iPhone 6s teardown.

Zo kan Apple de iPhone en iPad nog veel sneller maken

Hoe kan Apple ervoor zorgen dat de iPhone en iPad nog veel sneller worden? Een nieuwe techniek van IBM kan opslag en werkgeheugen een stuk sneller maken.

Apple en IBM

Bij elke nieuwe iPhone en iPad die aangekondigd worden, benoemt Apple hoeveel sneller deze geworden zijn dan het vorige model. Dit komt voornamelijk door een betere chip en optimalisaties wat betreft de software, maar in de toekomst zouden de iPhone en iPad aanzienlijk sneller kunnen worden dankzij een nieuwe manier voor de opslag en geheugen van de apparaten. De techniek komt van IBM, het bekende grote technologiebedrijf.


PCM-techniek voor snellere opslag en geheugen

Het gaat om de techniek voor opslag genaamd PCM (phase-change memory). PCM-techniek wordt al gebruikt in optische drives. De iPhone en iPad maken voor opslag momenteel gebruik van flash, terwijl RAM wordt gebruikt voor het werkgeheugen van de iPhone en iPad. Flashgeheugen en RAM wordt door fabrikanten onder één noemer gebracht met de naam ‘solid-state memory’, maar er zijn wel verschillen. RAM is vele malen sneller, maar is ook duurder. RAM heeft constant stroomtoevoer nodig, flash niet.

De snelheid van PCM ligt aanzienlijk hoger dan flash. PCM kan namelijk data lezen in slechts één microseconde, terwijl flash hier zeventig microseconden voor nodig heeft. RAM is nog wel sneller dan PCM, maar het voordeel van PCM is dat dit op termijn als universele oplossing kan werken voor zowel opslag als werkgeheugen. Zo kan je iPhone in theorie bijvoorbeeld in slechts enkele seconden opgestart worden. Alle technische details worden uitgelegd in onderstaande video.

Het is geen gekke gedachte dat Apple deze techniek zou gebruiken in een toekomstige iPhone. De iPhone 7 komt voor deze techniek veel te vroeg, want de techniek wordt nog volop onderzocht. Apple heeft de laatste jaren echter een sterke band met IBM, want er wordt steeds meer IBM-technologie in huis gehaald en beide bedrijven hebben ook een zakelijke overeenkomst getekend om gebruik van iPads in het bedrijfsleven te stimuleren en samen apps te ontwikkelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 mei 2016, 14:52
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ibm, snelheid
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.