adobe-digital-editions-lezer

Adobe Digital Editions en PaintCan voor iPad verschenen

Adobe Digital Editions en PaintCan zijn twee nieuwe apps van Adobe, waarmee je ebooks met Adobe DRM kunt lezen en kunt schilderen.

adobe-digital-editions-lezer
Adobe heeft ondertussen een respectabel aantal apps voor iPhone en iPad uitgebracht. De vroegere rivaliteit tussen Apple en Adobe lijkt daarbij wel een beetje verdwenen. In plaats van een strijd om de vraag of Flash nou wel of niet belangrijk blijft, kiest Adobe voor de veilige weg. Ze praten er niet meer over en brengen gewoon mooie iOS-apps uit. Dat begon ooit met Adobe Ideas en heeft ondertussen geleid tot 29 apps voor de iPhone en maar liefst 43 apps voor de iPad! Nu zijn er weer twee nieuwe bij gekomen: Adobe Digital Editions voor het lezen van boeken en PaintCan voor tekenen en schilderen.

Alleen eerstgenoemde is in Nederland verkrijgbaar, de andere zul je uit de Amerikaanse App Store moeten halen.

Adobe Digital Editions

adobe digital editions appAdobe Digital Editions is de officiële app om boeken te lezen op de iPad. Je kunt met deze app ePub- en PDF-bestanden lezen die zijn voorzien van Adobe’s eigen DRM-bescherming. Ook kun je er documenten zonder DRM mee lezen. Er zijn twee manieren om de boeken in de app te laden. Vanuit andere apps zoals Dropbox kun je met de Open in-dialoog deze app uitkiezen en vervolgens het document laden. Een andere manier is om de Bestandsdeling via iTunes te gebruiken.

Onbeveiligde boeken kun je meteen lezen, bij boeken met DRM moet je eerst de app toestemming geven door in te loggen met je Adobe ID. Als app is Adobe Digital Editions niet het beste wat je kunt krijgen. Er zitten relatief weinig functies in, al kun je er wel tekstfragmenten mee markeren, doorzoeken en van notities voorzien. Ook kun je de manier waarop pagina’s worden weergegeven en de teksteigenschappen aanpassen. Maar daarmee is alles wel gezegd. Een beter alternatief is Bluefire Reader. Die heeft als voordeel dat hij ook op de iPhone te gebruiken is, terwijl Adobe Digital Editions alleen op de iPad werkt.

Lees ook: Boeken met Adobe DRM (ebooks) lezen op iPhone en iPad

PaintCan

paintcanAdobe bracht ook PaintCan uit, maar daarvoor moet je wel een Amerikaans iTunes-account hebben. Deze app is bedoeld voor mensen die willen schilderen en tekenen en daarbij hulp nodig hebben. Je moet een bestaande foto als uitgangspunt gebruiken en die omzetten naar een schilderij. Net als in andere schilderapps kun je kiezen voor verschillende penselen en texturen. Daarnaast kun je je eigen penselen definiëren, met eigenschappen die je zelf kunt kiezen. Wat dat betreft voegt PaintCan dus eigenlijk niet zoveel toe aan het bestaande aanbod. De app bevindt zich bovendien nog in een experimentele fase, gemaakt door Adobe Labs. Er zijn al betere apps die eigenlijk aan de meeste eisen wel voldoen: voor beginners is er sinds kort Pixelmator, voor gevorderde gebruikers is er Procreate en wil je helemaal los gaan, dan is er Paper by FiftyThree.

paintcan ipad

PaintCan kan wel van pas komen als je op een bestaande foto wilt schilderen, bijvoorbeeld als je wilt kijken hoe een andere kleur bank in je interieur staat. Talent hoef je er niet voor te hebben, alleen een goed idee.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2015, 15:29
Categorie Uncategorized
Onderwerpen adobe, ebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.