touch-id-screen

Apple wil Touch ID-sensor verwerken in iPhone-scherm

Apple heeft plannen om de Touch ID-sensor in het iPhone-scherm te verwerken, zo blijkt uit een patent. Eén van de methoden werkt met ultrasoon geluid.

Een iPhone zonder fysieke homeknop komt een stap dichterbij. Apple heeft een patent ingediend, waarin het idee van een Touch ID-sensor in het scherm wordt beschreven. Concepten van een dergelijke iPhone zonder fysieke homeknop circuleren al langere tijd en nu blijkt opnieuw dat Apple er ook wel brood in ziet. Het maakt iPhones zonder bezel (schermrand) mogelijk. Het scherm loopt dan helemaal tot aan de zijranden.

touch-id-screen

Touch ID-sensor in iPhone-scherm

Het nu gepubliceerde patent beschrijft drie technologieën die Apple kan gebruiken voor de vingerafdrukscanners. Eén ervan is ultrasone beeldtechnologie. Daarbij kan de sensor in het scherm worden ingebouwd. De technologie zou bovendien nauwkeuriger zijn dan de huidige methode met capacitieve sensor, zoals in de Touch ID-scanner wordt gebruikt. Eerder schreven we al over manieren om de Touch ID-scanner in het iPhone-scherm in te bouwen. Daarbij bleek dat Qualcomm al een methode had ontwikkeld om vingers met ultrasone technologie te meten. Apple wil er nu ook mee aan de slag.

Apple noemt ultrasoon scannen (dus met geluid) de meest nauwkeurige, maar ook de minst gangbare methode. Daarbij stuurt de sensor ultrasone golven door een glasplaat. Leg je je vinger op de glasplaat, dan worden de golven gebroken en kan de afwijking in het golfpatroon worden gemeten. Dergelijke technologie is nog vrij nieuw en nog niet onder diverse omstandigheden getest. De eerste resultaten zijn echter veelbelovend, ook omdat de scanners niet gevoelig zijn voor vuil en vet op de scanner. Dit valt mooi samen met Apple’s vermoedelijke wens om de iPhone beter bestand te maken tegen vocht en vuil.

Het maken van een iPhone zonder schermrand stelt Apple wel weer voor nieuwe problemen. Waar laat je bijvoorbeeld de speaker en frontcamera? In ieder geval hoeven we deze nieuwe technologie nog niet in de iPhone 7 te verwachten, want uit de geruchten die momenteel circuleren zal dit toestel qua design nauwelijks afwijken van de iPhone 6s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 mei 2016, 13:36
Categorieën Achtergrond, Geruchten
Onderwerpen patent, touch id, vingerafdruk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.