App Store-directeur verdient zakcentje bij met fart- en urine-apps

Phillip Shoemaker is directeur van de App Store, maar heeft in zijn vrije tijd ook een bedrijfje dat apps ontwikkelt. Het heeft al pareltjes zoals scheet- en plasapplicaties opgeleverd.

iwizPhillip Shoemaker, de man die namens Apple verantwoordelijk is voor het goedkeuringsproces in de App Store, maakt zelf ook applicaties. Het zijn alleen niet de kwalitatief hoogstaande apps die je van een Apple-directeur zou verwachten. Magazine Wired deed onderzoek en ontdekte via het LinkedIn-profiel dat Shoemaker onder andere de apps Animal Fart (dierenscheten) en iWiz (richten op een urinoir) heeft gemaakt. Shoemaker is actief onder de bedrijfsnaam Graynoodle LLC en haalde na de ontdekkingen zijn Twitter-berichten en profielpagina’s op sociale netwerksites offline.


Shoemaker is echter ook de man, die bepaalt welke applicaties er worden goedgekeurd en afgekeurd in de App Store. Een ontwikkelaar van zo’n afgekeurde app reageert teleurgesteld dat iemand op zo’n belangrijke positie zelf rotzooi produceert:

If they’re going to do things like this, why can’t I do apps like Me So Holy? Especially when the guy in charge is doing shit like this.

Dat zegt Ben Kahle, ontwikkelaar van Me So Holy, een satirisch-religieuze app. Apple wees de applicatie af omdat het onfatsoenlijke content bevatte. Kahle vindt het maar hypocriet, dat de directeur van de App Store zelf dergelijke applicaties maakt. Shoemaker heeft ook een website, waar hij zijn applicaties aanprijst en t-shirts verkoopt. Zo te zien heeft de directeur nog tijd genoeg om bij allerlei nevenprojecten betrokken te zijn, zoals 101 Cocktails, Medical Poetry en Money Timer. Natuurlijk ontbreekt ook een vlam-applicatie niet.

shoemaker apps

Volgens een woordvoerder van Apple is er niets aan de hand en helpen Shoemaker’s nevenactiviteiten alleen maar om betere beslissingen te nemen.

[Shoemaker’s] perspective as a developer is one of the valuable things he brings to Apple’s developer relations team.

Update: Er is wat verwarring over de vraag of Shoemaker nou applicaties publiceerde voordat of nadat hij in dienst kwam bij Apple. Wired schrijft:

In fact, three of the seven apps in the App Store owned by Gray Noodle were published after March 9, 2009, when Shoemaker tweeted he had started working at Apple.

Een Apple-woordvoerder zegt dat de applicaties van Shoemaker geschreven, ingediend en goedgekeurd zijn voordat hij Apple-medewerker werd en dat Apple-medewerkers applicaties in de App Store mogen verkopen als deze vóór hun aanstelling bij Apple zijn gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 augustus 2010, 15:46
Categorie Achtergrond
Onderwerp app store
37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.