apple-pay-uk

Apple wil NFC-functie niet openstellen voor externe partijen

De NFC-chip in recente iPhones is alleen voor Apple Pay te gebruiken. Daar lijkt niet snel verandering in te komen, want Apple vindt het openstellen van de NFC-chip te riskant.

Dat er een NFC-chip in de nieuwste iPhones zit, is mooi meegenomen. Maar je hebt er in Nederland en België nog helemaal niets aan. In landen waar Apple Pay nog niet beschikbaar is, is de NFC-functie niet voor andere functies te gebruiken. Daar lijkt ook niet zo snel verandering in te komen, want Apple heeft aangegeven dat het openstellen van de NFC-functie te veel beveiligingsrisico’s met zich meebrengt.

apple-pay-uk

Een groep Australische banken wilden toegang hebben tot de NFC-chip in de iPhone, zodat ze een alternatieve betaaloplossing kunnen ontwikkelen voor de iPhone. Maar Apple wil daar niet aan meewerken. Ze zijn van mening dat de beveiliging van de toestellen in gevaar komt. Uiteraard spelen daarbij nog veel meer factoren mee, bijvoorbeeld dat Apple liever geen concurrerende betaaldiensten wil en dat de banken liever niet te veel geld aan Apple willen afdragen. De gedachte achter Apple Pay is dat het de consumenten niets extra mag kosten. De banken zien dat niet zitten en zijn bang dat zij miljoenen aan Apple zullen moeten afdragen. De banken zouden daardoor niet bereid zijn om zelfs maar met Apple in gesprek te gaan. Daardoor is Apple Pay momenteel maar beschikbaar via een handjevol Australische gebruikers, namelijk voor kaarthouders van American Express en ANZ.

Apple heeft nu een formele klacht ingediend bij de Australian Competition and Consumer Commission, omdat de banken weigeren om Apple Pay in te voeren. Daardoor is Apple bang dat de verdere uitrol van de betaaldienst in gevaar komt. Ze hebben het grote marktaandeel van de grote banken nodig om de dienst zinvol beschikbaar te kunnen stellen aan voldoende klanten. De Australische consumentencommissie wil later deze maand een uitspraak doen over het openstellen van NFC, maar uiteraard ziet Apple liever dat ze zich er niet mee bemoeien.

Momenteel is Apple Pay beschikbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, China, Hongkong, Singapore, Frankrijk, Zwitserland en Australië. Ook zou er een uitrol naar Spanje zijn gepland, maar over Nederland en België is helaas nog niets bekend.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 augustus 2016, 14:30
Categorie Diensten
Onderwerpen apple pay, nfc

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.