Android Wear 2.0 man

Waarom Android Wear 2.0 interessant is voor iPhone-gebruikers

Android Wear 2.0 komt in februari 2017 en is interessanter dan ooit voor iPhone-gebruikers. Waarom dat is, lees je in dit artikel.

Begin februari is het zover: dan staat de release van Android Wear 2.0 gepland. Dat is ook goed nieuws voor iPhone-gebruikers, want er zitten een aantal functies in die het gebruik makkelijker maken. Zo kun je rechtstreeks apps op het horloge installeren, waardoor je de beperkingen van Apple omzeilt. Ook zitten er allerlei vertrouwde functies in, die je al kent van de Apple Watch.


Android Wear 2.0 horloges

Android Wear 2.0 en iPhone

In de nieuwste preview van Android Wear 2.0 voor ontwikkelaars is ondersteuning voor iOS toegevoegd. Dat was te verwachten, want Android Wear 1.0 bood ook al de mogelijkheid om met een iPhone te koppelen, maar had nog wel allerlei beperkingen omdat Apple lang niet alles toestaat.

Android Wear 2.0 horloges

Zelfstandige apps
Bij Android Wear 2.0 gaat dat veranderen. Er komt een aparte Play Store op de smartwatches, waarmee je rechtstreeks apps kunt installeren. Je bladert dus op het horloge door het aanbod van apps en downloadt ze meteen, zonder tussenkomt van de smartphone. Bovendien zijn de apps zelfstandig te gebruiken. Je hoeft dus niet steeds je smartphone in de buurt te hebben. Sterker nog: de apps functioneren grotendeels onafhankelijk van het type smartphone dat je hebt. Als je een horloge met Wi-Fi hebt kun je dat gebruiken om de apps te downloaden. Je kunt ook via Bluetooth gebruik maken van de internetverbinding van je smartphone.

Android Wear 2.0

Dit is fundamenteel anders dan de manier waarop de Apple Watch werkt. Bij de Apple Watch-apps moet je altijd op de iPhone nieuwe apps uitzoeken, die in feite een extensie zijn van een iPhone-app. Er zijn wel apps die speciaal voor de Apple Watch zijn gemaakt, maar die vereisen toch nog altijd dat je de bijbehorende iPhone-app installeert (en die vervolgens werkloos op je homescreen staat).

Ontwikkelaars kunnen nu al met de definitieve developerpreview van Android Wear 2.0 aan de slag en hun apps indienen bij de Google Play Store, zodat gebruikers ze vanaf 9 februari kunnen downloaden.

Vertrouwde functies voor Apple Watch-bezitters

Er zitten in Android Wear 2.0 nog meer handigheidjes die ervoor zorgen dat de smartwatch zelfstandig kan opereren. Zo zijn er nieuwe tekstinvoermethoden in de vorm van toetsenbordjes en handschriftherkenning. De handschriftherkenning is al bekend van de Apple Watch: het werd ingevoerd in watchOS 3 en houdt in dat je één voor één de letters op het scherm tekent. Google levert een eigen toetsenbordje mee, maar biedt ontwikkelaars ook de mogelijkheid om alternatieve toetsenbordjes te maken.

Voor Apple Watch-gebruikers zal de term ‘complicaties’ ook vertrouwd in de oren klinken. Daarmee kun je allerlei extra informatie op de wijzerplaat tonen en Google gaat het ook aan Android Wear 2.0 toevoegen. Je bepaalt zelf welke informatie je wilt zien. Omdat een wijzerplaat vrij klein is heb je keuze uit maar een paar posities waar je de informatie kunt tonen. Google gaat ook de manier veranderen waarop je een andere wijzerplaat instelt, net zoals Apple heeft gedaan. Hoe het precies gaat werken hebben ze nog niet verklapt.

Android Wear 2.0 man

Ook een gesneden koek voor Apple Watch-gebruikers: extra nadruk op de fitnessfuncties. Bij de Apple Watch Series 2 verlegde Apple het accent van mode-accessoire naar hulpmiddel om te sporten en aan je conditie te werken. Ook in Android Wear 2.0 vinden we wat meer fitnessfuncties dan voorheen het geval was. Android Wear 2.0 kan data uitwisselen met Google Fit, zodat je data van bijvoorbeeld Strava kunt doorsturen naar Runkeeper en omgekeerd. Dit werkt op dezelfde manier als Apple’s HealthKit en de Gezondheid-app. Als extraatje heeft Google de mogelijkheid toegevoegd om sneller een afspeellijst met muziek te starten vanaf het startscherm en automatische herkenning van activiteiten zoals wandelen en fietsen.

Toch zijn er ook nog wel wat functies waar Apple van kan leren, zoals meer opties voor wijzerplaten en automatisch de juiste fitness-app openen.

Bekijk ook

Vier dingen die de Apple Watch kan leren van Android Wear 2.0

Google heeft Android Wear 2.0 aangekondigd, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor smartwatches. Wat kan Apple hiervan leren voor de Apple Watch en watchOS 3.0? We nemen vier functies onder de loep.

Veel meer over de nieuwe functies in Android Wear 2.0 vind je op onze zustersite. Op 9 februari wordt Android Wear 2.0 officieel verwacht, inclusief twee door LG gemaakte flagship-modellen, de LG Watch Sport en LG Watch Style. Daarnaast komen er nieuwe smartwatches van New Balance, Tag Heuer, Casio, Swarovski en nog veel meer fabrikanten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.