Apple voor het eerst in top vijf grootste telefoonfabrikanten

Apple is voor het eerst doorgedrongen tot de top vijf van mobieletelefoonfabrikanten. Het moet nog wel LG Electronics, Samsung en Nokia voor zich dulden. Ook RIM presteert goed.

iPhoneVolgens een recent rapport van onderzoeksgroep International Data Corporation (IDC) behoort Apple nu wereldwijd tot de vijf grootste fabrikanten van mobiele telefoons. In de lijst van smartphonefabrikanten was Apple al consistent aanwezig, maar de notering in deze lijst is nieuw. Het bedrijf verscheepte het afgelopen kwartaal een totaal van 14,1 miljoen iPhones, goed voor een vierde plek in deze lijst. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar zag Apple het aantal verkochte iPhones met ruim 90 procent stijgen. Fabrikant Research In Motion, bekend van de Blackberry, verscheepte 12,4 miljoen exemplaren, goed voor een vijfde plaats. Apple en RIM groeiden samen het meest.

Apple moet nog wel fabrikanten LG Electronics, Samsung en Nokia voor zich dulden, die afgelopen kwartaal samen een totaal van 210 miljoen mobiele telefoons verkochten. De wereldwijde markt voor mobiele telefoons groeide in het derde kwartaal van 2010 met 14,6 procent. Dit is het vierde aaneengesloten kwartaal dat de markt groeide, voornamelijk gestuwd door de toename aan diverse mobiele apparaten. Tezamen verscheepten de fabrikanten volgens IDC 340,5 miljoen toestellen, ten opzichte van 297,1 miljoen exemplaren in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Volgens senior onderzoeksanalist Kevin Restivo onderschrijft de toetreding van Apple tot de vijf grootste mobiele telefoon-fabrikanten het toegenomen belang van smartphones in deze markt. Ook behoren fabrikanten die smartphones op de markt brengen tot de snelstgroeiende bedrijven. “Fabrikanten die geen sterk portfolio aan smartphones hebben, hebben een uitdaging om marktaandeel in de toekomst te behouden en te laten groeien”, aldus Restivo.

Hoewel Nokia nog altijd met indrukwekkende verkoopcijfers de eerste plaats in de lijst bezet houdt, groeide het aantal verkochte toestellen bij Nokia aanzienlijk minder dan bij andere fabrikanten, slechts 1,8 procent. “Nokia’s grip op de traditionele markt voor mobiele telefoons is enigszins verslapt nu Chinese fabrikanten voet aan de grond hebben gekregen, in het bijzonder in opkomende markten”, stelt Ramon Llamas, senior onderzoeksanalist bij IDC’s Mobile Devices Technology and Trends-team. Om de concurrentie te kunnen blijven aangaan moet Nokia volgens Llamas haar aanbod van smartphones verbeteren.

Bron: MacNews

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2010, 19:02
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen cijfers, telefoon
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.