Gerucht: ‘Apple-chips vanaf 2023 in Apple Car’

Volgens analist Ming-Chi Kuo gaat Apple vanaf 2023 eigen chips gebruiken in de Apple Car. Over twee of drie jaar kunnen we de eerste ARM-gebaseerde chips van Apple al in een Mac verwachten. Daarmee neemt Apple afscheid van Intel.

Apple blijft de komende vijf jaar samenwerken met chipmaker TSMC, zo heeft Kuo uit bronnen binnen de industrie vernomen. De samenwerking gaat leiden tot eigen Apple-chips die in 2020 of 2021 voor het eerst in de Mac verschijnen. Tussen 2023 en 2025 kunnen we de chips in een Apple Car verwachten. Het staat te lezen in een rapport aan investeerders, die in handen kwam van verschillende techmedia. Volgens de bekende analist heeft Apple toch nog steeds plannen om een eigen auto uit te brengen, al dan niet in samenwerking met een bestaande autofabrikant. Het gerucht dat Apple werkt aan een eigen auto duikt nu dus toch weer op.


Ming-Chi Kuo, die tegenwoordig bij TF Securities werkt, verwacht dat TSMC de enige leverancier zal zijn voor de A13-chip in 2019 en de A14-chip in 2020. De Apple A-chips worden gebruikt in iPhones, iPads en Apple TV’s en binnenkort misschien ook in Macs.

Bekijk ook

Terugblik Apple Car: dit waren Apple's (mislukte) autoplannen

Er gingen jarenlang geruchten over een zelfrijdende auto van Apple. Wat is de stand van zaken rondom de Apple Car? Wat is Project Titan? En waarom is Apple ermee gestopt?

A-chips in de Mac

Gebruik van de Apple A-serie chips in de Mac heeft volgens Kuo vier voordelen. Ten eerste krijgt Apple volledige controle over de hard- en software van de Mac. De kosten voor het bouwen van een Mac kunnen omlaag en dat zou weer kunnen leiden tot een groter marktaandeel, vanwege de lagere prijs. Het vierde voordeel is differentiatie ten opzichte van concurrenten. Wel zouden de mogelijkheden om virtualisatie te gebruiken kunnen afnemen (dat wil zeggen: het draaien van Windows in een virtuele machine op de Mac). Voor bedrijven en sommige consumenten kan dit een reden zijn om juist niet voor Apple te kiezen.

Apple zal volgens Kuo gaandeweg overschakelen op de eigen chips, waarschijnlijk door te beginnen met de Mac mini of de MacBook.

A-chips in een Apple Car

Wat de Apple Car betreft denkt Kuo dat er een chip wordt ingebouwd in het geavanceerde systeem dat de bestuurder assisteert. De chip zal zorgen voor het automatiseren van allerlei subtaken die normaal door de bestuurder worden uitgevoerd. Maar het is ook mogelijk dat de chip alle taken uitvoert, inclusief navigatie en rijden. Het betekent dat Apple sterker afhankelijk wordt van TSMC vanwege de hoge kwaliteit en productie, vergeleken met andere fabrikanten. Bovendien is er geen conflict met het bedrijf, zoals bij Samsung en Qualcomm.

Kuo voorspelde eerder al dat er in 2023-2025 een Apple Car op de markt komt, maar denkt dat Apple nog voor die tijd een AR-bril maakt. Dat product zal ook een chip nodig hebben, maar kwam deze keer niet ter sprake.

Bekijk ook

Kuo: 'Apple Car komt in 2023-2025 op de markt'

Volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo zal er al in 2023 een Apple Car op de weg rijden. Maar eerst gaat Apple nog een AR-bril uitbrengen.

Optimistisch over iPhone XR
In de notitie is Kuo optimistisch over de kansen van de iPhone XR. Kuo denkt dat Apple wel 83 miljoen stuks gaat verkopen in de periode tot 31 december. Eerder schatte hij nog 80 miljoen, maar de analist denkt nu dat de vraag groter zal zijn. Ook denkt hij mensen ook na de kerstdagen de iPhone XR blijven kopen, waardoor de verkoop minder inzakt dan gebruikelijk. Bij de iPhone 8 was nog een daling van 50% na de feestdagen te zien, terwijl dat bij de iPhone XR waarschijnlijk maar 30 procent zal zijn. Voor de hele telecomindustrie ligt het op 40 procent.

Bekijk ook

iPhone XR reserveren in Nederland is begonnen: vind de beste deals

Een iPhone XR reserveren is sinds vrijdag 19 oktober mogelijk. Daarom hebben we alle info over het reserveren van de iPhone XR overzichtelijk bij elkaar gezet, zodat jij weet uit welke aanbieders je kunt kiezen als de iPhone XR pre-order van start gaat.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.