Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Apple TV 4 feature

Apps mogen maximaal 200MB zijn op de Apple TV: hoe zit dat?

Waarom mogen Apple TV-apps maximaal 200MB zijn, en wat heeft dit voor effect op de games die we straks kunnen spelen? We zochten het uit.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Apple TV 4 featureHet is misschien wel de allergrootste toevoeging op de nieuwe Apple TV: de App Store. Het is daardoor mogelijk om apps en games op de Apple TV te installeren, waardoor het ineens ook een smart-tv en spelcomputer is geworden. Deze apps mogen echter slechts 200MB groot zijn, een beperking die vooral bij games gaat spelen. Hoe zit dat precies?


Update januari 2017: Apple heeft de limiet opgeschroefd: Apple TV-apps mogen nu 4GB groot zijn met 20GB on-demand resources. Daarmee worden apps en games mogelijk die in totaal 24GB groot zijn.

Maximaal 200MB lokale app-opslag

Apps mogen op de Apple TV maximaal 200MB aan lokale ruimte verbruiken. Betekent dat echter dat apps ook slechts 200MB groot mogen worden? Niet per se. Apple beschrijft het als volgt:

De maximum grootte voor een Apple TV-app is 200MB. Alle data die buiten deze 200MB valt moet worden ingepakt en geladen via on-demand resources.

Deze on-demand resources werden voor het eerst door Apple aangekondigd op WWDC 2015. Met deze ontwikkelaarstool is het mogelijk om een deel van een app op de achtergrond te downloaden, zodat de app zelf niet heel groot is.

Bekijk ook

App Thinning: zo bespaar je opslagruimte op de iPhone, iPad en Apple TV

Apps hebben dankzij App Thinning, App Slicing, Bitcode en On-Demand Resources minder opslagruimte nodig. Hoe werken deze technieken en wat merk je ervan?

Bij games wordt bijvoorbeeld alvast het volgende level in de achtergrond gedownload, terwijl vorige levels worden verwijderd. Het zorgt ervoor dat alleen het onderdeel van een app dat je gebruikt op de iPhone staat, terwijl de rest in de cloud wordt bewaard.

Apple TV apps

Apple TV heeft geen ‘vaste’ lokale opslag

De Apple TV wordt verkocht met 32GB en 64GB aan opslag, maar volgens Apple is deze opslagruimte niet ‘persistent’. Deze strategie sluit aan op het hierboven beschreven gebruik van on-demand resources: Apple wil apps steeds meer in de cloud bewaren, waardoor alleen de meest broodnodige gegevens lokaal worden opgeslagen.

Hier kan Apple op de Apple TV veel beter mee experimenteren. Zou Apple dezelfde groottebeperking afdwingen op de iPhone, dan zou dat leiden tot forse problemen met databundels. Op een iPhone wil je niet de hele tijd onderdelen van bijvoorbeeld de Facebook-app downloaden, omdat je dan nog meer data zou verstoken. De Apple TV is echter verbonden met thuis, waardoor er geen databeperkingen zijn om rekening mee te houden.

Alsnog slecht nieuws voor hardcore games

Kort samengevat: apps voor de Apple TV kunnen flink wat groter worden dan 200MB. Hoewel er slechts 200MB op een Apple TV lokaal wordt bewaard, zal er in de achtergrond veel meer data worden gedownload. Op het moment hebben iOS-ontwikkelaars al toegang tot 10GB aan gratis ruimte om assets te bewaren, wat doet vermoeden dat Apple TV-apps uiteindelijk aardig groot kunnen worden.

Galaxy on Fire Apple TV

In de praktijk zullen alleen de meest hardcore games last hebben van de door Apple opgelegde beperking. 200MB aan lokale opslag is voor de meeste apps en spellen meer dan genoeg om basisdata en een paar levels te bewaren, maar bij gedetailleerde 3D-games kan dit toch nog voor problemen zorgen. Deze spellen moeten immers grote modellen, levels en complexe sprites bewaren, die alsnog veel ruimte in beslag nemen. Verwacht daarom nog maar geen games op de schaal van bijvoorbeeld Metal Gear Solid V op de nieuwe Apple TV.

Bekijk ook

Apple TV 4e generatie officieel aangekondigd

Apple heeft de Apple TV 4e generatie gepresenteerd. Deze nieuwe Apple TV draait op tvOS en biedt ondersteuning voor apps, games en meer. Siri speelt ook een belangrijke rol voor de Apple TV. Wat kun je allemaal verwachten? We zetten alle aankondigingen op een rij.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 13 januari: Informatie over grotere applimiet van 4GB toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.