CoronaCheck-app scannen.

Zo werkt de CoronaCheck-app voor toegang en reizen [FAQ]

Antwoorden op al je vragen
Sinds 1 juli 2021 kun je met de CoronaCheck-app toegang krijgen tot evenementen en reizen binnen de EU. Met de QR-code in deze app kun je aantonen dat je gevaccineerd, hersteld of negatief getest bent op COVID. In deze FAQ over de CoronaCheck-app lees je alle veelgestelde vragen!

Naast de CoronaMelder heeft de Nederlandse overheid ook de CoronaCheck-app. Die app kan worden gebruikt voor het tonen van je vaccinatiebewijs, herstelbewijs, of voor de testuitslag. Het komt in twee situaties van pas: als je toegang wilt tot een evenement, of als je binnen de EU op reis wilt gaan. Je kunt de app dan gebruiken als coronapas. In deze FAQ over de CoronaCheck-app lees je hoe de app werkt, wat je nodig hebt en hoe het met je privacy zit.

#1 Wat is het coronapaspoort?

De coronapas is een EU-certificaat waarmee je kan bewijzen dat je gevaccineerd of hersteld bent van COVID. Je kunt er ook de uitslag van een negatieve PCR-test mee laten zien. Het geeft je toegang tot evenementen binnen Nederland en maakt vrij reizen binnen de EU mogelijk, mits er geen andere beperkende voorwaarden gelden. Het coronapaspoort wordt ook wel de coronapas of EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) genoemd. Dit paspoort wordt vanaf 1 juli 2021 verstrekt. Je kunt de digitale bewijzen ophalen in de CoronaCheck-app.

#2 Wat is de CoronaCheck-app?

De CoronaCheck-app is een app die dient als dit digitale coronapaspoort. De app kwam in 2021 beschikbaar en werkt met een QR-code, die toegevoegd kan worden na een negatieve PCR-test, een vaccinatie of hersteld. Deze QR-code wordt gescand bij de ingang van een evenement of bij het reizen binnen de EU. Op die manier kan gecontroleerd worden of je geen risico vormt in de verspreiding van het coronavirus.

CoronaCheck-app introductie.

De eerste maanden werd de CoronaCheck-app dus gebruikt voor evenementen binnen Nederland, maar vanaf 1 juli geldt de app dus ook als vaccinatiepaspoort (oftewel een coronapaspoort). Je kan twee soorten QR-codes aanmaken: een internationale QR-code en een Nederlandse QR-code. De internationale QR-code kan gemaakt worden als je één keer gevaccineerd bent. Voor de Nederlandse QR-code (voor toegang op bepaalde locaties) moet je volledig gevaccineerd zijn (dus twee prikken, met uitzondering van Janssen).

Voor beide type QR-codes kun je ook een negatieve testuitslag gebruiken. Dat kan zowel bij een testlocatie van de GGD als een andere testlocatie. Je hebt dan de speciale ophaalcode nodig.

#3 Hoe werkt de CoronaCheck-app?

Om de app te gebruiken, heb je een DigiD-account nodig. Sinds 24 juni kun je in de app inloggen met je DigiD-gegevens, waarna je vaccinatiegegevens opgehaald worden. Daar wordt vervolgens een QR-code van gemaakt. Vanuit die QR-code kunnen je persoonsgegevens en het land en de datum van uitgifte worden uitgelezen. Alle gegevens worden waar mogelijk automatisch opgehaald. De app checkt de gegevens bij het RIVM en GGD. Een testuitslag kan je ook registreren met de ophaalcode van de testlocatie.

De app kan dus drie dingen tonen, die dienen als coronapaspoort en je dus zo goed als vrij laten reizen:

  • Vaccinatiebewijs
  • Recente negatieve testuitslag
  • Positieve testuitslag van het laatste half jaar als bewijs dat je genezen bent

CoronaCheck-app QR-code maken.

Zo maak je een QR-code in de CoronaCheck-app

Nadat je de app gedownload hebt, is het vrij eenvoudig om een QR-code voor je coronapaspoort te maken in de CoronaCheck-app:

  1. Tik op de knop Maak QR-code.
  2. Tik daarna op de blauwe knop Volgende.
  3. Kies of je een QR-code wil maken op basis van een negatieve testuitslag of op basis van een vaccinatie.
  4. Log in met je DigiD of vul in het geval van een negatieve testuitslag bij een andere testlocatie dan de GGD de ophaalcode in.
  5. Volg dan de verdere stappen.

#4 Hoe moet ik de CoronaCheck-app downloaden?

De app is gratis te downloaden via de App Store (iPhone) of de Google Play Store (Android).

Heb je een iPhone, dan klik je hieronder op de Download-knop om de app te installeren.

Sinds 24 juni kun je de DCC aanmaken en vanaf 1 juli is deze te gebruiken in Europa om ermee te reizen.

België: CovidSafeBE

Woon je in België? Dan kun je de Belgische app CovidSafeBE downloaden om vrij te kunnen reizen binnen de EU als je gevaccineerd bent of een recente negatieve test kan aantonen. De app voor inwoners van België download je hieronder.

Let op: Deze app is alleen bedoeld voor inwoners uit België en werkt dus niet voor inwoners uit Nederland. Woon je in Nederland en wil je reizen naar België, download dan de CoronaCheck-app.

#5 Voor welke iPhones is de CoronaCheck-app geschikt?

De CoronaCheck-app vereist iOS 12 of nieuwer en is daarmee geschikt voor de iPhone 5s en nieuwer. Is jouw toestel niet geschikt, dan kan je altijd nog de papieren versie gebruiken als bewijs.

Voor Android-telefoons geldt een minimale eis van Android 6.

#6 Is de CoronaCheck-app verplicht?

Nee, het is niet verplicht om de app op je telefoon te hebben. Het is ook mogelijk om een papieren versie van je vaccinatiebewijs of PCR-test te tonen. Deze is op te halen via de website. Als je toegang wil krijgen tot een evenement of vrij wil reizen binnen de EU, is het tonen van een recente negatieve test (maximaal 72 uur) of een vaccinatiebewijs wel verplicht. Maar de CoronaCheck-app zelf is niet verplicht.

Reizen zonder coronapaspoort is ook mogelijk, maar dan moet je dus wel verplichte PCR-testen afnemen of je houden aan de quarantainemaatregelen (zowel bij binnenkomst in een land als bij terugkomst in Nederland).

#7 Hoe zit het met de privacy van de CoronaCheck-app?

De app zelf verzamelt geen gegevens die tot jou te herleiden zijn via jouw toestel, zoals je locatie. In de QR-code zijn wel enkele persoonsgegevens af te lezen, maar alleen door de degene die de QR-code scant (bijvoorbeeld bij grenscontrole of op een evenement). Voor de internationale QR-code ziet de controleur of je een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs hebt. Andere gegevens die in de QR-code uit te lezen zijn, zijn je achternaam, voornaam, geboortedatum, het land van uitgifte, test- of vaccindatum en het testtype, vaccintype (inclusief aantal doses) of de datum van de eerste positieve test.

CoronaCheck app privacy.

Voor de Nederlandse QR-code is geen specificatie van het soort bewijs zichtbaar (maar dus alleen dát je een geldig bewijs hebt). Ook ziet de controleur alleen de eerste letter van je voornaam en de eerste letter van je achternaam, in combinatie met je geboortedag en geboortemaand.

De overheid zegt dat je gegevens nergens centraal opgeslagen worden, je locatiegegevens niet gebruikt worden en dat er alleen sprake is van minimale persoonsgegevens. Lees hier meer over de privacy van de CoronaCheck-app.

#8 Voor wie geldt de app?

De app is geschikt voor iedereen van 12 jaar en ouder. Kinderen tot 18 jaar die bijvoorbeeld een negatieve PCR-test hebben gehad, kunnen deze via de CoronaCheck-app opslaan en tonen bij de controle.

#9 Wat heb je nodig om te reizen in de EU?

Om de komende maanden te kunnen reizen binnen de EU heb je een ID nodig en soms ook een negatieve PCR-test of een bewijs dat je bent ingeënt. Vanaf 1 juli kun je met de app het coronapaspoort aanmaken. Pas 14 dagen na je eerste vaccinatie kun je een QR-code aanmaken. Omdat je met één vaccinatie nog niet volledig gevaccineerd bent (met uitzondering van Janssen), mogen EU-landen zelf bepalen of ze je mogen weigeren of niet. Sommige landen vereisen dus dat je volledig gevaccineerd bent met twee vaccinaties. In dat geval kan je in principe overal vrij reizen.

Wat de voorwaarden per land zijn, wordt vanaf 25 juni op de website van de overheid uitgelegd.

CoronaCheck-app scannen.

Gebruik je een testuitslag als bewijs voor toegang, dan kan je deze direct na het ontvangen van de uitslag aan de app toevoegen. Maar hou er rekening mee dat de negatieve testuitslag niet ouder mag zijn dan 72 uur.

#10 Welke landen accepteren de app?

Alle landen binnen de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein hebben zich aangesloten bij de DCC (Europees Digitaal Corona Certificaat) en accepteren dus de CoronaCheck-app.

Voor de meest actuele reisadviezen en de vereisten per land check je vanaf 25 juni de website van de overheid.

#11 Vanaf wanneer kan ik reizen met de app?

De app kan vanaf 1 juli gebruikt worden in deelnemende landen. Ga je op reis vóór 1 juli, dan moet je dus op een andere manier een PCR-test of vaccinatiebewijs tonen. Sinds 24 juni kun je via de app de zogenaamde DCC aanmaken.

#12 Welke vaccinaties zijn in de app te registreren?

Alle door de EMA erkende vaccins zijn te registreren in de app. Dat zijn Phizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Hou er rekening mee dat sommige landen vereisen dat je volledig gevaccineerd bent (twee prikken). Voor het Janssen-vaccin heb je maar één prik nodig. Zie ook voor meer informatie de website van de overheid.

#13 Kan ik ook een zelftest registeren?

Een zelftest dient niet als bewijs voor de CoronaCheck-app. Alleen geregistreerde PCR-testen, vaccinaties en herstelbewijzen kunnen aan de app toegevoegd worden. Na een zelftest adviseert de overheid ook om een afspraak te maken op een testlocatie.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2022
Onderwerp
Categorie
Apps