Camerarol vol? Drie alternatieve fotoalbums voor iPhone en iPad

Is je photostream op iPhone en iPad vol? Drie alternatieve fotoalbums in de test: Carousel van Dropbox, Flickr en Shutter van StreamNation.

Alternatieve fotoalbums iPhone

Geen ruimte meer op het fotoalbum op je iPhone of iPad? Je kan wel foto’s en video’s blijven verwijderen totdat je weer wat ruimte vrij hebt, maar er zijn ook andere oplossingen. Carousel van Dropbox, Shutter van StreamNation en Flickr zijn drie alternatieve fotoalbums op iPhone en iPad die je foto’s en video’s online laten opslaan en extra ruimte bieden.

Flickr

Downloaden: Flickr (gratis, iPhone, iOS 7.0+)
Hoeveel ruimte krijg je? 1TB (meer dan 1000 gigabyte!), geschikt voor foto’s en video’s.
Wat kost het? Flickr is gratis, maar voor je kan de dienst ‘advertentievrij’ maken voor $49,99 (€37) per jaar. Tussen haakjes, want momenteel moet je erg goed zoeken naar advertenties.
Hoe kun je bij je foto’s? Flickr heeft officiële apps op iPhone en Android en is ook volledig vanaf de website te bedienen. Op de iPad ontbreekt een onofficiële applicatie. Voor fotobeheer en downloaden daarop adviseren we FlickStackr (€1,79).
Hoe zit het met privacy? Flickr is van Yahoo. Dat gebruikt je persoonlijke informatie om advertenties op je af te stemmen. Yahoo kan je foto’s en video’s inzien en verwijdert illegaal materiaal zelf of trekt aan de bel. Je blijft zelf eigenaar van je beeldmateriaal, maar Yahoo mag je materiaal gebruiken voor promotie binnen andere Yahoo-kanalen.

Flickr eigen fotoalbum Flickr foto uitgelicht reacties

Hoe goed is de app? Flickr is van oudsher een platform voor fanatieke fotografen en dat merk je aan het behoud van de originele foto- en videokwaliteit als je bestanden uploadt. Het automatische uploaden als je de app opent, maakt je online fotoalbum up-to-date houden gemakkelijk. Bovendien kan je foto’s meteen delen naar allerlei levendige online groepen en kan je ze bewerken met de app. Ook roep je allerlei informatie over de foto op, zoals sluitertijd en cameratype. De nadruk ligt op presentatie van de foto’s, waardoor foto’s groot maar soms wat onoverzichtelijk worden getoond. De deelmogelijkheden zijn goed.
Ons oordeel: Flickr legt de nadruk op uiterlijk en kan daardoor wel wat overzichtelijker voor het beheren van je foto- en videocollectie, maar de fraai uitziende dienst biedt ongelooflijk veel opslagruimte gratis. Daar valt niks tegenin te brengen.

Carousel by Dropbox

Downloaden: Carousel by Dropbox (gratis, iPhone, iOS 7.0+)
Hoeveel ruimte krijg je? Voor Carousel heb je een Dropbox-account nodig. Bij Dropbox krijg je 2GB ruimte gratis en tot 5GB ruimte als je automatisch uploaden van foto’s en video’s aan zet. Met allerlei acties kan je de ruimte uitbreiden.
Wat kost het? 100GB extra kost €99 per jaar, 500GB kost €499 per jaar.
Hoe kun je bij je foto’s? Carousel is de speciale fotoalbum-app van Dropbox, maar je kan je fotoalbum ook benaderen vanuit elke andere Dropbox-app (gratis), dus ook op iPad, Android en de website op elk computersysteem.
Hoe zit het met privacy? Foto’s die je opslaat in Dropbox worden versleuteld en beveiligd opgeslagen en Dropbox kan ze in principe niet inzien, maar de dienst heeft wel algoritmes om dubbele bestanden op te zoeken om ruimte op de servers te besparen. Je blijft zelf eigenaar van je beeldmateriaal.

carousel gesprek carousel

Hoe goed is de app? Foto’s in Carousel worden leuk in tijdsperiode gesorteerd, met een tijdbalk onderin beeld als handige zoekfunctie. Leuk is dat je foto’s met andere gebruikers kan delen, waardoor je je eigen fotoalbum kan aanvullen. Verwijderen kan helaas alleen per foto. Behalve delen op sociale netwerken, kan je andere gebruikers ook een link sturen naar een plaat. Helaas bezuinigt Dropbox op de kwaliteit van de foto’s en video’s om ruimte te besparen. Dat maakt het voor de fanatieke fotograaf een minder goede keuze.
Ons oordeel: Carousel heeft het uitwisselen van foto’s als leuke troef achter de hand en de app synchroniseert handig met de Dropbox-app en website. De standaard kwaliteitsreductie van je foto’s en de dure opslag, maken Dropbox niet de eerste keuze.

Shutter by StreamNation

Downloaden: Shutter by StreamNation (gratis, iPhone, iOS 6.0+)
Hoeveel ruimte krijg je? Shutter stelt dat er geen limiet is op de opslagcapaciteit die je wilt benutten. Je hebt in theorie dus oneindig ruimte.
Wat kost het? Shutter is volledig gratis voor eigen foto’s en video’s die je uploadt.
Hoe kun je bij je foto’s? De Shutter-app is er voorlopig alleen op iPhone, maar die is verbonden aan cloudopslagdienst StreamNation. Die kan je bedienen vanaf iPhone, iPad, Max OS X, Windows en de browser.
Hoe zit het met privacy? StreamNation sluit niet uit dat je persoonlijke informatie wordt gebruikt voor marketingdoeleinden. Je kan contact opnemen om dat te voorkomen. Je blijft zelf eigenaar van je beeldmateriaal. StreamNation belooft beeld niet in te zetten voor commerciële doeleinden.

Shutter StreamNation hoofdmenu Shutter StreamNation selecteren

Hoe goed is de app? Shutter lijkt het meest op het fotoalbum zoals je hem van Apple kent. Vanuit het hoofdmenu bekijk je het lokale fotoalbum op de iPhone en de photo stream van geüploadde foto’s en video’s. Shutter onthoudt je laatste 200 foto’s offline, dus je kan de app ook als vervanger van je fotoalbum gebruiken. Daarnaast kan je foto’s indelen in mappen en voeg je vrienden toe waarmee je mappen kan delen. Je kan bestanden doorsturen naar elke andere iPhone-app die overweg kan met beeld en tags (trefwoorden) toevoegen aan foto’s is een eitje.
Ons oordeel: Qua presentatie en beheeropties is Shutter net zo makkelijk als Apple’s eigen fotoalbum. De applicatie is snel, overzichtelijk en de opslagcapaciteit kent geen grenzen. Een aanrader.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!