Apple kondigt iPhone 5s aan: 64-bits, vingerafdrukscanner en goud

Apple heeft de iPhone 5s aangekondigd. De iPhone 5s heeft een metalen behuizing, vingerafdrukscanner Touch ID en is volledig 64-bits.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone 5s kleurenApple heeft de iPhone 5s officieel aangekondigd. Het nieuwe toptoestel heeft net als de iPhone 5 een metalen behuizing met glas en houdt hetzelfde uiterlijk. Wel zitten er intern een aantal vernieuwingen in, zoals een 64-bits A7-processor, een dubbele ledflitser en een vingerafdrukscanner. Apple noemde het “the most forward-thinking phone we’ve ever created”. De iPhone 5s zal beschikbaar zijn in drie kleuren: zilver, space grijs en goud. De iPhone 5s komt op 20 september op de markt in VS, Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore en Verenigd Koninkrijk. Nederland en België volgen later.


De iPhone 5s is gemaakt van hoogwaardig aluminium, met afgeslepen randen. Opmerkelijk is dat Apple voor het eerst een 64-bits A7-chip heeft toegepast. Andere fabrikanten zijn daar nog niet aan toe. De A7 bevat meer dan 1 miljard transistors en een 100 mm2 die size. iOS 7 is al aangepast voor 64-bits: het heeft een native 64-bits kernel met bijbehorende libraries en drivers. Ook zal er Xcode-ondersteuning zijn. De CPU is tweemaal zo snel en graphics zijn ook tweemaal zo snel. Sterker nog: de GPU-prestaties zijn 40 keer sneller dan de eerste generatie iPhones en de CPU-prestaties zijn 56x sneller. Om dat te demonstreren kwam gamesuitgever Epic op het podium om Infinity Blade 3 te demonstreren. Het betekent wel dat games moeten worden overgezet naar 64-bit, maar volgens Apple en uitgever Epic Games (van Infinity Blade) lukt dit in twee uur. De iPhone 5s is compatibel met 32- en 64-bits apps.

iphone 5s goud

Apple zal de huidige iPhone 5 van de markt halen, zei Tim Cook.

“The business has become so large, so this year we’re going to replace the iPhone 5.”

De twee nieuwe modellen stellen Apple in staat om meer klanten te bedienen, aldus Cook.

Motion coprocessor

De iPhone 5s zal beschikken over een motion coprocessor. Deze meet continu de bewegingsdata en maakt daarmee een nieuwe generatie gezondheid- en fitnessapps mogelijk. De motion coprocessor meet de gegevens van de accelerometer, gyroscoop en het kompas. Er hoort een nieuwe CoreMotion API bij, waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Deze meet de bewegingen van de gebruiker en optimaliseert op basis daarvan. Nike zal er al gebruik van maken met een nieuwe app, Nike+ Move. Deze gebruikt de A7, M7 en de GPS-chip om te meten hoeveel Nike Fuel je hebt verdiend. Er is ook een koppeling met Game Center gemaakt.

phil schiller

Batterijduur

De iPhone 5s heeft een spreektijd via 3G van 10 uur. Ook is er een gebruiksduur van 10 uur bij het internetten via LTE. De standbytijd is 250 uur, beter dan de iPhone 5.

phil schiller batterijduur

Camera

De nieuwe camera in de iPhone 5s heeft een door Apple ontworpen lens met 5 elementen en een f/2.2 aperture. Hij heeft een actief sensorgebied dat 15% groter is. iOS 7 zorgt voor het automatisch instellen van de witbalans en belichting. iOS 7 selecteert automatische de scherpste van een serie foto’s, omdat de iPhone 5s heel snel meerdere foto’s tegelijk neemt. En er is een nieuwe flitser met de naam True Tone, die het probleem van botsende kleurtemperaturen oplost. True Tone moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je natuurlijke huidtonen krijgt. De camera heeft automatische beeldstabilisatie en een burst mode om 10 frames per seconde te schieten. Dit gebeurt zolang je de knop ingedrukt houdt en is bijvoorbeeld geschikt voor actiefoto’s en foto’s van kinderen. Je kunt meerdere foto’s uit deze serie bewaren.

Wat video betreft: de camera ondersteunt slow-motion (120 fps) in een kwaliteit van 720p. Je kunt daarna kiezen welk gedeelte van de video je in normale snelheid en in vertraagde snelheid wilt afspelen. Met de camera kun je 28-megapixel panoramafoto’s maken. Aan de voorzijde van de iPhone 5s is een nieuwe iSight-camera aanwezig.

Touch ID

touch id iphone 5sWachtwoorden zijn te lastig, meent Apple. Daarom heeft de iPhone 5s een vingerafdrukscanner met de naam Touch ID. De sensor is 170 micron dun, heeft een resolutie van 500 pixels per inch en kan onderhuidse huidlagen meten. De sensor is ingebouwd in de homeknop en heeft een roestvrij stalen ring, die je alleen maar hoeft aan te raken. Het is niet nodig om de knop in te drukken. Touch ID is diep geïntegreerd in iOS 7 en maakt het onder andere mogelijk om iTunes-aankopen te doen door je vinger op de scanner te leggen. Touch ID is volgens Apple makkelijk in te stellen en kan meerdere vingerafdrukken lezen. Het saffierkristal functioneert als een lens. De sensor maakt in feite een foto van je vingerafdruk en analyseert deze. Daarbij worden details gezien die met het blote oog niet zichtbaar zijn. De vingerafdrukdata wordt versleuteld bewaard en niet geüpload naar Apple-servers en iCloud.

Prijzen iPhone 5s

De losse iPhone 5s gaat het volgende kosten:

  • 16GB iPhone 5s: €699 ($649)
  • 32GB iPhone 5s: €799 ($749)
  • 64GB iPhone 5s: €899 ($849)

Een leren beschermhoes kost $49 per stuk. De 8GB iPhone 4S blijft in het abonnement en zal gratis zijn bij een abonnement. Op 20 september start de verkoop. De eerste groep landen is: VS, Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore en UK. Nederland en België zijn pas later aan de beurt. In december 2013 zal de iPhone in meer dan 100 landen beschikbaar zijn.

iPhone 5s en 4G-netwerken

apple iphone 5S drie kleurenDe GSM-versie van iPhone 5s (model A1457) krijgt ondersteuning voor de LTE-banden 800 MHz (band 20), 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7) en dat is goed nieuws. Het betekent dat de 4G-frequenties van KPN en Vodafone nu ook worden ondersteund (LTE-band 20). Bovendien wordt de 4G-frequentie van T-Mobile ondersteund (LTE-band 3). En de iPhone 5s is zelfs geschikt voor het LTE-netwerk van Tele2. In België worden de 4G-netwerken van BASE, Mobistar en Proximus (LTE-banden 3 en 7) overigens ook ondersteund.

iPhone 5s beschermhoes

Apple gaat voor de iPhone 5s een speciale beschermhoes op de markt brengen. Deze hoes is bekleed met leer, ziet er luxe uit en kost €39. Er zijn zes verschillende kleuren (geel, roze, blauwgroen, oranje en zwart, plus een speciale RED-variant). Volgens Apple ligt de case lekker in de hand. De binnenzijde is bekleed met microfiber om je iPhone te beschermen. En het leer is door en door geverfd, zodat de kleur niet slijt.

De iPhone 5S-beschermhoes is voor €39/$39 te koop in de online Apple Stores.

iphone 5s case

Ook iPhone 5c

Eerder vanavond werd al de iPhone 5C aangekondigd, een budgettoestel met een plastic behuizing in meerdere vrolijke kleuren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

224 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.