app-store-apps

Apple heeft Ottocat overgenomen, om zoeken in App Store te verbeteren

Apple heeft in 2013 het bedrijf Ottocat gekocht, om het zoeken in de App Store te verbeteren. Dat blijkt nu pas.

Misschien heb je gemerkt dat zoeken in de App Store sinds 2013 is verbeterd. In dat jaar nam Apple de start-up Ottocat over, blijkt uit informatie die nu pas boven water is gekomen. Apple neemt wel vaker kleine bedrijven over, zonder dat er een officiële bekendmaking volgt. Ottocat opereerde blijkbaar zodanig onder de radar, dat niemand het tot nu toe had opgemerkt. Ottocat had een systeem ontwikkeld, waarmee je apps kon organiseren en ontdekken op basis van subcategorieën. Apple gebruikt deze technologie momenteel voor het Explore-tabblad in de App Store.

app-store-apps

Ottocat bestond maar kort. De technologie werd in 2013 toegepast in een werkend prototype, dat in mei 2013 werd getoond aan het publiek. Iedereen kon op dat moment meedoen aan een betatest. Een paar maanden later verscheen de tekst ‘Ottocat is no longer available’ op de website. In 2014 introduceerde de App Store het nieuwe Explore-tabblad.

Onbekende apps ontdekken

Het idee was dat gebruikers gemakkelijker apps konden ontdekken, ook als ze niet direct voor ogen hadden wat ze zochten. Bij zoeken op trefwoord kreeg je een rijtje met subcategorieën te zien, zodat je je zoektocht beter kon aanscherpen. Zoek je bijvoorbeeld op ‘audio’, dan maakt het verschil of je apps wilt om muziek te maken, te streamen of te bewerken. Er staan inmiddels meer dan een miljoen apps in de App Store, waardoor het lastig is om te vinden wat je zoekt.

Ottocat indexeerde de App Store en bracht ook minder bekende apps onder de aandacht. Het bedrijf richtte zich daarbij op specifieke pijnpunten: het vinden van een app als je niet precies weet hoe het heet. Door een ‘drill-down’-benadering te gebruiken, hoefde je niet meer te gokken en bereikte je stapsgewijs de app die je zocht. Ottocat heeft een patentaanvraag lopen met de naam ‘System and Method for Divisive Textual Clustering by Label Selection Using Variant-Weighted TFIDF’ en als uitvinder mede-oprichter Edwin Cooper. Het patent is nog niet toegewezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 april 2015, 9:08
Categorieën Apple, Apps
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.