Sensoren Bosch

‘Apple haalt bewegingssensoren voor iPhone voortaan uit Europa’

Apple zou sensorleverancier InvenSense aan de kant willen zetten en haalt de bewegingssensoren voor de iPhone voortaan bij de Duitse fabrikant Bosch.

Na Imagination en Dialog is Apple opnieuw van plan om een leverancier aan de kant te zetten. InvenSense maakte tot nu toe de bewegingssensoren voor de iPhone, maar Apple schijnt nu bestellingen te hebben geplaatst bij het Duitse technologieconcern Bosch.

Sensoren Bosch

InvenSense aan de kant gezet

Het is een grote klap voor het Amerikaanse InvenSense, dat voor meer dan de helft van de omzet afhankelijk is van Apple. Bloomberg schat dat het om zo’n 60 procent van de omzet gaat, op basis van een informatie uit de toeleveringsketen. Bij de iPhone 6s en iPhone 7 was InvenSense de enige toeleverancier en momenteel zijn ze nog marktleider. Het bedrijf is in gesprek met TDK over een overname.

Het gaat om bewegingssensoren zoals de gyroscoop, waarmee de iPhone kan bepalen of het toestel horizontaal of verticaal wordt gehouden. Ook kun je met de sensoren meten of het toestel wordt geschud of in een bepaalde richting wijst. Met de versnellingsmeter kan de iPhone detecteren of er zijwaartse beweging is. Al die sensoren worden bijvoorbeeld gebruikt voor het digitale kompas en de stappenteller.

InvenSense chip

Hint naar augmented reality?
Ze worden ook gebruikt in games en in toepassingen van augmented reality en misschien is dat wel de reden waarom Apple nu overstapt: volgens geruchten heeft het bedrijf grootse plannen met augmented reality en daar horen geavanceerde, nieuwe onderdelen bij. Bosch heeft het Sensortec-lab waar ze bewegings- en omgevingssensoren maken. Ook produceren ze momenteel al de barometer-sensoren voor de iPhone. Er zijn nog meer Europese bedrijven die technologie aan Apple leveren, zoals de van oorsprong Nederlandse chipmaker NXP.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 mei 2017, 14:26
Categorie Apple
Onderwerp sensor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.