Apple TV 4K met Siri Remote.

Apple TV in Nederland: teleurstellende cijfers, halvering in 2017

De Apple TV doet het in Nederland niet zo goed. De verkoopcijfers vallen tegen ten opzichte van de goedkopere Chromecast en veel mensen zien niet het nut van een Apple TV als de smart-tv of mediabox al dezelfde functies biedt.

Als Apple-gebruikers lijkt het misschien alsof heel wat vrienden en kennissen een Apple TV hebben. Maar de werkelijke cijfers in Nederland vallen tegen, zo ontdekte Spreekbuis. Als je kijkt naar de hoeveelheid verkochte Apple TV’s in Nederland, dan valt dat fors tegen. In 2016 kochten 67.438 Nederlanders een Apple TV en in 2017 is dat meer dan gehalveerd naar 30.754 stuks. De pas uitgebrachte Apple TV 4K heeft niet voor een extra impuls kunnen zorgen. De reden? Consumenten zien niet de toegevoegde waarde van een Apple TV omdat populaire apps zoals Netflix en YouTube ook op smart-tv’s, smartphones, tablets en mediaboxes van kabelaars te gebruiken zijn.

Weinig Apple TV’s in Nederland

Spreekbuis kreeg cijfers in handen van GfK, die nog niet officieel openbaar zijn gemaakt. Daaruit blijkt dat de Chromecast het veel beter doet:

Apple TV
2016: 67.438
2017: 30.754

Chromecast
2016: 385.052
2017: 429.466

Smart tv’s
2016: 746.488
2017: 730.739

De verkoop van smart-tv’s blijft redelijk stabiel en de Chromecast stijgt zelfs iets. Daarbij speelt mee dat de mediastick van Google relatief goedkoop is en vaak in de grabbelbakken ligt van grote elektronicawinkels. Toch biedt de Chromecast nauwelijks extra functies ten opzichte van de Apple TV. Op laatstgenoemde kun je ook apps draaien, maar op dat punt laten veel Nederlandse ontwikkelaars het nog afweten. Afgelopen december schreven we nog dat de Apple TV nog niet ‘de toekomst van televisie is’, zoals Apple het graag voorstelt. Het gebrek aan echt goede apps zorgt ervoor dat de Apple TV geen noodzakelijke aankoop is voor veel mensen. En de prijs van bijna 200 euro helpt dan ook niet mee.

We zijn daarom wel benieuwd hoe jij als lezer van iCulture een populaire toepassing zoals Netflix bekijkt. Doe je dat via de Apple TV, stream je vanaf een smartphone of vind je de smart-tv-app van Netflix goed genoeg?

Poll niet zichtbaar? Je kunt ook hier invullen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 januari 2018, 17:36
Bron Bron Spreekbuis
Categorie iDevices
Onderwerpen apple tv, cijfers, nederland
Device Apple TV

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.