barometer-plus-icoon-groot

Luchtdruk meten met Barometer++ app voor iPhone 6

Barometer++ is een app waarmee je de barometersensor van de iPhone 6 (Plus) kunt uitlezen. Handig als je geen echte barometer bij de hand hebt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

bmp280 boschAlleen als je een iPHone 6 of iPhone 6 Plus hebt, heeft het zin om 89 cent neer te tellen voor de nieuwe app Barometer++. Deze app maakt gebruik van de ingebouwde barometersensor, die de atmosferische druk op jouw locatie meet op vijf verschillende manieren.

De barometersensor die Apple heeft gebruikt is trouwens de Bosch BMP280 op de foto. Deze heeft vrij goede eigenschappen: de absolute nauwkeurigheid is plus of min 1 hPA en de relatieve nauwkeurigheid voor luchtdrukveranderingen is plus of min 0,1 hPa. Als je bedenkt dat de luchtdruk op zeeniveau ongeveer 1013 hPa is, zal duidelijk zijn dat 1 hPa meer of minder behoorlijk nauwkeurig is.

barometer-plus-iphoneMaar alles komt toch weer in ander perspectief te staan, als je bedenkt dat het drukverloop van een hoogteverschil van 8 meter maar 1 hPa scheelt. Acht meter? Dat is toch al gauw twee, drie verdiepingen. Helaas, nauwkeuriger dan dit krijgen we het niet.

Maar wat heb je eraan? Simpelweg dat je de data van de barometersensor kunt uitlezen. Via het knopje BAR zie je de normale barometerdruk. De andere waarden zijn bijvoorbeeld TORR (1 Torr is 133,322 Pascal) en PSI (druk in ponden per vierkante inch). Er zijn allerlei online rekenhulpen waarmee je deze drukwaarden kunt omrekenen, maar de app doet het al voor jou.

Je kunt de app ook gebruiken om hoogteverschillen te meten. Daarbij druk je op de Reset-knop en verplaatsj je vervolgens omhoog of omlaag. De app geeft dan aan hoeveel hoogteverschil er is geweest. Verder heeft de app een Leaderboard, waarvan de lol mij niet echt duidelijk is geworden. Je kunt kijken wie van gebruikers de hoogste en laagste druk heeft gemeten en wie het hoogste en laagste punt heeft bereikt. Dat laatste is misschien leuk als je op extreme locaties zoals een boorput of op een wolkenkrabber bent geweest, maar er zit geen echte prestatie aan.

Conclusie Barometer++ app

Dit is een eenvoudige app met maar twee schermen: het scherm waarop de luchtdruk wordt getoond en het scherm met leaderboards. Je moet zelf al aardig thuis zijn in de materie om de vijf verschillende meetwaarden nuttig te kunnen gebruiken. Wat wél handig is, is dat je in de app meteen de hoogteverschillen kunt afmeten. Maar eerlijk gezegd: als je een goede hardloop- of wandelapp hebt, kan die ook de hoogteverschillen wel meten. Het punt is alleen dat de meeste apps voor outdoor-sporten nog zijn aangepast voor de barometer in de iPhone 6 (Plus). Gedurende korte tijd kan deze app wel van pas komen, vooral omdat je vrij makkelijk de verticale hoogteverschillen kunt vergelijken.

Pluspunten

  • Toont verschillende eenheden

Minpunten

  • Vereist kennis van materie
  • Elke sportapp kan de hoogte laten zien

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2014, 15:50
Categorie Diensten
Onderwerp barometer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.