Apple Podcasts-app in macOS.

Gerucht: ‘Apple wil geld steken in exclusieve podcasts’

In concurrentiestrijd tegen Spotify
Niet alleen Spotify ziet brood in podcasts. Ook Apple is van plan om geld te steken in exclusieve podcasts, die alleen via de Podcasts-app te beluisteren zijn. Dat zegt Bloomberg op basis van betrouwbare bronnen, waarna de beurskoers van Spotify prompt met bijna 3 procent zakte.

Apple zou met mediabedrijven en hun belangenvertegenwoordigers in gesprek zijn om de exclusieve rechten te bemachtigen voor bepaalde podcasts. Apple zou nog geen vastomlijnde strategie hebben, maar er zouden in ieder geval plannen zijn om geld te stoppen in het maken van podcasts, om daarmee concurrenten zoals Spotify en Stitcher de pas af te snijden.


Wie aan podcasts denkt, denkt aan Apple. iTunes zorgde ervoor dat heel veel mensen in contact kwamen met podcasts en het was jarenlang dé manier om nieuwe shows te vinden. De laatste tijd lijkt de aandacht bij Apple wat te zijn verslapt, maar de Podcasts-app zou nog goed zijn voor tussen de 50% en 70% van alle luisteractiviteit naar podcasts, zo zeggen insiders. Aan luisteraars geen gebrek: sinds 2014 zouden de luistercijfers zijn verdubbeld.

Spotify ziet een toekomst in podcasts en is bezig om exclusieve shows binnen te hengelen. In de app is er nu ook speciaal plek voor gemaakt. Maar er zijn meer bedrijven die eraan denken te verdienen. Apple heeft een jarenlange voorsprong: sinds 2005 is het mogelijk om podcasts te luisteren via iTunes. Sinds vorig jaar is het mogelijk om met Podcast Analytics betere statistieken op te vragen als maker. Er komt dit jaar ook een Podcasts-app voor de Mac.

Apple Podcasts-app in macOS.

Apple heeft Oliver Schusser aangetrokken om met podcasts bezig gegaan. Hij wordt daarbij op strategisch gebied geholpen door Ben Cave. Het zou kunnen lijken op de plannen voor Apple TV+, waarbij ook afspraken zijn gemaakt voor exclusieve content. De eerste series kunnen we dit najaar gaan kijken. En de iCulture-podcast? Die kun je natuurlijk gewoon blijven luisteren.

Bekijk ook

Apple TV+: alles over de films en series van Apple's videodienst

Apple's tv-dienst Apple TV+ is sinds het najaar van 2019 beschikbaar, ook in Nederland en België. Het kost 4,99 euro per maand, maar er zijn ook mogelijkheden om gratis toegang te krijgen. Wat is zoal het aanbod van Apple TV Plus en welke films en series komen eraan? Lees hier alles over Apple TV+, de streamingdienst van Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.