Shot on iPhone Challenge winnaar Alex Jiang.

Dit zijn de winnaars van Apple’s van Shot on iPhone Challenge

Apple heeft bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de eerdere Shot on iPhone Challenge. De winnaars zijn afkomstig van over de hele wereld en gebruiken verschillende toestellen.

In januari kondigde Apple de Shot on iPhone Challenge aan. Dit is een fotografiewedstrijd waarin iPhone-gebruikers uitgedaagd worden om de mooiste foto’s te maken. Nu, een maandje later, heeft Apple de winnaars bekendgemaakt. De winnaars zijn afkomstig uit verschillende landen, maar helaas zit er geen Nederlandse winnaar bij. De foto’s zijn allemaal stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken.

Winnaars Shot on iPhone Challenge

De tien gelukkige winnaars zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, Singapore, Wit-Rusland, Israël en Duitsland. Veruit de meeste winnaars hebben gebruikgemaakt van de iPhone XS Max (vier) en iPhone XS (twee), maar er zijn ook winnaars die het plaatje geschoten hebben met een iPhone 7 en iPhone 8 Plus. Apple heeft geen absolute nummer één uitgekozen, want het gaat in totaal om tien winnaars.

Aan de selectie van winnaars zit toch een klein Nederlands tintje. De Nederlandse fotografe Annet de Graaf (bekend van het fotoboek Morning Amsterdam) heeft de foto’s beoordeeld en haar eindoordeel is ook te lezen bij één van de winnaars. Over de kleurrijke balkonfoto prijst ze de compositie met het basketbalbord en het leven dat er schuilgaat achter de balkonnetjes. Deze foto is gemaakt door Alex Jiang uit de Verenigde Staten.

Shot on iPhone Challenge winnaar Alex Jiang.

Een andere opvallende winnaar is de close-up van een tennisbaan van Nikita Yarosh, gemaakt met een iPhone 7. Er zit een scheur in de baan, die de eenvoud van de foto doorbreekt. De jury oordeelt dat je je meteen afvraagt wat hier gebeurd is. Een winnende foto laat je volgens jurylid Luísa Dörr ook nadenken over het verhaal, iets wat in deze foto ook terugkomt.

Shot on iPhone Challenge winnaar Nikita Narosh.

Opvallend is dat er maar één foto is waarbij een persoon centraal staat, gemaakt door Elizabeth Scarrott. Op de foto is een jong meisje te zien, omringd door hoge bergen. Vooral de positie van het gezicht van het meisje wordt geroemd, waardoor de achtergrond niet de aandacht afleidt. Een interessant detail is dat er geen enkele foto gebruikgemaakt heeft van de portretfunctie van de iPhone.

Shot on iPhone Challenge winnaar Elizabeth Scarrott.

De tien winnaars worden de komende weken verspreid over billboards in verschillende steden, in Apple Stores en ook online. Apple liet vlak na de bekendmaking van de wedstrijd al weten dat de winnaars ook een vergoeding krijgen voor het gebruik van de foto’s. De makers behouden de rechten op de foto’s, maar geven Apple tegen vergoeding een licentie om de foto’s gedurende een jaar te gebruiken.

Meer winnaars bekijk je op de website van Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.