunen.

  38. @ Peter Jansen: Het volgende stuk is een en al feit.

    Ik ben overgestapt op Apple, omdat ik de vele bugs van Windows meer dan zat was. Ik was verdorie langer bezig met het opschonen, beveiligen, optimaliseren, versnellen van mijn, steeds trager wordende PC, dan het gebruiken waar ik hem voor gekocht heb.
    Werken op een Mac en iPhone is voor mij een verademing. Als ik nu op een PC moet werken, raak ik direct weer gestresst van de trage reactietijd en de stoom aan foutmeldingen die maar niet willen verdwijnen.

    Ik hoop dat Apple zijn eigen systeem dicht geplamuurd houdt en er strenge toelatingseisen blijft stellen voor sorftware van anderen.

    De mogelijkheid om een ander besturingssysteem op je iPhone te installeren lijk mij niet eens zo’n gek idee. Kunnen de mensen zelf kiezen. Maar dan niet zeuren als je iPhone voortdurend vastloopt en Apple vervolgens de schuld geven!!!

    Ben overigens niet helemaal niet blij met het feit dat mijn privacy zo slecht gewaarborgd is. Hopelijk veranderd dat snel.

  39. Ik ben heel blij met m’n jailbreak en kan ook eigenlijk niet meer zonder.. Wel vind ik dat ze het illegaal gebruik van apps tegen mogen gaan! (als dat kan). Voor de iOS heb je al betaald dus daar mag je aan knoeien, maar illegaal een app downloaden vind ik slecht en is ook slecht voor de ontwikkelaars voor wie het gewoon werk is.

  40. Net als Hermtej ben ik tegen het jailbreaken om illegaal gedownloade apps op je toestel te zetten. Dat mogen ze van mij best bestrijden.

    Maar ik wil wel de vrijheid hebben om mijn eigen iPhone aan te passen naar mijn smaak en wensen. Ik draai nu op 4.2.1 zonder jailbreak. Maar ik mis hierdoor wel een aantal erg andige aanpassingen (zoals het geluid automatisch muten in de avond).

  41. Als mensen het risico willen lopen op malware of een trage iPhone, vindt ik dat dat gewoon moet kunnen via legaal jailbreaken. Slim vindt ik het niet, maar ik het zou gewoon toegestaan moeten worden.

  42. De redenatie is volgens mij toch vrij simpel:

    De software op de iPhone is beschermd door copyright, en je hebt als gebruiker van de telefoon een gebruikslicentie daarop. De gebruiker van die telefoon mag doen en laten wat hij wil met zijn telefoon. Wat niet mag, is het ongeautoriseerd verspreiden van die software, in de originele of aangepaste vorm.

    Het jailbreaken of unlocken van je telefoon is dus geen probleem, maar het verspreiden van een jailbreak of unlock die gebaseerd is op de software van de telefoon zelf is weldegelijk een copyright schending. Als je de jailbreak zo zou kunnen maken, dat je geen software van Apple hoeft te verspreiden (maar bijvoorbeeld gebruik kan maken van een patch op de software die al op de telefoon staat), dan is er volgens mij geen probleem daarmee.

    Maargoed: IANAL

  43. euh… mijn iPhone, er is niks van apple bij op mijn iPhone, geen software geen hardware, het is nu van MIJ…

    je moet gewoon een mogelijkheid hebben (zoals android) om van onbekende bronnen te installeren… dat is eerlijk!

  44. …….en dit allemaal terwijl de jailbreak ook geld oplevert.
    Ik koop ook alleen als ik er zeker van ben dat het werkt want ik kan Apple gewoon niet vertrouwen op hun toelatingseisen want die stellen niets voor. Vele apps zijn verbazingwekkend slecht maar wel duur.

    En ik vind ook nog steeds dat ik meer recht op de iPhone heb dan Apple zelf. Dit is wel riskant ivm garantie maar daar wil ik zelf voor kunnen kiezen!
    Dus wat Paul Pols zegt. Ik hoef geen pc waar een fabrikant bepaalt wat erop komt. Maakt het je niet uit? Dan doe je er verder toch niks mee…

  45. Ik ga denk ik toch naar Android… Dat gezeur met Apple ben ik zat… Zoiezo b

  46. Hmm, ik betaal 800 euro dan ga ik er vanuit dat ik alles mag doen wat ik met mijn iphone doe. Maar nee alles moet volgens apples beleid. Daarom jailbreak ik het! Zodat ik de dingen kan doen die ik anders niet kan doen.

    Het is mijn leven, mijn beleid, en daarom heb ik mijn senseo apparaat ook aangesloten op de waterleiding zodat ik niet elke keer water hoef te verversen.

  47. Hier is toch duidelijk de verwende Facebook twitter generatie aan het roepen. Lees de gebruiksvoorwaarden nog eens. Je hebt er ten slotte al mee ingestemd.

  48. Apple wordt nogal in bescherming genomen 😉 (hebben jullie Apple aandelen?? :P)

    genoeg uitspraken gelezen als deze:
    “Maar dan niet zeuren als je iPhone voortdurend vastloopt en Apple vervolgens de schuld geven!!!”

    Volgens mijn (nee geen feit…) zeuren de mensen, die een JB hebben uitgevoerd, niet dat de iPhone voortdurend vastloopt.

    Je voert die JB uit omdat je het niet eens bent met de mogelijkheden die Apple je geeft.

    Is dat niet precies hetzelfde als Apple ooit gedaan heeft?
    Juist anders denken… Wel het nut van een GUI en muis zien… terwijl de directie van Xerox er niets in zag…?

    Jaren hebben ze een slogan gehad: “Think different”. Nu doen mensen dit…. maar nu mag het niet, omdat Apple je wel verteld hoe je moet denken 😉

    Hoe dan ook… legaal of illegaal… Het is nogal kortzichtig van Apple om te denken dat ze dit kunnen tegenhouden.

    Zelf heb ik overigens geen JB uitgevoerd. (nog steeds mn oude trage 3G bak)

  49. @Tripple: dat is wat kort door de bocht. Algemene voorwaarden (info) zijn van toepassing als je ze vóór of bij de totstandkoming van een overeenkomst hebt aanvaard. Ik heb niets getekend voordat ik mijn iPhone betaalde of in ontvangst nam en niemand heeft mij op dat moment gewezen op de toepasselijkheid van een EULA van Apple. Het eventueel accepteren van de voorwaarden in iTunes bij activatie is dan ook gewoon te laat en dus zijn ze in Nederland in principe niet van toepassing. Daar komt dan nog eens bij dat algemene voorwaarden, áls ze al van toepassing zijn, alleen geldig zijn voor zover ze binnen het kader van de wet (en dus ook mijn eigendomsrecht) passen.

  50. Origineel geplaatst door Gerarddijkman
    @Agieja: Je vergeet iets: als ik 10000 lampen op mijn auto plemp mag dat best. Alleen het mag ik er niet mee op de openbare weg omdat ik anderen in gevaar breng. En daar is met een jailbreak geen sprake van. Blijf lekker op eigen terrein, en je mag met de auto doen wat je wilt.

    Dit lijkt meer op een amerikaanse gedachte. Je mag tevens ook niemand vermoorden op je eigen terrein. En wanneer is iets van jou? als ik een huis koop die ik geeneens mag uitbouwen.. is dat huis dan wel van mij? NEE, ik heb een contract geschreven over het feit dat ik dit huis niet uit mag bouwen en t zelfde heeft iedereen gedaan met apple toen ze hun mobiele telefoons activeerde. Ze gingen akkoord met het feit dat ze hun garantie verliezen als ze hun mobiele telefoons jailbreaken. Veel mensen verwijderen deze jb gewoon als ze hun garantie willen en pleure de jb er gelijk weer op. Dit is wat apple geld kost!

  51. Origineel geplaatst door Paul Pols
    @Tripple: dat is wat kort door de bocht. Algemene voorwaarden zijn van toepassing als je ze vóór of bij de totstandkoming van een overeenkomst hebt aanvaard. Ik heb niets getekend hoor, voordat ik mijn iPhone betaalde of in ontvangst nam. Accepteren van voorwaarden in iTunes is dus gewoon te laat. Daar komt dan nog eens bij dat algemene voorwaarden alleen geldig zijn voor zover ze binnen het kader van de wet (en dus ook mijn eigendomsrecht) passen.

    Klopt. Apple vertaalt de licentieovereenkomsten zonder kritische juridische evaluatie. Zo koop je een 3 jarig AppleCare contract terwijl je volgens EU richtlijnen 2 jaar garantie hebt (en niet de 1 jaar die Apple beweert)

    OT: Uit jouw brief aan BOF (ooit antwoord gehad?) maak ik op dat er nogal wat tegenstrijdige regelingen zijn. Is er al jurisprudentie ?

  52. @Agieja: het argument van Gerard was volgens mij niet dat je alles mag op je eigen terrein, maar dat je alles mag met je eigendom voor zover je daarmee geen gevaar, schade of ander nadeel aan een ander toebrengt. Ik zou zeggen dat ‘iemand vermoorden op je eigen terrein’ nog wel iets verder gaat dan ‘in gevaar brengen’.

    Je zou dan nog kunnen stellen dat je Apple schade toe brengt als je je toestel jailbreakt. Maar.. welke schade dan? Je stelt dat er een link zou zijn tussen jailbreaken, garantie en schade voor Apple, maar dat betwijfel ik. Als er een jailbreak aanwezig is dan vermoed ik dat Apple je garantie zal weigeren (of dat mag is een tweede) en dus levert dat hen in principe juist geld op (ze hoeven namelijk geen tijd/geld te steken in de vervanging of reparatie). Als er géén jailbreak aanwezig is (bijvoorbeeld zoals in de situatie die je noemt waarbij een jailbreak verwijderd is door te herstellen met originele software) en het defect is wél aanwezig is het mijns inziens niet helemaal begrijpelijk om de jailbreak als de schuldigde aan te wijzen.

    @Larzik Larfzak: nog niet – maar oh wee als Apple mij ooit mijn garantie weigert! 😉
    (reactie BoF: http://twitter.com/bitsoffreedom/status/28680376126)

  53. @Paul Pols: Het probleem van jailbreaken ligt volgens mij dan ook niet in het jailbreaken van je eigen toestel, maar in het verspreiden van de software om dat te doen. Die bevat aangepaste code van Apple, en het verspreiden daarvan is illegaal. Tenminste, dat is wat ik ervan begrijp.

    Als het jouw lukt om een jailbreak te maken die geen gebruik maakt de software van Apple, dan heeft Apple volgens mij geen poot om op te staan. Maar zolang een jailbreak gebaseerd is op software van Apple zelf (een aangepaste bootrom bijvoorbeeld), dan heeft Apple een punt.

  54. @André: in principe maken geen van de huidige jailbreaktools gebruik van de code van Apple (daarom moet je vaak een IPSW-bestand selecteren – zodat eventuele patches aan Apple’s code op jouw eigen computer uit worden gevoerd). Het gaat er dus vooral over of je als eindgebruiker/eigenaar zo’n jailbreaktool mag gebruiken op je eigen toestel.

  55. Origineel geplaatst door Clint Reno
    denkt dat het is. Mijn apparaat en op het moment dat de mogelijkheid er is dan heb ik de recht en verantwoordelijkheid om ermee te doen wat ik wil. Of het nou legaal is of niet ik heb geen rechter nodig die mij gaat opleggen dat ik niet met mijn 700euro ko

    geluid automatisch muten? leuk,, welke applicatie of tweak doet dat?

  56. Als ik het nimmer kan jbreaken, stap ik over naar het concurent!!!

  57. Geen jailbreak meer geen iphone meer voor mij

  58. Bye apple

  59. heb zelf een 4, kom van een 3G. Blijf de iPhone een geweldige telefoon vinden. Kan vooralsnog wel omgaan met de beperkingen
    (Geen settings profiel? Eindeloze schermpjes met icons begint wel saai te worden 😉
    Maar als het ik de beperkingen zat begin te worden zou het wel mooi zijn als ik er wat aan kan doen.
    De 3G had ik wel gejailbreaked (?), gewoon om te kijken wat het was (Customizing an iPhone is pretty fun 😉 .
    Misschien ligt hier een taak voor de ‘hackers’ die de jb-tools uitbrengen om er voor te zorgen dat er geen ‘illegale’ appstore apps gedraaid kunnen worden.
    Ik denk dat uiteindelijk het JBen van apparaat om hoofdzakelijk gecopieerde software op te draaien het platform kapot maakt.
    (Met een klein beetje onderzoek kun je volgens mij heus wel bepalen of een een app/game handig/leuk is.)

  60. Mag ik aub weten wat ik doe met MIJN IPhone? Nee? Stik dan met je IPhone. Er zijn inmiddels genoeg alternatieven.

  61. Origineel geplaatst door William
    Mag ik aub weten wat ik doe met MIJN IPhone? Nee? Stik dan met je IPhone. Er zijn inmiddels genoeg alternatieven.

    iPhone wel. iOS niet.

    Ik blijf jailbreak toepassen omdat ik MyWI gebruik, ook gewoon gekocht maar uit Cydia.

  62. Alles wat gemaakt is, valt ook te kraken. Vroeg of laat komen ze wel achter een 1 of andere code, dus Apple kan zich beter gewonnen geven, zijn we ook van dit gezeik af. Die jailbreakers verdienen hier meer dan genoeg aan, dus ik ben ook niet bang dat ze hier vroegtijdig mee zullen stoppen.

  63. Dan koop je toch geen iphone als je t toch wilt kraken. Niet apple, maar de gebruikers zijn de prutsers.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.