Rosetta Apple software

Apple Rosetta: krijgt Apple’s overstapsoftware binnenkort een nieuw leven?

Een handelsmerkregistratie van handelsmerk lijkt te wijzen op een nieuw leven voor Apple Rosetta. Wat is deze software en wat is Apple ermee van plan?

Bij een Japans octrooibureau heeft Apple afgelopen april de merknaam ‘Apple Rosetta’ vastgelegd. Dat meldt nieuwssite Asahi dit weekend. Jarenlange Mac-gebruikers zullen deze naam misschien kennen. Rosetta was Apple’s softwareprogramma om PowerPC-apps te laten draaien op Intel-computers. Het programma werd in 2011 de nek omgedraaid toen de overgang naar Intel-processoren volledig rond was. Toch is er een vermoeden waarom Apple deze merknaam registreert. Het heeft te maken met een mogelijke overstap van Intel- naar ARM-processors.

Apple Rosetta als overstap hulp van PowerPC naar Intel

Toen Apple in 2005 overstapte van PowerPC-processors naar Intel-processors moesten alle applicaties worden herschreven voor Intel. Om deze overstap makkelijker te maken voor ontwikkelaars en gebruikers introduceerde het bedrijf ‘Rosetta’. Deze software draaide PowerPC-apps op Intel-processors. De naam verwees naar de Steen van Rosetta, waarmee de betekenis achter oude hiërogliefen kon worden ontcijferd.

Tegenwoordig zijn alle Macs al jarenlang voorzien van Intel-processors en is deze software verouderd en overbodig. Sinds Mac OS X Lion zit de software niet meer standaar op de Mac.

Rosetta Apple software

Nieuw leven voor Apple Rosetta: Intel naar ARM

Apple’s recente registratie voor het handelsmerk ‘Apple Rosetta’ in Japan is niet gek. Geruchten wijzen erop dat Apple dit jaar al de overstap van Intel-processors naar ARM-processors aankondigt. Dat wil zeggen dat er weer een grote overstap voor de deur staat. Het is daarom ook logisch als Apple een nieuwe versie maakt van Rosetta om de overstap te vergemakkelijken.

In 2005 duidde Apple de software als ‘The most amazing software you’ll never see’. Dat verwees naar het feit dat Rosetta alleen op de achtergrond draait. Het is dus geen aparte app op je Mac. Je hoeft daarom ook niet te vrezen dat je binnenkort allerlei extra software moet opstarten als je gewoon een app wil openen. Als Apple het 15 jaar geleden al kon, dan lukt het ze anno 2020 zeker. De naam ‘Rosetta’ staat al vermeld op Apple’s website.

Ben je benieuwd wat een eventuele overstap van Intel naar ARM voor jou betekent? Dat leggen we in een apart artikel haarfijn aan je uit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juni 2020, 13:43
Bron Bron Asahi
Via Via MacRumors
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen ARM, intel, overstap
Devices Mac, MacBook
Software macOS

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.