Werknemer in iPhone-fabriek.

Deze zes technologiebedrijven zijn sterk afhankelijk van Apple

Hoe sterk zijn bedrijven als Foxconn, Imagination en Dialog afhankelijk van Apple? Deze grafiek geeft opheldering.

De iPhone is gigantisch succesvol: meer dan 1 miljard stuks zijn ervan verkocht en dat betekent ook dat er bizarre aantallen moeten worden geproduceerd. Apple is daarbij sterk afhankelijk van toeleveranciers, want ze kunnen (nog) niet alles zelf. Omgekeerd betekent het ook dat er bedrijven zijn, die sterk afhankelijk zijn van Apple. Dit zijn er zes.

Werknemer in iPhone-fabriek.

Afhankelijk van Apple

Als het om grote techbedrijven gaat, zijn er een paar die opvallen. Zoals Imagination en Dialog, twee bedrijven die recent in het nieuws zijn geweest omdat Apple ze aan de kant zou willen zetten. Foxconn is ook een naam die op het puntje van onze tong ligt, omdat dit bedrijf een groot deel van de iPhones, iPads en MacBooks assembleert. Hoe afhankelijk zijn die bedrijven van Apple? Statista zocht het uit.

Bedrijven afhankelijk van Apple

Voordelen en risico’s
Samenwerken met Apple heeft voor bedrijven een aantal voordelen: als ze een contract binnenhalen kunnen ze rekenen op een bestelling van miljoenen stuks, ongeacht of het nu om schermpanelen, chips of assemblage gaat. Maar het maakt de bedrijven ook sterk afhankelijk. Imagination en Dialog zagen hun beurskoers behoorlijk kelderen toen het nieuws naar buiten kwam dat Apple meer componenten in eigen huis wil ontwikkelen. Bij Imagination Technologies kelderde de koers bijna 70%. Dialog Semiconductor zag de koers met 30% zakken, terwijl dit bedrijf sterker afhankelijk is van Apple, zoals je aan de grafiek kunt zien.

De zes bedrijven zijn rond de 50% of meer voor hun jaaromzet afhankelijk van Apple. Daardoor hebben ze een zwakkere positie in de onderhandelingen met Apple dan bedrijven die hun klantenkring wat meer hebben gespreid. Foxconn zal zich de minste zorgen maken. Ze zijn weliswaar voor 50% afhankelijk van Apple, maar de kans dat Apple de assemblage in eigen huis gaat uitvoeren is erg klein. Saai en monotoon werk (zoals het werken in de Foxconn-fabriek) zal Apple het liefst uitbesteden, terwijl intellectueel werk waar patenten aan te pas komen voor Apple interessanter is om zelf te doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 april 2017, 10:24
Categorie Achtergrond
Onderwerpen bedrijven, fabriek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.