‘Apple en Google voeren geheime gesprekken over patenten’

Apple en Google zouden in geheime gesprekken verwikkeld zijn rond patenten. Beide CEO's hebben telefonisch contact. Mogelijk gaat het om patentovertredingen in Android.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ios-apple-androidApple CEO Tim Cook en Google CEO Larry Page zijn in gesprek over patenten. Beide topmannen zouden vorige week een uitgebreid telefoongesprek hebben gevoerd om hun ruzie bij te leggen. Deze week zou er opnieuw een gesprek plaatsvinden. Lagere regionen binnen het bedrijf zijn bezig om de gesprekken voor te bereiden, zo schrijft Reuters.

De patentenruzie zou al vóór de kerst opgelost kunnen zijn. Inzet is de huidige patentenstrijd rondom Android, die Tim Cook geërft heeft van zijn voorganger Steve Jobs. Die beloofde een ‘thermonucleaire oorlog’ om Android uit de weg te ruimen, omdat hij vond dat de gebruikersinterface van iOS was gestolen. Tegelijk heeft Larry Page ook te maken met een erfenis: door de overname van Motorola Mobility is zijn bedrijf betrokken bij patentzaken met Apple rondom fundamentele mobiele technologieën.

Het is nog onduidelijk of de gesprekken alleen gaan over de overeenkomsten tussen Android en iOS, of dat er gewerkt wordt aan een algemene vredesregeling. Ooit stonden beide bedrijven op vriendelijke voet: de voormalige Google CEO Eric Schmidt zat zelfs in de raad van bestuur van Apple. Toen Android op de markt verscheen en de eerste toestellen verkrijgbaar waren stapte Schmidt (in 2009) uit het bestuur. Bovendien droeg hij zijn rol als Google CEO vorig jaar over aan Larry Page.

eric schmidt steve jobs

Jobs voelde zich vooral bedrogen door Schmidt, die eerder had beloofd dat Google geen telefoons zou maken. In 2010 werden beide topmannen nog wel samen op een terras van een koffietentje gesignaleerd. Van schreeuwen of boosaardige blikken was toen geen sprake.

jobs schmidtNu Apple een rechtszaak van Samsung gewonnen heeft, kan het zijn dat andere Android-fabrikanten zenuwachtig worden. Tim Cook waarschuwde na de overwinning dat de rest van de industrie moet oppassen voor juridische actie. Wellicht wil Page dat voorkomen. Beide bedrijven hebben veel geld en kunnen een juridische strijd lang volhouden. Dat de gesprekken telefonisch worden gevoerd, heeft er misschien mee te maken dat persoonlijk met elkaar afspreken teveel zou opvallen.

Een patentexpert zei vorig jaar dat Apple 7 miljoen dollar per dag kan verdienen, door licentiegeld te heffen op Android-toestellen. Cook kan geneigd zijn om dat geld te laten schieten. Hij zei eerder dit jaar dat hij de huidige patentenstrijd als een ‘pain in the ass‘ ziet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 augustus 2012, 15:42
Categorie Apple
Onderwerpen apple, google, patenten, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.