Marktplaats verwijdert iPad-advertenties na klacht van Apple

Marktplaats heeft op verzoek van Apple honderden iPad-advertenties weggehaald. Ze zouden wegens parallelimport inbreuk maken op het intellectuele eigendom.

ipad doosIn de reacties op een eerder nieuwsartikel legt Carlos, bezoeker van onze site, uit dat hij in Amerika twee iPads had gekocht om een zakcentje bij te verdienen. Terug in Nederland zette hij een advertentie op Marktplaats en wachtte af tot de eerste koper zich zou melden. Kort daarop kwam er al een bericht binnen, maar die was van Marktplaats zelf. Carlos’ advertentie was verwijderd, omdat er inbreuk op intellectuele eigendomsrechten van Apple was gemaakt.

Marktplaats schrijft:

Wij hebben uw advertentie helaas moeten verwijderen, omdat een eigenaar van intellectuele eigendomsrechten ons in een ondertekende verklaring heeft laten weten dat hiermee inbreuk wordt gemaakt op een auteursrecht, handelsmerk of ander recht.

Vervolgens kwam er ook een e-mail van het Haagse filiaal van Apple’s advocatenkantoor Bird & Bird binnen (in bezit van de redactie). Daarin wordt gesteld dat het niet is toegestaan om producten te verhandelen die niet officieel door Apple in de EEA (d.w.z. Europa) in het handelsverkeer zijn gebracht. Carlos’ bijverdienste wordt beschouwd als parallelimport, ook al gaat het maar om twee iPads die door een nietsvermoedende particulier werden aangeboden.

Carlos zegt dat hij totaal verbaasd is over de actie van Apple en maakt zich zorgen dat het advocatenkantoor hem als particulier zou kunnen aanpakken, alleen omdat hij twee iPads op Marktplaats zette. Ook uit andere bronnen horen we inmiddels dat er op verzoek van Apple honderden iPad-advertenties van Marktplaats zijn verdwenen.

Toch is de Marktplaats-opruimactie nogal laat en van korte duur, want vanaf 28 mei (morgen dus) gaat de officiële verkoop van de iPad van start in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Aangezien er vrij verkeer van goederen binnen de EU geldt, kan Apple het onderling verkopen van iPads niet meer tegenhouden. Tenzij er expliciet in de advertentie wordt gezegd dat de iPad uit de VS afkomstig is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 mei 2010, 23:29
Categorie Providers
Onderwerpen ipad, marktplaats, streaming, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.