LG vingerafdrukscanner achter glasplaat

Zo kan Apple de Touch ID-scanner onzichtbaar maken

Apple zou de Touch ID vingerafdrukscanner onzichtbaar kunnen maken. Twee oplossingen van Apple-leveranciers LG en Qualcomm laten zien hoe ze dat kunnen aanpakken.

Er wordt al langere tijd gespeculeerd over iPhones zonder homeknop. Dankzij ontwikkelingen zoals 3D Touch en haptische feedback moet dat haalbaar zijn: in plaats van een fysieke knop die je moet indrukken, krijg je een aanraakgevoelig gedeelte onder het scherm. Druk je daarop, dan krijg je het gevoel van een tikje, net zoals recente trackpads op de MacBook werken. Er is echter nog één probleem: waar laat je de Touch ID-vingerafdrukscanner. LG en Qualcomm hebben de oplossingen al klaarliggen voor Apple.

LG vingerafdrukscanner achter glasplaat

Niet onder het scherm
Eerst even het slechte nieuws: het is nog niet mogelijk om een vingerafdrukscanner te maken die onder het scherm zelf zit. Daarvoor zou de scanner helemaal doorzichtig moeten zijn. De oplossingen die we nu bij LG en Qualcomm zien, lossen het daarom anders op door de scanner in de rand (bezel) onder het scherm te plaatsen. LG is van deze twee partijen de meest interessante, omdat zij al schermpanelen aan Apple leveren via dochterbedrijf LG Display. Ook zou LG de OLED-schermen voor Apple in 2018 gaan maken, aldus geruchten.

Optie 1: vingerafdrukscanner achter glasplaat

Wat LG heeft bedacht, is een vingerafdrukscanner, die je achter de glasplaat kunt aanbrengen. Voor de sensor is een ruimte van 0,3 mm onder de glasplaat nodig. LG zegt in gesprek te zijn met diverse fabrikanten, maar noemt geen namen. Het is overigens de eerste keer dat de Zuid-Koreaanse fabrikant een eigen vingerafdrukscanner heeft ontwikkeld. In de LG-toestellen die vorig jaar verschenen zaten scanners van een externe fabrikant, het Zweedse Fingerprint Cards. Dat LG nog weinig ervaring heeft met het maken van scanners, lijkt ze niet in de weg te staan: volgens de fabrikant maakt de scanner in slechts 0,002 procent van de gevallen een fout, door de vingerafdruk van iemand anders goed te keuren.

Als voordeel van de nieuwe vinding noemt LG het feit dat de scanner is bestand tegen water en stof. Dat zou voor Apple ook een overweging kunnen zijn: ze lijken plannen te hebben om de iPhone 7 waterproof te maken.

Vingerafdrukscanner Qualcomm Sense ID

Optie 2: ultrasone vingerscanner

Er is nog een andere oplossing mogelijk, waarbij de Touch ID-sensor onzichtbaar wordt. Qualcomm heeft Sense ID ontwikkeld, een ultrasone vingerafdrukscanner die met geluid werkt. Dat is veel geavanceerder, claimt Qualcomm, die de huidige oplossingen zoals Apple gebruikt ‘legacy’ noemt. Het is betrouwbaarder en consistenter, je kunt scannen door meer materialen (ook glas, aluminium, staal, saffier en plastic) en het is moeilijker voor de gek te houden.

Bij de huidige aanraakgebaseerde sensoren wordt een elektrisch stroompje gebruikt om een afbeelding van de vinger te maken. Daardoor wordt alleen het buitenste oppervlak van de vinger vastgelegd. Met geluidsgolven in hoge frequentie zou Qualcomm een gedetailleerd 3D-beeld van een vinger kunnen maken, ook van de dieper gelegen huidlagen. Zelfs poriën worden in beeld gebracht. Verder maakt het niet uit of er zweet, lotion of waterdruppeltjes op de huid zitten.

Beste kanshebber: LG’s oplossing

Welke oplossing zou Apple het meest interessant vinden? Wij geven LG de meeste kans: ze leveren al de schermpanelen voor de huidige iPhone- en Apple Watch-modellen en de oplossing sluit aan bij de techniek van de huidige Touch ID-sensoren. Qualcomm is al wel leverancier van Apple, maar levert vooral modemchips. De Snapdragon-sensoren die ze maken zijn voornamelijk te vinden in concurrerende Android-toestellen. Er zijn aanwijzingen dat Apple Qualcomm aan de kant wil zetten, om naar Intel over te stappen. Dat maakt de kansen van LG alleen maar groter.

Daar komt nog bij dat de Sense ID 3D-vingerafdruktechnologie van Qualcomm is afgestemd op de Snapdragon-processorseries 400, 600 en 800. Apple heeft zelf ontworpen processoren in de A- en S-serie die niet op de Snapdragon-technologie zijn gebaseerd, dus dat gaat lastig worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 mei 2016, 11:43
Categorie Achtergrond
Onderwerpen touch id, vingerafdruk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.