App-icoontjes uit de App Store.

Zo snel is Apple’s omzet uit de App Store gegroeid sinds de eerste iPhone

Sinds de eerste iPhone in 2007 op de markt kwam groeide Apple's omzet uit de App Store explosief. In de eerste helft van 2017 bedroeg het al meer dan de winst die Apple in geheel 2007 boekte, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau SensorTower.

App-icoontjes uit de App Store.

Toen Apple in 2007 de iPhone introduceerde was er nog geen App Store. Die volgde pas een jaar later, in juli 2008. Zo’n 9 jaar later is de App Store niet meer weg te denken en vormt het ook een steeds belangrijker aandeel in de omzet van het bedrijf. In de eerste helft van dit jaar bedroeg de App Store-omzet zelfs meer dan de winst in heel 2007, het jaar waarin de eerste iPhone op de markt kwam, blijkt uit een analyse van marktonderzoeker SensorTower.

Omzet App Store in eerste helft 2017 volgens SensorTower

‘App Store: eerste helft 2017 meer omzet dan nettowinst in heel 2007’

Het bedrijf schat dat de omzet van de App Store voor de eerste helft van 2017 uitkomt op een slordige 4,9 miljard dollar. Dat is maar liefst 40 procent meer dan de 3,5 miljard dollar die Apple in heel 2007 als nettowinst mocht bijschrijven. Het is misschien wat onhandig om omzet in het ene jaar en winst in een ander jaar onderling te vergelijken, maar dat is helaas de keuze van SensorTower. Het geeft in ieder geval wel goed aan hoe belangrijk de App Store is geworden voor Apple.

Sinds de App Store in 2008 van start ging, heeft Apple 70 miljard dollar aan appontwikkelaars uitgekeerd. Ook groeide in een jaar tijd het aantal downloads met 70 procent.

Groter deel totale omzet
Ook op Apple’s totale omzet groeide de App Store de afgelopen jaren. Waar het in 2013 nog om 1 procent van de totale omzet ging was dat drie jaar later al gestegen naar 3,4 procent, blijkt uit de cijfers van SensorTower. Dat lijkt een klein percentage, maar vorig jaar was de App Store daarmee goed voor een kleine 7,3 miljard dollar op een totale omzet van 215,6 miljard dollar.

Omzet App Store tov totale omzet Apple

Vernieuwde App Store in iOS 11
Het mag dan ook geen verrassing heten dat Apple er alles aan doet om dit zorgvuldig gebouwde ecosysteem verder uit te bouwen. Daarin speelt het aankomende iOS 11 een belangrijke rol. Hierin gooit Apple de App Store volledig op de schop met een nieuw uiterlijk en meer aandacht voor redactionele en persoonlijke aanbevelingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juni 2017, 13:30
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen app store, ios

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.