‘Apple vraagt federale overheid om steun in strijd tegen jailbreak’

Volgens een recent artikel van NBC/WALB zou Apple de Amerikaanse federale overheid hebben verzocht om steun om het jailbreaken van de iPhone aan te pakken. Mogelijk berust de informatie echter op uitspraken die zijn gedaan voordat het jailbreaken en unlocken officieel legaal werd in de Verenigde Staten.

JailbreakVolgens een recent artikel van NBC/WALB zou Apple de Amerikaanse federale overheid hebben verzocht om steun om het jailbreaken van de iPhone aan te pakken. In het artikel wordt een niet nader genoemde bron binnen Apple aangehaald die aan het U.S. Copyright Office zou hebben gemeld dat de huidige jailbreaks inbreuk zouden maken op de auteursrechtelijk beschermde bootloader en het besturingssysteem van Apple’s iPhone.

Het bericht van NBC/WALB is met name opvallend omdat het juist de U.S. Copyright Office was die in juli 2010 bepaalde dat het jailbreaken en unlocken van mobiele telefoons expliciet is uitgezonderd van de werking van de Digital Millennium Copyright Act en daarmee legaal is in de Verenigde Staten. Elke drie jaar wordt er bepaald welke uitzonderingen er gelden op de DMCA en een tussentijdse wijziging is daarom onwaarschijnlijk. Volgens NBC/WALB zou Apple het volgende hebben meegedeeld aan de U.S. Copyright Office:

Current jailbreak technologies now in widespread use utilize unauthorized modifications to the copyrighted bootloader and operating system, resulting in the infringement of the copyrights in those programs.

Het is overigens mogelijk dat het aan NBC gelieerde WALB (dat door andere sites als de originele bron wordt aangemerkt) zich op gedateerde informatie heeft gebaseerd uit een artikel van TheGrio over een student die geld verdient met het jailbreaken van iPhones. In de aanloop naar de bepaling van de U.S. Copyright Office met betrekking tot welke uitzonderingen er gelden op de DMCA, hebben onder andere Apple en de Electronic Frontier Foundation eerder al hun visie gegeven op het al dan niet wenselijk zijn van jailbreaken.

Het door NBC aangehaalde argument werd ook destijds al zonder succes door Apple bepleit. Er staat in ieder geval één andere onjuistheid in de door NBC/WALB verstrekte informatie, in hetzelfde artikel wordt namelijk ten onrechte gesteld dat de CDMA-versie van de iPhone niet met dezelfde methode te jailbreaken zou zijn omdat er van een andere technologie gebruik wordt gemaakt voor de transmissie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2011, 9:03
Categorieën Achtergrond, Apple, Geruchten, iDevices, Jailbreak
Onderwerpen apple, jailbreak, unlock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.