‘Apple krijgt met A12-chip een gigantische voorsprong’

Met de aanstaande A12-chip voor de 2018 iPhones krijgt Apple een voorsprong die door Android-fabrikanten niet zomaar in te halen is. Het geheim zit 'm in het productieproces.

7-nanometer chip in de iPhone

Misschien herinner je je nog dat Apple ooit de eerste 64-bit chip voor de iPhone uitbracht. Qualcomm schrok zich een hoedje en was jarenlang druk om de achterstand weer in te halen. Zo’n situatie kan nu opnieuw ontstaan: Apple is van plan om in de 2018 iPhones een 7-nanometer processor toe te passen en voorlopig zal Apple daarmee de enige zijn. De ontwikkelkosten zijn voor andere fabrikanten veel te hoog. Alleen Apple en partner TSMC krijgen het tegen redelijke kosten voor elkaar.


Andere fabrikanten haken af
Op de korte termijn zal de iPhone het enige toestel zijn met een 7-nanometer processor, zo schrijft Digitimes. De twee belangrijke chipmakers, Qualcomm en MediaTek, hebben hun 7-nanometer processors uitgesteld tot 2019. Fabrikant UMC wil afhaken en zal zich meer richten op speciale processen, terwijl Globalfoundries de 7-nanometerproductie in de ijskast heeft gezet. Het probleem is dat er veel kapitaal nodig is om van het 10-nanometer proces over te stappen naar 7-nanometer. Zo is HiSilicon van plan om minstens 300 miljoen dollar in een fabriek te investeren.

Samsung zou plannen hebben om een 7-nanometerfabriek te bouwen, om Apple als klant terug te winnen. Maar ondertussen is TSMC de enige fabrikant die het aan kan.

iPhone XS concept

Voor jou als gebruiker zitten er ook voordelen aan een 7-nanometer chip. De snelheid kan omhoog en de chip kan efficiënter met energie omgaan. Het zou de iPhone 2018 maar liefst 20 tot 30 procent sneller kunnen maken dan de huidige iPhone X. Naar verwachting zijn alle drie iPhones van 2018 voorzien van de A12-processor. Verder kun je een vrijwel randloos scherm, FaceID en ondersteuning voor Animoji verwachten.

iPhone XS en iPhone XS Max

De iPhone XS ("iPhone 10s") en iPhone XS Max zijn Apple's topmodellen voor de iPhone 2018 line-up. In dit overzicht lees je alles over de specificaties van de iPhone XS en de grotere iPhone XS Max voor mensen die veel schermruimte nodig hebben. De iPhone XS-modellen zijn niet meer verkrijgbaar, dus als je een nieuwe iPhone nodig hebt kun je het beste in ons overzicht iPhone kopen kijken.

iPhone XS en iPhone XS Max

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.