Microsoft heeft de Surface Laptop aangekondigd, een strakke laptop met metalen behuizing die rechtstreeks concurreert met Apple’s MacBook. Qua uiterlijk lijkt deze laptop sterk op de MacBooks en daarom hebben we de verschillen voor je op een rijtje gezet.


Microsoft Surface grijs

Omdat veel iCulture-lezers naast hun iPhone ook nog een Windows-computer gebruiken, denken we dat een onderlinge vergelijking zin heeft. Misschien ben je nog niet naar macOS overgestapt en komt deze luxe ogende Microsoft-laptop als geroepen. Of misschien ben je verstokte MacBook-gebruiker en wil je wel eens weten wat deze nieuwe laptop nou te bieden heeft, in vergelijking met Apple.


Microsoft Surface Laptop: specs in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van deze nieuwe Microsoft-laptop op een rijtje:

 • De Surface Laptop draait op de nieuwe variant Windows 10 S (tegen betaling te upgraden naar Windows 10 Pro).
 • De Surface Laptop is vooral gericht op studenten.
 • Verkrijgbaar in 4 kleuren: platinumgrijs, grafietgoud, kobaltblauw en bordeauxrood (in de Benelux voorlopig alleen in platinum).
 • Geleverd met 1 jaar Office 365 Personal en 1TB OneDrive-opslag.
 • Gewicht 1,25 kilo.
 • 14,47 mm op het dikste punt.

Microsoft Surface Laptop

 • 13,5-inch PixelSense touchscreen met Gorilla Glass 3.
 • Dunste lcd-touchscreen voor een laptop.
 • 3,4 miljoen pixels.
 • 7e generatie Intel Core i5- en i7-processor (varianten met i7 pas vanaf augustus verkrijgbaar).
 • 14,5 uur batterijduur.
 • Toetsenbord en palmsteun bedekt met alcantara-achtige stof.
 • Prijs vanaf $999 in de VS, vanaf €1149 in Nederland en België.
 • Verkrijgbaar vanaf 15 juni 2017.

Hieronder zie je de laptop in actie:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=74kPEJWpCD4

Surface Laptop vs MacBook

Er was een tijd dat de MacBooks weinig concurrentie hadden, omdat ze zo kwalitatief hoogwaardig waren. Terwijl Apple koos voor prachtig aluminium zat je in het Windows-kamp opgescheept met goedkope plastic modellen. Die tijd is voorbij: ook bij een Windows-laptop kun je nu kiezen voor een strak vormgegeven metalen behuizing en Microsoft geeft daarbij zelf het goede voorbeeld door deze Surface Laptop uit te brengen. Of de Surface Laptop ook een statussymbool gaat worden onder studenten en digitale nomaden, is nog even wachten. Maar Microsoft gooit wel alles in de strijd, inclusief een gratis Office-lidmaatschap en een bijzonder vormgegeven muis.

Design: verschillen Surface Laptop en MacBook

De Surface Laptop en de MacBook verschillen niet zoveel in design. Beide hebben hetzelfde uiterlijk met een metalen behuizing, die aan de voorkant steeds smaller wordt. Qua gewicht en dikte zit de Surface Laptop (1,25kg) tussen de 12-inch MacBook (920g) en de 13-inch MacBook Pro (1,37kg) in.

Microsoft Surface Laptop: kleuren

De Surface Laptop is gemaakt van metaal, plastic en Alcantara-stof, niet de unibody aluminium behuizing die we van MacBooks gewend zijn en die gemakkelijk te recyclen is. Microsoft legt duidelijk de nadruk op lifestyle, zo blijkt ook uit de promotiefoto’s en -filmpjes, iets waar Apple van oudsher sterk in is.

Microsoft Surface Laptop kleuren

Je kunt bij de Surface Laptop kiezen uit vier kleuren (zilvergrijs, blauw, goud en bordeaux) terwijl je bij de 12-inch MacBook Air kunt kiezen uit spacegrijs, goud, zilver en roségoud. Kies je voor de 13-inch MacBook Pro, dan heb je alleen de keuze uit zilver of spacegrijs.

Bij de Surface Laptop kun je een bijpassende, buigzame muis kopen voor €80. Die is niet standaard meegeleverd, net zoals bij de MacBooks. Voor €89 koop je de Magic Mouse 2 in de Apple Store, alleen verkrijgbaar in wit.

Winnaar: de Macbooks vanwege het feit dat Apple dit design bedacht heeft en recyclebaar aluminium gebruikt.

Aansluitingen

Alle drie laptops hebben een 3,5mm koptelefoonaansluiting om muziek te luisteren. Zoals bekend zijn de 12-inch MacBook en 13-inch MacBook Pro alleen voorzien van USB-C poort(en) voor opladen en het aansluiten van externe accessoires. Bij de Surface Laptop valt op dat USB-C helemaal ontbreekt. In plaats daarvan heeft Microsof gekozen voor Mini DisplayPort, een USB 3.0 poort, SD-kaartslot en Surface Connect.

De 12-inch MacBook en 13-inch MacBook Pro hebben alleen USB-C-poort(en) voor opladen en het aansluiten van externe accessoires. Dit is misschien wel praktischer, maar ook minder toekomstproof als USB-C straks doorbreekt. Er zijn steeds meer accessoires en dongles die ervoor zijn aangepast.

Winnaar: geen van beide.

https://www.youtube.com/watch?v=8HCVUCqZoHI

Scherm

Het belangrijkste verschil is dat de Surface Laptop beschikt over een touchscreen en de MacBooks niet. Wel heb je bij de 13-inch MacBook Pro de beschikking over een Touch Bar.

Bij de Surface Laptop krijg je een 13,5-inch scherm met een resolutie van 2256 x 1504 pixels en een pixeldichtheid van 201 ppi. De pixeldichtheid ligt lager dan bij de MacBook (226ppi) en de MacBook Pro (227ppi). Microsoft heeft gekozen voor PixelSense-technologie en claimt het dunste LCD-touchscreen ooit in een laptop te hebben gemaakt. Omdat het scherm aanraakgevoelig is kun je ook de Surface Pen gebruiken, een stylus waarmee je kunt tekenen, schetsen en notities maken.

Ter vergelijking: bij de 12-inch MacBook vind je een 12-inch scherm met IPS-technologie en een resolutie van 2304 x 1440 pixels. In de MacBook Pro vind je een 13,3 inch retinascherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels maar uiteraard geen touchscreen. De Surface heeft een minder scherp beeld, maar scoort extra punten met het touchscreen.

Winnaar: de Surface Laptop vanwege het touchscreen.

Surface Laptop vs MacBook

Opslag

Bij de Surface Laptop kies je uit een SSD van 128GB, 256GB of 512GB en bij de hoeveelheid werkgeheugen heb je te maken met 4GB, 8GB of 16GB. Bij de MacBooks kun je kiezen voor 256GB of 512GB en een hoeveelheid RAM tussen de 8GB en 16GB. Dat betekent dat je bij Microsoft aan de ‘onderkant’ een extra optie hebt.

Winnaar: de Surface Laptop vanwege meer opslagopties.

Processor

In de Surface Laptop vind je de nieuwste Kaby Lake-processor, terwijl Apple nog in het Skylake-tijdperk zit. Theoretisch zou de Microsoft-laptop beter moeten presteren en moet het energiezuiniger zijn, maar daarbij hebben we één belangrijke factor buiten beschouwing gelaten. Apple heeft jarenlange ervaring met het optimaliseren van het besturingssysteem en stelt lagere systeemeisen om precies dezelfde (of vaak zelfs betere) prestaties neer te zetten. Bij Microsoft is dat nog even afwachten.

Surface Laptop vs MacBook liggend gebruiken

De Microsoft Surface Laptop draait op de nieuwste Intel Core i5/i7 met als grafische kaart een Intel HD 620 of Intel Iris Plus Graphics 640, afhankelijk van de gekozen uitvoering. In de 13-inch MacBook vind je ook een Intel Core i5/i7 met Intel Iris Graphics 540 of 550. Bij de 12-inch MacBook is het allemaal wat minder: daar heeft Apple gekozen voor een lower-end Intel Core m3/m5 met Intel HD Graphics 515.

Winnaar: geen van beide, hoewel de 12-inch MacBook waarschijnlijk qua prestaties achterblijft.

Prijs

In onderstaande tabellen zie je de prijzen en uitvoeringen van de Microsoft Surface Laptop, met daaronder de prijzen voor de verschillende MacBooks.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek Prijzen en uitvoeringen Microsoft Surface Laptop.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek Prijzen en uitvoeringen 12-inch MacBook.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek Prijzen en uitvoeringen 13-inch MacBook Pro.

Bij de 12-inch MacBook betaal je €1449 (256GB) of €1799 (512GB), dus op het eerste gezicht dezelfde prijzen als bij Microsoft voor dezelfde hoeveelheid RAM. Wel krijg je voor €1799 bij Apple twee keer zoveel opslag, maar bij Microsoft krijg je daarentegen weer een (op papier) betere processor. Wil je bij Microsoft 512GB opslag, dan zit je meteen al op €2499.

Microsoft Surface Laptop in bordeauxMicrosoft Surface Laptop in bordeaux

Bij de 13-inch MacBook Pro is het vooral de Touch Bar die de laptop extra duur maakt. Voor het model zonder Touch Bar betaal je bij 256GB opslag en 8GB RAM €1699 in de Apple Store. Voor het model met Touch Bar ben je minimaal €1999 kwijt, dus dat ligt wel een flink stuk hoger.

Winnaar: de prijzen van de Surface Laptop liggen op het niveau van de 12-inch MacBook. Als het puur gaat specs vs. prijs, dan wint Microsoft.

Batterijduur

Microsoft belooft voor de Surface Laptop een batterijduur van 14,5 uur en in standby-stand verbruikt de laptop helemaal geen energie. Bij de MacBooks heb je te maken met de standaard batterijduur van 10 uur die Apple bij vrijwel alle producten claimt. Wel is het zo dat Apple meestal iets voorzichtiger is met schattingen, waardoor de werkelijke batterijduur vaak iets boven de 10 uur ligt. Maar we vermoeden niet dat ze daarbij de 14,5 uur van de Surface Laptop zullen verslaan.

Winnaar: Microsoft Surface Laptop, vanwege de langere batterijduur en de ‘energieneutrale’ standby.

Microsoft Surface Laptop vs MacBook: software

Software

We komen tenslotte bij de meest beslissende factor: de software. Op beide MacBooks vind je macOS Sierra en kun je later dit jaar met de nieuwste opvolger aan de slag. Op de Surface Laptop vind je Windows 10 S, een nieuwe versie van Windows dat sneller moet werken op alle hardware. Grootste nadeel is dat je alleen gecontroleerde apps uit de Windows Store kunt installeren, terwijl je bij Apple ook buiten de Mac App Store om software kunt installeren. Bij Apple krijg je dus veel meer vrijheid (wie had dat gedacht?).

Bij de Surface Laptop kun je tegen allerlei beperkingen aanlopen, omdat de software die je nodig hebt niet in de Windows Store staat. We weten bijvoorbeeld nog niet of iCloud voor Windows wel kunt installeren en of iTunes wel beschikbaar is. Je bent bovendien verplicht om de Microsoft Edge-browser te gebruiken en zit vast aan de Bing-zoekmachine. Eventueel kun je op eigen kosten (€50) upgraden naar Windows 10 Pro. Dit is tot het einde van het jaar overigens gratis.

Naast alle bovengenoemde overwegingen vind je macOS misschien prettiger werken dan Windows. Dit kunnen we moeilijk voor je beslissen, dus ga af op je eigen voorkeur.

Winnaar: de MacBooks, waarop je altijd vrij bent om apps te installeren, ook buiten de App Store om. Bij de Surface Laptop kan je alleen het eerste halfjaar gratis upgraden naar Windows 10 Pro, daarna kun je alleen tegen betaling meer vrijheid kopen.

Conclusie Surface Laptop vs MacBook

Als je alle punten optelt dan blijkt dat we Microsoft vaker als winnaar hebben uitgeroepen. Maar niet alle punten wegen even zwaar en het feit dat je op de Surface Laptop met Windows 10 S moet werken – tenzij je de upgrade doet naar Windows 10 Pro – kan voor jou een totale afknapper zijn, zeker als je ziet hoeveel beperkingen Microsoft heeft gesteld.

Eén ding is in ieder geval duidelijk: Microsoft heeft een gevaarlijke concurrent voor de MacBooks gemaakt en dat kan ook gunstige gevolgen hebben voor Apple-gebruikers. Misschien is Apple wakker geschrokken en gaan ze extra vaart zetten achter vernieuwingen.

https://www.iculture.nl/macbook-kopen/

Microsoft

Microsoft is, naast Apple en Google, een van de grootste techbedrijven ter wereld. Microsoft is vooral bekend van de Windows-pc's, maar ook van Office, de Internet Explorer- en Edge-browsers, Xbox en meer. Lees alles over Microsoft op je iPhone, iPad en Mac gebruiken. Microsoft heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn, zoals Office en Outlook. Hier zie je alles op een rijtje.

Microsoft