iPad mini camera

Review van de iPad mini, de kleinste en lichtste iPad die Apple ooit gemaakt heeft. We kijken naar prestaties, plus- en minpunten, prijs en eigenschappen.

iPad mini review Prijs (vanaf €489,-)

iPad mini review (najaar 2012)

ipad mini grootReview van de iPad mini, de eerste 7,9-inch minitablet van Apple. De iPad mini is sinds november 2012 in Nederland en België te koop en valt vooral op door z’n kleine formaat. Technisch gezien is de iPad mini afgeleid van de iPad 2. In deze review kijken we naar uiterlijk en design, scherm, prestaties, camera en software waarbij we regelmatig een vergelijkende blik zullen werpen op de concurrentie, met name de Nexus 7 met Android 4.1 (Jelly Bean). De iPad mini zal vooral mensen aanspreken die een kleine, handzame en goedkope tablet zoeken om nieuws en boeken te lezen, informatie op te zoeken en te e-mailen. Behalve voor productiviteit is de iPad mini ook erg geschikt voor kinderen, dankzij het kleinere scherm en de lagere prijs. Omdat de goedkoopste iPad bijna net zoveel kost als de goedkoopste iPod touch zullen we ook daarmee regelmatig vergelijken, ook al zijn de toepassingsmogelijkheden iets anders.

Inmiddels zijn er opvolgers van de iPad mini verschenen. Bekijk in ons overzicht iPad mini kopen welke modellen er momenteel op je liggen te wachten in de winkel! Uiteraard hebben we van alle generaties reviews gemaakt.

Bekijk ook

iPad mini kopen: welke past bij jou?

Lees alles over de iPad mini, de kleinste 8,3-inch tablet van Apple. Wil je de iPad mini kopen, dan lees je hier alles over de functies en verbeteringen, welk model de aanschaf waard is en wat je verder nog moet weten.

Reviewer: Gonny van der Zwaag

iPad mini: introductie

Dunner en lichter dan eerdere iPads, zelfs dunner en lichter dan de meeste concurrerende 7-inch tablets. De iPad mini is de afgelopen dagen de winkels uitgevlogen, ondanks de hogere prijs ten opzichte van de concurrentie. Apple probeert de kopers te verleiden met een groter scherm, mooi design en robuuste aluminium behuizing. De iPad mini komt op een goed moment, zo vlak voor de feestdagen.

Het sterke punt van de iPad mini is z’n portabiliteit. Gewicht, grootte en draagbaarheid zijn factoren die je tegenhouden om de full-size iPad de hele dag te gebruiken. Daardoor pakken de meeste mensen hun iPad eigenlijk maar tevoorschijn voor een beperkt aantal taken: ’s ochtends bij het ontbijt kijken of er nog nieuws is, op Facebook bladeren, wat webbrowsen en af en toe een krantje lezen. Je gebruikt de iPad meestal thuis, in de keuken, de woonkamer of de slaapkamer. Hij is eigenlijk te groot en te zwaar om elke dag mee te nemen, zeker als je al met een laptop moet slepen. Bij de mini vallen al die beperkingen weg. Als je wilt kun je je iPad mini altijd meedragen in jaszak of handtas. Tegelijk is het een apparaat dat maar weinig nieuwe beperkingen introduceert. Het scherm is kleiner, maar dat heeft geen invloed op de toepassingsmogelijkheden. De iPad mini zal ongetwijfeld uitgroeien tot Apple’s populairste tablet, al was het alleen maar vanwege de prijs.

Nu ik de iPad mini een week of twee gebruik, valt op dat er over weinig tekortkomingen wordt geklaagd. Geen gezeur over loszittende knopjes, gele vlekken op het scherm, lichtlekkage, krasjes op de behuizing of andere productiefouten. Er is maar één kritiekpunt dat voortdurend terugkomt: het scherm. Bij het opstarten van bijna elke app valt op dat de letters niet zo scherp zijn als je op een retinascherm gewend bent. Zodra je met een app bezig gaat ben je het al snel weer vergeten, al zijn er ook mensen die er maar niet aan kunnen wennen. Geen probleem, voor die mensen heeft Apple de iPad 3 en 4. Er kunnen tientallen redenen zijn waarom Apple geen retinascherm in de iPad mini heeft gestopt (ontwikkelaar Marco Arment noemt er een paar). Een retinascherm zou de iPad mini veel duurder hebben gemaakt, maar heeft nog twee andere nadelen: er zou dan ook een snellere processor in moeten om te voorkomen dat apps traag reageren en de batterij zou sneller leegraken. Apple heeft misschien de plussen en minnen tegen elkaar weggestreept en zich gerealiseerd dat één kritiekpunt (scherm) te verkiezen is boven drie kritiekpunten (nóg duurder, traag, batterij snel leeg). Bovendien heeft Apple straks een reden om mensen te laten upgraden naar de opvolger van de iPad mini. Je moet mensen niet meteen alles geven wat ze willen, is vaak Apple’s aanpak.

ipad mini schuin onderkant

Bij elk nieuw Apple-product vragen gebruikers zich af: wat voegt het toe? Gaat de kleine iPad wel een plek veroveren tussen de iPhone en de grote iPad? Werkt het wel, zo’n tablet met gekrompen icoontjes en apps? Of is het behelpen qua gebruikerservaring? Dat bleek allemaal erg mee te vallen. Niemand klaagt over totaal onbruikbare toepassingen of situaties waarin de iPad mini echt tekort schoot. Ik merkte zelfs dat ik de iPad mini vaker gingen gebruiken dan de grote iPad, omdat hij altijd bij de hand is. Je kunt het vergelijken met de stap terug van een 15-inch MacBook naar een 11-inch MacBook: nog steeds geschikt voor dezelfde toepassingen, alles is een beetje kleiner maar je pakt hem wel iets sneller mee. Daar hou je in het gebruik eigenlijk vanzelf rekening mee: bij het bekijken van PDF’s met een vaste regellengte ga je op de iPad mini niet een spread (twee pagina’s naast elkaar) bekijken, maar één pagina per scherm.

Prijs iPad mini

Bij de iPad mini was vooraf bijna alle informatie al uitgelekt. Alleen over de prijs was nog veel onzeker. Zou Apple in de buurt komen van de €249, de prijs van de Nexus 7? Of klopte dezelfde (uitgelekte) prijs van €249 van Media Markt Duitsland? Helaas, het pakte iets duurder uit. Apple denkt dat de prijs van €329 te rechtvaardigen is vanwege de betere kwaliteit. De iPad mini heeft niet de uitstraling van een budgettablet, zoals je die in de schappen bij Kruidvat en Aldi zit liggen, maar is een Apple-waardig product. Van alle tablets die op de markt zijn, heeft de iPad mini de beste bouwkwaliteit en de beste materialen. Dat betekent ook dat hij duurder is dan wat je bij de concurrentie betaalt. Maar dat was onvermijdelijk. De 16GB Nexus 7 (€249) wordt tegen kostprijs aangeboden om marktaandeel te kopen, iets wat Apple nooit zou doen. De 16GB Kindle Fire HD (€199) wordt deels gesubsidieerd met advertenties, ook niet iets wat je bij Apple niet hoeft te verwachten. Daar komt bij dat beide concurrenten goedkoper aanvoelen, zwaarder zijn, een slechtere camera en een kleiner scherm hebben en veel minder keuze hebben wat apps betreft. Bij de Nexus en Kindle is er echt sprake van een compromis. Wil je geen compromissen sluiten, dan kun je beter voorlopig helemaal niets kopen, want ook de iPad mini is nog niet perfect. Belangrijkste kritiekpunt: het scherm, zoals hierboven genoemd. Je kunt ervoor kiezen om nog een jaar te wachten, in de hoop dat Apple een iPad mini met retinascherm uitbrengt. Maar het is onzeker of dat gebeurt.

In deze review noemen we de iPad mini een aantal keren een budgetmodel. Maar eigenlijk heeft de iPad mini te maken met een identiteitscrisis: het is een premium-product ten opzichte van de andere kleine tablets die op de markt zijn. Maar voor Apple-begrippen is het een budgetproduct. De marge op de iPad mini is lager dan Apple gewend is.

Ter vergelijking:

Een heel ander punt is het prijsverschil met andere Apple-producten. Voor vrijwel hetzelfde geld koop je een iPod touch met tweemaal zoveel opslagruimte (€327 in de Apple Store). Welke van de twee je kiest hangt van je persoonlijke situatie af. De iPod touch heeft heel andere gebruiksmogelijkheden dan de iPad mini. Wil je een groter scherm om boeken te lezen of films te kijken? Of toch liever een compact apparaat waarop je veel muziek kunt meenemen? Ze zijn niet te vergelijken. Apple positioneert de iPod touch als een muziekspeler, game-apparaat en compactcamera. Dat zijn drie functies die bij de iPad mini secundair zijn.

Het heeft meer zin om de iPad mini te vergelijken met de iPad 2. Die is ook nog steeds in de winkel verkrijgbaar en is (in de aanbieding) voor ongeveer dezelfde prijs te krijgen. Media Markt en BCC verkochten de iPad 2 onlangs nog voor 333 euro, bij Saturn Amersfoort was hij zelfs voor 325 euro te krijgen. De iPad mini en iPad 2 zijn twee tablets die technisch gezien op veel punten hetzelfde zijn. Zelf zou ik in dat geval voor de iPad mini kiezen. Dezelfde hoeveelheid pixels, maar ze zitten dichter op elkaar zodat afbeeldingen op het scherm scherper zijn. Een betere camera, handzamer formaat, makkelijker mee te nemen, nieuwer en een hoge aaibaarheidsfactor… de iPad mini heeft bij mij op veel punten een streepje voor. Maar heb je grote handen, ben je slechtziend of vind je dat groter altijd beter is, dan zullen er best mensen zijn die liever voor de iPad 2 kiezen. Je kunt ook op zoek gaan naar de laatste voorraden van ‘de nieuwe iPad’ (iPad 3), waar winkelketens vanaf moeten.

De levertijd van de iPad mini ligt bij de Apple Store op het moment van schrijven nog op 2 weken. BCC en Media Markt hadden aanvankelijk genoeg voorraad, maar staan nu droog.

iPad mini: design en uiterlijk

Apple had bij de iPad mini ervoor kunnen kiezen om een échte budgettablet uit te brengen, met een plastic behuizing en een uiterlijk dat ‘budget’ uitstraalt. Apple had ook een gekrompen versie van de iPad kunnen uitbrengen, waarbij alles gewoon een maatje kleiner is uitgevoerd. Beide is niet gebeurd. De iPad mini is helemaal opnieuw ontworpen waarbij is gekozen voor dezelfde luxe uitstraling als de grote iPad en dezelfde duurdere materialen (glas en aluminium). Om de kosten te drukken is gekozen voor componenten die al in eerdere iOS-apparaten waren gebruikt. In de doos vind je een Lightning-kabel, stroomadapter en de iPad. Geen EarPods, maar bij de eerdere iPads werden ook geen oordopjes meegeleverd.

ipad mini met doos

Apple heeft bij de iPad mini wel te maken met een andere situatie dan in 2010, toen de eerste iPad verscheen. Op dat moment was Apple nog voorloper, er waren geen succesvolle tablets op de markt en Apple kon z’n eigen weg gaan. Bij de iPad mini hoeft het fenomeen ’tablet’ zich niet meer te bewijzen. Het publiek is al gewend aan tablets, snapt wat het nut ervan is en weet ook dat er al een reeks goedkope 7-inch tablets in de winkel liggen. Apple heeft besloten zich niet in een prijzenoorlog te mengen en kiest bij de iPad mini voor een hogere prijs en luxere materialen. Ze kunnen zich dat ook veroorloven, want Apple-kopers zijn bereid meer te betalen voor een product dat kwalitatief goed aanvoelt. Natuurlijk leidde de prijs van 329 euro tot gemopper, maar daar zal Apple niet wakker van liggen. Echte Apple-liefhebbers kopen de iPad mini toch wel, ook al is het iets duurder dan een Kindle of Nexus. Je weet wat je krijgt wat duurzaamheid, updates en compatibiliteit betreft. Bij een Kindle moet je maar afwachten welke apps je kunt installeren en of er nog een update komt (oké, Apple levert bij de iPad 1 ook geen updates meer, maar is in ieder geval sneller en consequenter met updates en gaat meer generaties terug). Andere mini-tablets voelen als speelgoed als je de iPad mini in handen hebt gehad. En dat terwijl de iPad mini eigenlijk lichter in gewicht is (308 gram) dan de Nexus 7 (340 gram), die meer plastic bevat en een kleiner scherm heeft.

iPad mini: behuizing

Qua design is rekening gehouden met de pas verschenen iPhone 5: bij de zwarte uitvoering van de iPad mini zie je dezelfde combinatie van zwart glas en slate (leisteengrijs) aluminium, bij de witte uitvoering is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Daar kenden we al de combinatie van zilverkleurig aluminium met wit. De iPad mini is de dunste iPad die Apple heeft gemaakt en het op één na dunste iOS-apparaat. Alleen de iPod touch is nog dunner. Aan de zijkant vind je de volumeknoppen en de muteknop, uitgevoerd in hetzelfde aluminium. De hele voorkant is uitgevoerd in glas met een schermrand in de kleuren zwart of wit, waarbij een softwaretrucje is toegepast om te voorkomen dat het vasthouden van aan de rand schermtaps veroorzaakt. Onderop vind je de Lightning-connector met de stereospeakers en bovenop zijn de aan-uitknop en de oordopjesaansluiting te vinden.

Tijdens het gebruik vielen me twee dingen op. De homeknop is kleiner dan we op de iPad gewend zijn; zelfs iets kleiner dan die van de iPhone. En het scherm veert wat meer mee tijdens het gebruik. Daardoor klinkt het tappen op het scherm iets anders dan dat je op de iPhone en grote iPad gewend bent. Ik dacht aanvankelijk dat het kwam omdat Apple een plastic schermpaneel had gebruikt, maar het is toch glas.

ipad mini onderkant

iPad mini: klein formaat

De iPad mini meet 200 mm x 135 mm x 7,2 mm en heeft daarmee afmetingen die vergelijkbaar zijn met een flink pocketboek. Hij is alleen veel dunner waardoor hij in de achterzak van een mannenspijkerbroek past, al is het niet aan te raden om erop te gaan zitten. Spijkerbroeken voor vrouwen hebben vaak wat kleinere achterzakken; daar past geen iPad mini in. Wat wel opvalt is dat de iPad mini eigenlijk precies goed is qua formaat en gewicht. Dit formaat is makkelijker mee te nemen en is geschikter om als e-reader te gebruiken. Ik merkte dat ik de iPad mini overal mee naartoe nam, waardoor ik hem eigenlijk veel intensiever ging gebruiken. De tablet heeft ook iets schattigs, waardoor je hem eigenlijk altijd bij je wilt hebben. Ik miste niet het grote schermformaat van de normale iPad, want alles is eigenlijk prima te lezen op het kleinere scherm… als je maar rekening houdt met de wat lagere schermresolutie. De factoren ‘klein’ en ‘licht’ waren daarbij voor mij belangrijker dan het feit dat de letters niet altijd superscherp zijn.

De iPad mini is ook mobieler dan de grote iPad. Terwijl je de normale iPad thuis op de bank of op je nachtkastje neerlegt, is de iPad mini een apparaat dat je ook onderweg veel gebruikt: in de auto of tijdens OV-reizen bijvoorbeeld, om een boek te lezen. In vergelijking met de grote iPad kunnen anderen minder makkelijk meekijken. De iPad mini is daardoor een persoonlijker apparaat dan de grote iPad. Je kunt hem bovendien in één hand vasthouden, omdat het gewicht nog maar de helft is van de normale iPad. De iPad mini zal meestal in portretweergave gebruikt worden, wat ook de meest natuurlijke manier is om ‘m vast te houden en met twee duimen te kunnen typen. Houd je de iPad mini in landschapsweergave, dan kun je net zo comfortabel met twee duimen typen. Bij een normale iPad lukt dat niet, tenzij je het gesplitste toetsenbordje gebruikt of handen als kolenschoppen hebt.

ipad mini zijkant smart cover

iPad mini: scherm

Het scherm van de iPad mini was de meest besproken eigenschap, zowel voor als na de eerste verkoopdag. Apple benadrukt zelf graag dat het scherm binnen de gekozen behuizing zo groot mogelijk is gemaakt, Daarmee zou de iPad mini 35% meer schermoppervlak bieden dan concurrerende 7-inch tablets die ongeveer dezelfde behuizing hebben, maar een veel kleiner scherm. Dat Apple niet voor het breedbeeldformaat van de iPhone 5 heeft gekozen is begrijpelijk: door te kiezen voor een resolutie van 1024 x 768 pixels kun je alle bestaande iPad-apps installeren, zonder dat er vervorming of zwarte balken voorkomen.

Voor potentiële kopers die inmiddels aan een retinascherm gewend zijn is schermformaat echter niet de belangrijkste zorg. Zij vragen zich af of er nog wel te werken valt met een scherm waarop je pixels kunt onderscheiden. Als je bedenkt dat nog heel wat mensen naar volle tevredenheid een iPad 2 gebruiken en niet klagen over “totaal onwerkbare situaties!” is duidelijk dat het vooral een kwestie is van gewenning en van ogen die verwend zijn door retinaschermen. Upgraden van de iPhone 4 naar de iPhone 5 kost geen moeite; je bent binnen een paar minuten gewend. Maar als je toestel kapot gaat waardoor je weer een paar dagen de iPhone 4 moet gebruiken, valt de traagheid van het toestel extra op. We willen graag vooruit, niet achteruit. Je weet dat je bij een budgetmodel een stap terug moet doen.

ipad mini schuin onderkant

Bij de iPad mini is dat ook zo. Geef een onervaren tabletgebruiker een iPad mini in de hand en je hoort geen klachten. Bezitters van een iPad 2 zullen zelfs aangenaam verrast zijn: het scherm is duidelijk scherper dan die van de iPad 2. Dat was te verwachten, want beide apparaten hebben dezelfde hoeveelheid schermpixels, maar bij de iPad mini zitten ze dichter op elkaar. Ter vergelijking: de iPad 2 had een pixeldichtheid van 148 pixels per inch (ppi), de iPad mini heeft een ppi van 163. Het is genoeg om afbeeldingen en tekst te kunnen bekijken op een normale kijkafstand. Wie dichterij kijkt met het blote oog ziet wel pixels. De concurrerende Nexus 7 en Kindle Fire HD hebben een kleiner scherm van 7 inch, maar een hogere pixeldichtheid van 216 ppi (en een resolutie van 1280 x 800).

Pixeldichtheid:
iPad 1 en 2: 132 pixels per inch
iPad mini: 163 pixels per inch
iPhone 3GS: 165 pixels per inch
Kindle Fire: 169 pixels per inch
Kindle Fire HD en Nexus 7: 216 pixels per inch
iPad 3/4: 264 pixels per inch
iPhone 5: 326 pixels per inch

Er gaan geruchten dat Apple al werkt aan een iPad mini met retinascherm. Je kunt daarop gaan zitten wachten, maar je hebt geen garantie dat Apple ermee bezig is. Voor mensen die sceptisch zijn over eerste versies van Apple-producten zal dit ook geen punt van overweging zijn. Die hebben toch al besloten dat ze liever wachten op een opvolger.

De kleuren en helderheid van het IPS-scherm zijn vergelijkbaar met de iPad 2. De kijkhoek is ook vergelijkbaar met de normale iPads. Voor internetbrowsen, foto’s kijken, Facebook lezen en andere toepassingen heeft het scherm een goed bruikbaar formaat en resolutie. Er is op elk scherm ruimte voor 26 apps: 20 op het scherm zelf en 6 vaste apps in de dock onderin het scherm. Vasthouden met één hand is goed te doen, maar bedienen met één hand is vrijwel onmogelijk. Dat is ook niet de bedoeling. Bij de grote iPad houd je het apparaat met twee handen vast en bedien je met de duimen, bij de iPad mini kun je de tablet in één hand vasthouden en met de andere hand bedienen. Speciale beugels of handstraps zijn niet meer nodig.

iPad mini: praktijkervaringen scherm

Hoe bevalt het scherm van de iPad mini tijdens het gebruik? We hebben een aantal mogelijke toepassingen bekeken.

iPad mini als e-reader

Door het kleinere scherm en de lichtere behuizing is lezen een stuk comfortabeler op de iPad mini dan op de grotere iPad. Zeker voor mensen die van snellezen houden is het kleinere formaat prettiger. Je hoeft je ogen maar op één of twee plaatsen te focussen om een hele regel te kunnen overzien. Toch hinken we een beetje op twee gedachten hierover. De iPad mini is prima te gebruiken als e-reader, maar juist dan zou het prettig zijn als Apple voor een retinascherm had gekozen. Houd je de iPad mini wat meer op afstand van je gezicht en vergroot je het lettertype, dan valt de lagere pixeldichtheid nauwelijks op. En zelfs als je het kleinst mogelijke lettertype in iBooks instelt zijn de teksten nog steeds goed te lezen, zonder dat je over de losse pixels struikelt.

Zelf vond ik de iPad mini beter geschikt voor het lezen van boeken dan de grote iPad. Het is handzamer, je hebt echt het idee dat je een boekformaat in handen hebt (iets groter dan een pocketboek). Boeken in PDF-formaat, druk geïllustreerde tijdschriften en stripverhalen zijn goed te lezen op het scherm van de iPad mini. Juist daarbij merk je dat de 0,9-inch die je bij de iPad mini extra krijgt het allemaal net iets leesbaarder maakt, in vergelijking met de Kindle en Nexus. Een groot voordeel ten opzichte van de Kindle e-readers is dat je boeken via allerlei aanbieders kunt kopen. iBookstore, Kindle Store, boeken met Adobe DRM, ze werken allemaal.

iPad mini als game-apparaat

Door de kleinere afmetingen van de iPad mini is hij geschikter voor het gamen met twee handen, vooral bij kinderen. De mini-tablet is comfortabeler om langere tijd in handen te houden, bijvoorbeeld bij het besturen van een racegame. Toch komt de iPad mini het best tot z’n recht bij games met normale graphics. Kijk je naar Infinity Blade-achtige games die het vooral moeten hebben van hun grafische kwaliteiten, dan zullen gamers al snel zeggen “dat het er niet uitziet”. Kinderspelletjes en woordspelletjes zoals Letterpress en Scrabble zijn goed te doen en lijnentrekgames zoals Harbor Master of Flight Control zijn prima te spelen. Games met virtuele joysticks en knoppen zijn door het kleinere formaat van de iPad mini makkelijker te bedienen.

Apple heeft de iPad mini niet aangeprezen als game-apparaat, zoals ze bij de iPod touch doen. Fanatieke gamers zullen ook niet de belangrijkste doelgroep voor deze kleinere tablet zijn, mede omdat Apple gekozen heeft voor een wat minder krachtige processor. Voor casual games zoals Bejeweled en Angry Birds is de iPad mini prima geschikt.

iPad mini als televisie en videospeler

Tijdens de Amerikaanse verkiezingsnacht heb ik de iPad mini gebruikt als televisie op het nachtkastje, dankzij de UPC-app Horizon. Juist op die kijkafstand is de iPad mini erg geschikt en ook als je met de tablet op schoot even wat televisiebeelden wilt bekijken heeft de iPad mini precies het juiste formaat. De grote iPad is meer geschikt om langere speelfilms te kijken, waarbij je helemaal in het verhaal wilt opgaan.

De beeldverhouding van 4:3 is bij het kijken van tv-programma’s niet echt een probleem. Bij films kan het vervelend zijn dat je een kleiner scherm hebt en ook nog zwarte balken. Video’s hoef je niet opnieuw te converteren, want alles wat je al had aangepast voor de iPad 1 en 2 werkt ook op de iPad mini. Concurrent Amazon probeerde de iPad mini in grote advertenties neer te halen met de mededeling dat er een monospeaker in zit. Dat bleek niet het geval: de iPad mini heeft stereospeakers aan beide kanten van de Lightning-connector. Dat betekent dat de speakers bij het videokijken in landscapeformaat altijd aan één kant zitten. Ik vond dat niet storend, maar mocht je je eraan ergeren, dan kun je beter oordopjes gebruiken. Is ook prettiger voor je huisgenoten.

iPad mini: prestaties

Hieronder bespreken we de technische prestaties van de iPad mini. We kijken naar de prestaties van de A5-processor en de batterijduur, maar ook naar de prestaties via Wi-Fi.

iPad mini: A5-processor en geheugen

De iPad mini is voorzien van dezelfde dual-core A5-processor die we ook in de iPad 2, iPhone 4S, iPod touch en Apple TV zagen. Dit is een budgetapparaat, dus je vindt in de iPad mini niet de A6-processor van de iPhone 5 of de A6X-processor van de iPad 4. Die apparaten zijn dan ook flink duurder. Wat prestaties betreft kan de iPad mini goed meekomen als je iPhoto gebruikt of door interactieve tijdschriften bladert, twee toepassingen die veel van de processor vragen. De iPad mini heeft 512 MB RAM en een 1 GHz dual-core processor en is daarmee logischerwijs niet de meest krachtige tablet op de markt. De prestaties zijn goed te vergelijken met de iPad 2 – wat te verwachten was omdat beide apparaten technisch veel overeenkomsten hebben. Dezelfde draadloze opties, dezelfde grafische chip (PowerVR SGX 543 MP2), dezelfde lichtsensor, accelerometer en gyroscoop. Eigenlijk zijn de twee grootste verschillen waar je op moet letten bij je aankoopbeslissing: het schermformaat en de aanwezige camera’s, die bij de iPad mini veel beter zijn.

De processor is in dagelijks gebruik snel genoeg voor boeken en nieuwsapps lezen, luisteren naar muziek en het bekijken van video’s. Hou je van games, dan zul je merken dat de iPad mini erg geschikt is voor simpele games zoals Bejeweled en Wordfeud. Grafisch zwaardere games zoals Real Racing 2 HD en N.O.V.A. 3 zijn wel speelbaar, maar reageren net als op de iPad 2 niet bijzonder snel. Op zich is dat niet erg: fanatieke gamers die een snelheidsmonster zoeken zouden de iPad mini toch al niet eens overwegen en eerder kijken naar de vierde generatie iPad. Het laden van apps zoals Tweetbot, UPC Horizon en Flipboard duurt een paar seconden langer dan op de vierde generatie iPad, maar dat was te verwachten. Na het opstarten zijn ze prima te gebruiken.

De Geekbench-benchmark laat zien dat de iPad mini bij ons een score haalde van 747 punten. Dit is vrijwel gelijk aan de gemiddelde score die de iPad mini bij andere testers haalt (gemiddeld 746). Je kunt dankzij Geekbench ook goed vergelijken met andere iOS-apparaten, zoals onderstaande afbeeldingen laten zien. De iPad mini scoort beter dan de iPhone 4S, maar zit eerder in de buurt van de ‘cellular’ versies van de iPad 2 en iPad 3. Wie echt een snelheidsmonster zoekt kan beter voor de iPhone 5 of de iPad 4 kiezen.

geekbench apparaat-id

geekbench score ipad mini

ipad mini geekbench vergelijking

Je hebt bij de iPad mini de keuze uit 16GB, 32GB of 64GB, dat je niet verder kunt uitbreiden met geheugenkaartjes. Maar eigenlijk hoeft dat ook niet, want met iCloud, Dropbox, AirPlay, Spotify en soortgelijke diensten is het helemaal niet meer nodig om een grote video- of muziekcollectie lokaal op te slaan. Je hoeft alleen multimediabestanden mee te nemen die je onderweg wilt kijken, de filmpjes die je thuis op de bank wilt bekijken stream je gewoon via het draadloze netwerk.

De Nexus 7 heeft een quad-core Nvidia Tegra 3-processor die je kunt eventueel overklokken naar 2,0 GHz, maar de tablet draait dan niet stabiel meer. Een niet-overgeklokte Nexus 7 is vrijwel even snel als de iPad mini en de dual-core 1,2 GHz Kindle HD zit er qua prestaties niet ver vanaf. De iPad mini heeft als voordeel dat hard- en software volledig op elkaar is afgestemd. Apple hoefde bij iOS geen rekening ermee te houden dat het ook op tablets van andere merken zou gaan werken. Overklokken is er bij Apple’s tablets helaas niet bij. Bij de SunSpider JavaScript-benchmark (versie 0.9.1) haalde de iPad mini een score van 1573 milliseconden (lager is beter). De Nexus 7 haalt in deze test gemiddeld een score van 1700 milliseconden.

iPad mini: batterijduur en opladen

Het opladen van de iPad mini duurt zo’n 4 uur met de meegeleverde 5 Watt-stroomadapter. Die stroomadapter wordt ook al jaren bij de iPhone meegeleverd en is eigenlijk een budgetkeuze. De iPad mini is in staat om veel sneller te worden opgeladen als je een iPad-adapter gebruikt. Met de nieuwe 12 Watt-adapter kun je in minder dan 3 uur volledig opladen, dus mocht je waarde hechten aan snel opladen dan koop je voor €19 deze snellere adapter. Dat is wellicht ook de reden waarom Apple de adapter los verkoopt: als ‘ie standaard was meegeleverd koopt niemand de snellere adapter. De oplaadsnelheid via de computer is afhankelijk van de stroomsterkte van de usb-poort of hub, dus die cijfers zeggen niet zoveel.

Binnenin de iPad mini vind je een batterij met een capaciteit van 4490 mAh, driemaal zo groot als een gemiddelde iPhone-batterij. Dit verklaart ook de veel langere gebruiksduur. De beloofde batterijduur van 10 uur haalden we met gemak bij normaal gebruik. Tijdens meerdere metingen registreerden we een gebruiksduur tussen de 10 en 12 uur, afhankelijk van de gebruikte toepassingen (veel/weinig video en spelletjes). We voerden de test uit met een iPad mini met alleen Wi-Fi op 50% helderheid van het scherm en 50% speakervolume. De batterijduur bepalen op het 4G-netwerk was nog niet mogelijk omdat de 4G-versie van de iPad mini nog niet beschikbaar is en 4G-netwerken in Nederland nog niet openstaan voor consumenten. Volgens Apple komt de batterijduur bij gebruik van LTE uit op 9 uur. Bij continu filmen haalden we 5 uur en bij continu videobellen met FaceTime 6,5 uur.

Er hoeft bij de iPad mini geen retinascherm aangestuurd te worden. Daardoor haalt de iPad mini dezelfde legendarische batterijduur die we al van de eerste en tweede generatie iPad kenden. De iPad 3 kreeg een wat mindere reputatie op batterijgebied, omdat al dat grafische geweld toch behoorlijk wat energie bleek te kosten. Bij de iPad mini is het weer als vanouds: je kunt het apparaat een paar dagen achter elkaar gebruiken zonder op te laden. Als je snel de deur uit moet, hoef je niet eerst te checken of de batterij nog vol genoeg is. Met een batterijstatus van 35% op de iPhone raak je in paniek als je nog een hele avond door moet, maar bij de iPad mini kun je met 35% nog heel wat uren vooruit. Als je de batterij in één dag wilt laten leeglopen moet je zelfs moeite doen.

Ter vergelijking: de batterijduur van de Nexus 7 ligt iets lager (8 tot 9 uur) maar is in ongeveer dezelfde tijdsduur op te laden (4 uur).

iPad mini: draadloze connectiviteit

De iPad mini ondersteunt alle gangbare Wi-Fi-varianten (802.11a/b/g/n). Het mooie daarbij is dat je 802.11n op twee frequenties kunt gebruiken: 2,4 GHz en 5 GHz (dual-band). In onze review van de iPod touch 5G lieten we al zien dat daarmee flinke snelheidsverschillen te halen zijn. Ook de iPhone 5 en vierde generatie iPad ondersteunen dual-band Wi-Fi. Als je een 5 GHz-netwerk hebt is het zeker de moeite om daar gebruik van te maken. Deze frequentieband is minder druk en heeft hogere doorvoersnelheden, ook omdat Apple heeft gezorgd voor channel bonding. Dat betekent dat er twee naast elkaar liggende kanalen worden gebruikt om een dubbele hoeveelheid data in hetzelfde tijdsbestek te versturen.

Hieronder zie je de snelheid via het normale 2,4GHz 802.11n-netwerk en het snellere 5GHz 802.11n-netwerk:

wifi test snelheid 5ghz

Apple heeft de iPad mini ook voorzien van Bluetooth 4.0, zodat je de tablet kunt koppelen met de nieuwste generatie energiezuinige Bluetooth-accessoires. Wacht je tot eind november, dan kun je de 4G/LTE-versie van de iPad mini aanschaffen die 1800 MHz LTE-frequenties ondersteunt. In Engeland is al gekozen voor deze frequentie en ook de Belgische telecomoperatoren die met 4G zijn begonnen richten zich voornamelijk op de 1800 MHz-band. Maar in Europa wordt ook 850 MHz en 2600 MHz gebruikt. Het is afwachten welke frequenties tijdens de Nederlandse frequentieveiling uit de bus komen om te weten in hoeverre de iPad mini te gebruiken is. Nederland lijkt af te stevenen op de frequentiebanden 850 en 1800 MHz waardoor de iPad mini gewoon kan worden gebruikt. Nu heb je er nog niets aan, maar als je je iPad mini langere tijd wil gaan gebruiken en volgend jaar voorbereid wilt zijn op de 4G-netwerken is het zinvol om er nu al rekening mee te houden.

iPad mini: apps

De iPad mini draait op iOS 6.0 en dat betekent dat je bij het uitpakken meteen de update naar iOS 6.0.1 kunt installeren. iOS 6 bevat de bekende standaardapps, inclusief een aantal nieuwkomers zoals de Klok-app en Apple Maps. De iPad mini ondersteunt ook Siri.

iPad mini en iOS 6

In iOS 6 vind je betere Facebook- en Twitter-integratie, de contextafhankelijke menu’s zijn duidelijker geworden, de App Store ziet er aantrekkelijker uit… (maar niet noodzakelijk handiger…) allemaal veranderingen die iOS net even beter maken. Een revolutie is het niet, ook niet op de iPad mini. Wat je bij de iPad mini wel merkt is dat alles kleiner is. Appicoontjes zijn nu in grootte vergelijkbaar met die op de iPhone. Bij slecht ontworpen apps met te kleine knopjes is het soms wat lastiger om ze te raken. Toch hebben we daar niet echt problemen mee ondervonden. iOS 6 werkt exact hetzelfde als de software op de normale iPad. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is het typen op het kleinere scherm. Je bent gewend om op de iPad te typen op een bijna full-size toetsenbord, maar bij de iPad mini zitten de toetsen net iets dichter bij elkaar.

Apple heeft in iOS 6 aanpassingen gedaan, zodat je bij het aanraken van de zijkanten van het scherm geen ongewenste schermtaps krijgt. Door de smalle randen aan de zijkant van de iPad mini kun je de tablet moeilijk vastpakken zonder een deel van het scherm te raken. Dit blijkt bijzonder goed te werken: als je de iPad mini aan de randen oppakt registreert hij dat niet als schermtap. Als je een boek aan het lezen bent, blijkt dit soms iets té goed te werken. Als je in iBooks stukken tekst met de markeerstift wilt bewerken, herkent de app niet altijd dat je een lijntje aan het trekken bent. Het helpt dan om de markering ergens in het midden van de pagina te beginnen.

Wat software betreft is er nog iets anders om rekening mee te houden: iPhone-apps. Het is handig dat je naast de 250.000 apps die voor de iPad geoptimaliseerd zijn ook honderdduizenden andere apps kunt installeren die voor de iPhone zijn gemaakt. Maar op de iPad mini betekent het niet dat er rekening wordt gehouden met hogere resoluties. Een voor retinaschermen geoptimaliseerde app ziet er in 2x-weergave op de iPad mini net zo uitgewassen uit als op de iPad 2.

ipad mini homescreen
Het homescreen van de iPad mini met een aantal standaardapps en een zelfgekozen wallpaper.

iOS 6 is ook meteen een van de grote pluspunten van de iPad mini ten opzichte van andere mini-tablets. Je kunt al je bestaande iPad-apps en universele apps blijven gebruiken, je hebt enorm veel keuze en alle toepassingen van de normale iPad zijn ook meteen bruikbaar op de iPad mini. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid als je iOS-apparaten gewend bent, maar maak eens een uitstapje naar een ander platform en je begint meteen dingen te missen. Het zal bijvoorbeeld heel wat moeite kosten om op de Nexus 7 apps te vinden die even goed zijn als Garageband en iPhoto. En dan hebben we het nog alleen over de eigen Apple-apps. Er zijn weliswaar heel wat Android-apps die je op de Nexus 7 kunt installeren, maar ze zijn zelden geoptimaliseerd voor het tabletscherm. Dat alle apps van de originele iPad en iPad 2 meteen geschikt zijn voor de iPad mini is een luxe waar je je als Apple-gebruiker misschien niet eens zo bewust van bent. Het werkt gewoon; want dat verwachten we van Apple. Je hoeft niet wachten op updates van apps, die bij de iPhone 5 wel even op zich laten wachten (dat ligt niet altijd aan de ontwikkelaar, maar ook aan het trage reviewproces van Apple). Zelfs als je geen apps installeert kan je al veel met de iPad mini doen, zoals internetten, video’s kijken en e-mailen. Lees bijvoorbeeld ons artikel ‘iPad handleiding‘.

Bij zware apps duurt het soms wat langer om te laden en in het gebruik merk je wel dat de iPad mini net iets langzamer is dan de vierde generatie iPad. Maar dat is te verwachten. Bij het instapmodel MacBook Air heb je ook lagere verwachtingen dan wanneer je de duurste MacBook Pro hebt gekocht. Apps haperen niet en sluiten ook niet vaker onverwacht af. Wel moet je er rekening mee houden dat gameontwikkelaars bij hun toptitels eerder rekening zullen houden met optimalisaties voor de iPad 4 dan voor de iPad mini. Maar tegelijk weten we ook: de meeste mensen zullen de iPad mini voor simpele toepassingen gebruiken, zoals nieuws lezen en foto’s kijken. Bij zware 3D-games kun je tegen beperkingen in framerates aanlopen.

De iPad mini is voorzien van alle standaardapps die je op de normale iPad vindt. Herinneringen kun je bijvoorbeeld met Siri inspreken en daarna via iCloud laten synchroniseren met al je iOS-apparaten en zelfs met je Mac. Eén app die schittert door afwezigheid is de in iOS 6 toegevoegde app Passbook. Blijkbaar gaat Apple er vanuit dat je op de iPad mini geen tickets en kortingsbonnen wilt beheren. De functie is ook meer toegesneden op de iPhone, maar het was een kleine moeite geweest om het ook op de iPad mini toe te voegen. Die neem je immers ook overal mee naartoe. Passbook is wel aanwezig op de vijfde generatie iPod touch.

iPad mini: Siri

Siri is gek genoeg nog steeds niet aanwezig op de iPad 2, terwijl de technisch net zo krachtige iPad mini er wel over beschikt. De werking is vergelijkbaar met de iPhone: je drukt op de homeknop, wacht tot het microfoontje onderin het scherm verschijnt en stelt je vraag. We merkten geen verschillen in functionaliteit of in prestaties met Siri op de iPhone. Je spreekt in de microfoon, die aan de bovenkant van de iPad mini aanwezig is. Qua herkenning vinden we dat de vernieuwde Google Search-app minder fouten maakt bij het inspreken van woorden. De Google-app kan bovendien Nederlands verstaan, Siri nog niet. Maar die betere herkenning heeft te maken met de achterliggende technologie die Apple en Google gebruiken, niet met rekenkracht van de iPad mini.

iPad mini: Maps

De Maps-applicatie werkt op de iPad mini net zoals op de grote iPad. De 3D Flyover-functie is ook aanwezig, maar beperkt zich nog tot een aantal wereldsteden. Wat routenavigatie betreft is de iPad mini misschien wat geschikter om aan het dashboard te bevestigen. Toch zou ik in zo’n geval liever een navigatie-app als TomTom of Navigon gebruiken dan de nog wat onbetrouwbare Apple-kaarten. Hou er rekening mee dat in de Wi-Fi-versie van de iPad mini geen GPS-chip aanwezig is. Je kunt wel ruwe locatiebepaling met behulp van Wi-Fi-hotspots laten doen, maar wil je de iPad mini echt in de auto gebruiken dan zul je moeten wachten op de LTE/4G-versie.

maps ipad mini

3d kaarten ipad mini

apple maps ipad mini navigatie

iPad mini: camera

Foto’s maken en videofilmen met je iPad is not done, vooral niet als je tijdens concerten daarmee het uitzicht van anderen blokkeert. Met de iPad mini schuift die grens weer iets op: hij net iets kleiner en de 5-megapixelcamera aan de achterkant is goed genoeg voor spontane foto’s. Voor het vastleggen van dierbare momenten kun je nog steeds het beste een fotograaf met spiegelreflexcamera inschakelen. De camera van de iPad mini presteert het best bij goede lichtomstandigheden. De frontcamera is prima voor videochats via FaceTime, maar levert ’s avonds in het schemerdonker op de bank wel wat ruis op. De framerate van de video’s is goed, ook tijdens FaceTime-gesprekken. De beelden zijn niet schokkerig als je even beweegt.

Je kunt op het scherm tikken om op een bepaald punt te focussen, er zit gezichtsherkenning in en je kunt gebruik maken van de gedeelde fotostream. Het is niet het beste wat Apple te bieden heeft, want er ontbreken een paar functies die je op andere iOS-apparaten wel vindt (daarover later meer). Maar dat verwacht je ook bij een apparaat dat als budgetproduct in de markt wordt gezet. De iPhone 5 heeft een betere 8-megapixelcamera met allerlei slimme trucs die ervoor zorgen dat je onder alle omstandigheden redelijke foto’s kunt maken. Bij de iPad mini ontbreken functies als HDR, snel foto’s maken vanaf het lockscreen en de panoramafunctie. Allemaal niet-essentiële functies die het gebruik wel iets prettiger maken. Als Apple de camera van de iPad mini zou moeten verbeteren, dan zou dat voor mij niet zozeer een upgrade naar 8 megapixel zijn, maar beter omgaan met slechte lichtomstandigheden. Een flitser toevoegen is wat mij betreft niet nodig, omdat de flitser van de vijfde generatie iPod touch heeft laten zien dat het lelijke ‘verschrikte’ en verbleekte foto’s oplevert (hoewel je die met de camera-app wel kunt oplappen).

iPad mini fotos

iPad mini camera vergeleken met iPad 2

De iPad mini heeft technisch veel geërfd van de iPad 2, maar er is één groot verschil: de camera’s. De iPad 2 heeft een tamelijk nutteloze 0,7-megapixelcamera en een frontcamera met een resolutie van 640 x 480 pixels. Het is geschikt voor noodgevallen, bijvoorbeeld als je de schade na een aanrijding moet fotograferen, maar meer ook niet. Je kunt in zo’n geval beter de camera van je iPhone gebruiken.

 • iPad 2: 0,7-megapixelcamera achterzijde, 0,3-megapixelcamera voorzijde
 • iPad mini: 5-megapixelcamera achterzijde, 1,2-megapixelcamera voorzijde

iPad mini camera vergeleken met iPod touch

De pas verschenen vijfde generatie iPod touch heeft een 5-megapixelcamera en wordt door Apple aangeprezen als een geschikte vervanger van de compactcamera. De iPad 3 en iPad 4 hebben ook een 5-megapixelcamera, dus is het interessant om te kijken hoe ze ten opzichte van elkaar presteren. In de praktijk is er eigenlijk weinig verschil te zien tussen foto’s die met de vijfde generatie iPod touch, de iPad mini en de derde generatie iPad zijn gemaakt. De lens op de iPad mini is uiteraard wel iets kleiner dan die van de iPad. Kijk je naar de iPod touch, dan is die toch iets geschikter voor het maken van foto’s. De vijfde generatie iPod touch heeft een camera met flitser, ondersteunt de Panorama-functie en is veel handzamer in gebruik. Er zullen dan ook weinig mensen zijn die de iPad mini kopen vanwege de camerafunctie, dus het is op zich niet erg dat de camera iets minder functies heeft. Qua prestaties bij normale lichtomstandigheden doen ze even goed hun werk.

 • iPod touch 5G: 5-megapixelcamera met flitser achterzijde, 1,2-megapixelcamera voorzijde
 • iPod touch 5G: 5-megapixelcamera achterzijde, 1,2-megapixelcamera voorzijde

iPad mini camera vergeleken met andere tablets

De iPad mini wint met gemak van andere kleine tablets. Vergeleken met de Nexus 7 en Kindle Fire HD krijg je veel meer waar voor je geld. De Nexus 7 heeft om kosten te drukken geen camera aan de achterzijde. Wel heb je aan de voorkant een 1,2-megapixelcamera, die bij het videofilmen maximaal 480p aankan. Met een hack kun je dit opschroeven naar 720p, maar dat is nog niet de 1080p die je standaard op de iPad mini hebt. De Kindle Fire HD heeft ook alleen een camera aan de voorzijde, met een resolutie van 1,3-megapixels. Dat is nogal een verschil met de 5-megapixelcamera die je op de iPad mini vindt. De camera van de iPad mini maakt 1080p-video’s (achterkant) en 720p-video’s (voorkant) en heeft bovendien videostabilisatie.

iPad mini: conclusie

Als Apple nieuwe producten introduceert leidt dat altijd voorspelbare reacties. Er is een groep die bij voorbaat al allerlei problemen voorziet en liever wacht op versie 2. Er is ook een groep die het allemaal eerst nog wil aanzien en over twee, drie jaar er mentaal klaar voor is om de overstap te maken. En dan is er ook nog de groep die meteen naar de winkel rent, “omdat het van Apple is”. Elke groep zal anders over deze iPad mini denken. De iPad mini kreeg bij de lancering al meteen de kritiek dat het te duur en niet krachtig genoeg was. Misschien kwam dat omdat er eerst lagere bedragen van €249 circuleerden of omdat mensen verwachtten dat Apple net als Google tablets tegen kostprijs zou gaan verkopen. Hoe dan ook, de iPad mini verkoopt sinds de introductie goed en het is maar goed dat Apple zich niet heeft laten overhalen om een goedkope plastic kindertablet te maken, die de iPad-familie niet waardig zou zijn. Of je de full-size iPad ervoor zou inleveren is een heel andere vraag. Ik zou het zelf niet doen, maar ik hebben dan ook de luxe dat ik voor iPadclub meerdere iPads mag gebruiken. Wat ik wel merkte is dat ik de iPad mini veel intensiever gebruik dan de grote iPad en dat komt vooral door het geringere formaat en gewicht.

ipad mini achterkant

De grootste zorg bij mensen die een iPad mini willen kopen is: “Hoe slecht is het scherm?” Het valt allemaal wel mee voor de huis-tuin-en-keukentoepassingen. Mensen die een iPhone 3GS of iPad 2 gewend zijn, zullen het scherm van de iPad mini aangenaam scherp vinden. Heb je ogen die verwend zijn door retinaschermen, dan is het weer even een stap terug. Maar het volstaat voor de meeste toepassingen. Handig is dat de schermresolutie hetzelfde is gebleven zodat je alle apps kunt installeren. Wie toch nog twijfels heeft kan beter een jaar wachten op de volgende iPad mini. Maar dat waren de twijfelaars waarschijnlijk toch al van plan.

Pluspunten iPad mini

 • Formaat – Als je de iPad net iets te groot vindt om comfortabel in bed te kunnen lezen, moet je de iPad mini hebben. Het is groot genoeg om prentenboeken en webpagina’s lezen en alle andere activiteiten te doen die je op een iPad gewend bent, maar dan in een handzaam pakketje. De grote iPad past niet in alle damestassen, de iPad mini wel. Hij is bovendien makkelijk mee te nemen en is minder opdringerig aanwezig als je tijdens een gesprek of in een café je iPad wil gebruiken.
 • Gewicht – De iPad mini is lichter van gewicht dan veel 7-inch tablets. Hij is bovendien half zo zwaar als een normale iPad en daardoor minder vermoeiend om vast te houden tijdens het lezen.
 • Batterijduur – De batterijduur van ruim 10 uur is een verademing als je de iPhone 5 en iPad 3 gewend bent. Toch is het eigenlijk vrij logisch dat de batterijduur lekker lang is, want het is een klein apparaat zonder retinascherm.
 • Kwaliteit – De behuizing van de iPad mini straalt kwaliteit uit, het voelt solide aan en alles steekt strak in elkaar, zoals we van Apple gewend zijn. De iPad mini is “every inch an iPad”.
 • Apps – Alle ruim 250.000 apps die voor de iPad zijn geoptimaliseerd werken ook op de iPad mini. Apple was zo slim om de iPad mini dezelfde schermresolutie te geven als de iPad 2. Door ook de beeldverhouding 4:3 hetzelfde te houden heb je een enorme keuze uit apps. Ontwikkelaars hoeven hun apps niet aan te passen, alles is meteen bruikbaar.
 • Camera – Vooral ten opzichte van concurrerende tablets scoort Apple goed op het onderdeel camera’s. Bij andere mini-tablets moet je behelpen met één camera rond de 1 megapixel. Apple’s iPad mini heeft er twee, waaronder een goed bruikbare 5-megapixelcamera.

Verbeterpunten iPad mini

 • Schermresolutie – Het zal een prijsoverweging van Apple zijn om de iPad mini niet te voorzien van een retinascherm. Of het is een marketingkeuze, om te zorgen dat we volgend jaar nog een reden hebben om te upgraden. Hoe dan ook, als je toch al 329 euro uitgeeft had ik net zo lief nog eens 50 euro extra willen betalen voor een retinascherm. Het scherm is bruikbaar, maar als je retinaschermen gewend bent moet je een stapje terugdoen. Misschien moeten we ons erbij neerleggen dat de iOS-gebruikers zich in twee groepen splitsen: mensen met een iPhone 3GS en iPad 2 die het scherm van de iPad mini prima vinden. En de verwende early adopters die beter hun iPhone 5 en derde/vierde generatie iPad 4 kunnen blijven gebruiken.
 • Prijs – Vergeleken met de Nexus 7, Kindle Fire en andere kleine tablets is de prijs van de iPad mini wat aan de hoge kant. Er staat gelukkig wel veel kwaliteit tegenover: de unibody behuizing voelt solide aan en zal lang meegaan. Daar kan de plastic behuizing van concurrerende tablets niet tegenop. Google en Amazon verkopen de Nexus- en Kindle-tablets tegen kostprijs om marktaandeel. Als klant weet je dat Apple nooit spullen tegen kostprijs zal weggeven en liefst nog wat extra geld vraagt voor de merkbeleving en het design. Het feit dat Apple bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers aangaf dat de marge op de iPad mini lager dan gebruikelijk is bij Apple-producten maakt duidelijk dat Apple toch nog heeft geprobeerd om de prijs iets lager te krijgen dan voor hun wellicht gewoon is. Apple wil de beste tablets maken, niet de goedkoopste. Wie dat oneerlijk of onethisch vindt, kan gelukkig bij voldoende andere fabrikanten terecht.
 • Oordopjes/accessoires – Voor een premium product als de iPad mini verwacht je een redelijk compleet pakket. Helaas valt dat wat tegen als je de doos openmaakt: een iPad, kabel en stroomadapter, meer zit er niet in. Zeker omdat de stereo-speakers zich maar aan één kant van de iPad mini bevinden had Apple wel een set oordopjes kunnen meeleveren. Zelfs bij de goedkoopste iPods krijg je ze er gratis bij.
 • Gaming – De iPad mini is geschikt voor kinderen, huisvrouwen, studenten, boekenwurmen en mensen die altijd bovenop het nieuws willen zitten… maar niet voor fanatieke gamers. De prestaties van de iPad mini zijn minder en de schermresolutie is lager dan bij de iPad 3 en iPad 4, die beter op gamers zijn afgestemd.

iPad mini: nu al kopen of wachten?

Heb je nog geen iPad, dan is de iPad mini een mooi formaat om mee te beginnen. De prijs van 329 euro is ook nog wel te overzien. We hebben in de periode dat we de iPad mini nu gebruiken geen moment het grotere scherm van de 9,7-inch iPad gemist. Alles wat we wilden doen, zoals het zoeken op websites of het lezen van een digitaal magazine, was ook op de iPad mini te doen. De enige toepassing waarbij je te maken krijgt met de beperkingen van het kleinere scherm, is als je langere teksten wilt gaan tikken. De toetsen zitten bij een grote iPad op een afstand die vergelijkbaar is met een normaal toetsenbord. Bij de iPad mini is het allemaal net iets krapper.

Voor mensen die al een iPad hebben, ligt de vraag wat ingewikkelder. Ben je bereid een stap terug te doen met de iPad mini? Voor mij is het antwoord: ja. Ik merkte dat ik de iPad mini veel intensiever gebruikte dan de grote iPad. De grote iPad ligt thuis op vaste plekken, op de salontafel of op het nachtkastje, terwijl ik de iPad mini overal mee naartoe nam. Hij gaat elke dag mee in de tas, maar hij verplaatst zich ook de hele dag door het huis. Loop ik even de trap op, dan gaat de iPad mini mee. Je kunt het gebruik dan ook beter vergelijken met de iPhone (ook altijd bij de hand) dan met de full-size iPad.

Als je de luxe hebt om twee (of meer) iPads te bezitten, is de iPad mini leuk voor erbij. Moet je kiezen, dan is het wel iets lastiger. Als je een goede iPad 3 of 4 hebt liggen en zelfs als je nog een iPad 2 hebt, valt er iets voor te zeggen om die voorlopig nog even te gebruiken, totdat Apple met een retina-uitvoering van de iPad mini komt. Ook al heb ik zelf geen moeite met de lagere pixeldichtheid van de huidige iPad mini, ik merk aan reacties van anderen wel dat het scherm wel degelijk grootste struikelblok is. Er zijn zelfs mensen die spreken over “Onwerkbaar!” en “Alsof je door een beslagen bril kijkt!”. Persoonlijk vind ik dat overdreven, maar omdat het een sentiment is dat speelt kan het geen kwaad om gewoon even zelf in de winkel te gaan kijken of je het scherm goed genoeg vindt. Zo niet, dan kun je beter even wachten, in de hoop dat Apple’s volgende iPad mini een retinascherm heeft.

iPad mini: waar te koop?

De iPad mini is verkrijgbaar bij de vaste verkooppunten voor Apple-producten.