Steve Jobs video

15-jarige jongen wil 80GB aan historische Apple-video’s redden

Een uniek archief met 810 Apple-filmpjes staat online, dankzij een 15-jarige Apple-fan die 80GB aan historische beelden verzamelde. Hij kan ze alleen bijna nergens kwijt.

Een 15-jarige jongen wil een gigantisch archief aan Apple-filmpjes redden. De filmpjes gaan terug tot het jaar 1980 en bevatten uniek materiaal. Hij kan ze alleen bijna nergens kwijt.

Steve Jobs video

80GB Apple-filmpjes en archiefmateriaal

Apple bestond al 26 jaar op het moment dat Sam Henri werd geboren. “Ik gebruikte al Apple-producten en -diensten sinds ik me kan herinneren”, aldus de 15-jarige, die op YouTube een eigen videokanaal heeft over technologietrends.

Apple heeft zo’n belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Ik herinner me dat ik de eerste generatie iPod nano op mijn zesde verjaardag kreeg, dat ik mijn eerste iMovie-filmpje maakte en dat ik vroeg thuiskwam van school om de iPad 2 keynote te kijken… Apple is niet alleen een bedrijf. Het is een ‘tipping point’ voor mijn generatie, en ik voel het als een verantwoordelijkheid om dat te archiveren.

Kortom: een echte Apple-fan. Maar zijn passie voor Apple zorgde ervoor dat hij nu met tientallen gigabytes aan Apple-reclamefilmpjes, keynotes en obscure archieffilmpjes zit opgescheept, die hij eigenlijk niet zomaar in de openbaarheid kan delen.

Every Apple Video YouTube-kanaal

In april van dit jaar las Sam dat het populaire YouTube-kanaal ‘Every Apple Video’ zou worden verwijderd vanwege copyright-schendingen. Sam ging aan de slag: hij begon met met uploaden van zijn eigen video-archief van 810 video’s, dat hij had samengesteld uit materiaal van Apple’s eigen website, YouTube, archive.org en bijdragen die hij kreeg via Reddit.

Het leidde tot een nieuw kanaal op YouTube, waar je allerlei archiefbeelden van Apple kon bekijken. De aanvankelijke naam ‘Every ? Video’ werd later hernoemd naar ‘The Unofficial Apple Archive’. Maar daarmee begonnen de problemen pas.

Een week later verwijderde YouTube het nieuwe kanaal, vanwege “meerdere overtredingen van YouTube’s beleid tegen spam, bedrieglijke praktijken en misleidende content of andere overtredingen van de gebruiksregels”. Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat Apple copyright op sommige filmpjes heeft, maar dan zou er sprake zijn van willekeur. YouTube-kanalen met soortgelijke filmpjes worden namelijk niet offline gehaald. YouTube wilde in ieder geval geen nadere toelichting geven, toen Motherboard erom vroeg.

Archief nu online
Vorige week riep Sam de hulp in van de subreddit /r/apple. Hij wilde zijn materiaal ergens kwijt, maar wist niet waar. Andere redditors adviseerden hem om de collectie op r/datahoarder te zetten. Inmiddels staat het archief in een torrent en op de server van redditor -Archivist, netjes gesorteerd op tijdsperiode en op jaar. Sommige zijn in een heel lage resolutie en tonen een Steve Jobs afwisselend met en zonder baard en dikke bril:

Steve Jobs videoarchief

Het materiaal bestaat uit Apple-reclamespotjes die je waarschijnlijk nooit hebt gezien. Er zitten ook bootleg-filmpjes van WWDC-keynotes bij, uit een periode dat Apple de opnames zelf niet officieel publiceerde. Ook vind je er bizarre reclamefilmpjes met slecht acteerwerk of rare oude fragmenten.

Apple-promofilmpjes

En ook filmpjes waarvan je je afvraagt: ‘Huh, wat is hier aan de hand, een kookdemonstratie?’

Apple-promofilmpje

Je kunt alles hier vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2017, 9:47
Categorie Apple
Onderwerpen apple, geschiedenis, historie, youtube

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.