Apple legt uit hoe de HomePod je stem herkent in luide omgevingen

Apple legt in een blogposting uit hoe machine learning wordt gebruikt bij Siri op de HomePod. In luidruchtige omgevingen kan het lastig zijn om je gesproken opdracht goed door te laten komen.

Bij slimme speakers zoals de HomePod is het een uitdaging om spraak te detecteren, vooral bij veel omgevingsgeluid. Het team dat zich bij Apple bezig houdt met audiosoftware-engineering legt nu in een blogposting uit hoe ze dat hebben aangepakt bij Siri op de HomePod. Er wordt gebruik gemaakt van modellen voor machine learning om de herkenning van stemcommando’s op afstand beter te maken. Als er bijvoorbeeld luide muziek wordt afgespeeld op de HomePod is het wat lastiger om commando’s te herkennen. Ook kan het gebeuren dat een persoon op grote afstand staat, terwijl de stem dan gefilterd moet worden uit andere geluiden, zoals gebabbel op de tv. Of denk aan de situatie waarbij iemand een luide keukenmachine gebruikt en iemand anders in de kamer een opdracht wil geven. In al deze gevallen komt machine learning van pas.

Machine learning voor betere herkenning op de HomePod

De blogposting waarin wordt uitgelegd hoe Apple dit heeft aangepakt, is vooral gericht op engineers en wetenschappers. Er staat dan ook behoorlijk wat technisch taalgebruik in, plus de nodige wiskundige formules. Het komt erop neer dat de HomePod speciale filtering op meerdere kanalen gebruikt, om de echo en het achtergrondgeluid te verminderen. Ook heeft Apple allerlei leermodellen gemaakt, om ervoor te zorgen dat alleen de stemopdrachten van de persoon die ‘Hé Siri’ zegt eruit gefilterd worden. Dit laatste is vooral van belang als er meerdere mensen in een kamer zijn.

Machine Learning op de HomePod

In de blogposting lees je hoe succesvol Apple hiermee was in de tests. Het levert bovendien weinig processorbelasting op voor de A8-chip in de HomePod. Minder dan 15% van de maximale rekencapaciteit van een enkele kern van de A8-chip wordt hiervoor benut. Dit is belangrijk omdat de functie niet te veel stroom mag gebruiken. Je kunt voorbeelden beluisteren door onderaan het blogbericht op afspeelknoppen te drukken. Zo kun je het verschil horen tussen het ruwe geluid en het uiteindelijke resultaat na bewerking.

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 december 2018 om 17:04
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

HomePod

Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home. De HomePod fungeert ook als woninghub voor HomeKit en is geschikt als Thread Border Router.

HomePod

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.