20 goede iPhone- en iPad-games met iOS 7 controller-support

De iOS 7-controller van Logitech komt binnenkort uit! Wij zetten de leukste gamepad-ondersteunende games voor iPhone en iPad op rij!

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

iOS 7 game controllers iPhone iPadLang gewacht, toch gekregen. De iOS 7-controller voor de iPhone en iPod touch is een feit nu de MOGA Ace Power-controller vanaf woensdag in de online Apple Store is te bestellen. Daarmee gaat er een wereld open aan iOS-games die voortaan een stuk strakker te besturen zijn, met fysieke knoppen en zonder vingertoppen in beeld. En wat voor een games! iCulture belicht de eerste lichting topgames voor iPhone en iPad die de iOS 7-controller nu al ondersteunen.

Welke iOS 7 controllers zijn er?

Op moment zijn er vier iOS 7-controllers in de running.

Asphalt 8: Airborne

Asphalt 8 Airborne iPad headerDe spectaculairste arcade racegame van 2013 is onlangs gratis speelbaar geworden op iPhone en iPad én ondersteunt de iOS 7-controller als een van de eersten. In de game race je op duizelingwekkend tempo over ongelooflijke circuits als een raketbasis en haal je tegenstanders niet alleen in met boosts en andere power-ups, maar neem je ook andere routes en schansen recht over je tegenstanders heen. Veel racegame voor weinig geld.
Downloaden: Asphalt 8: Airborne (gratis, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 4+, iOS 5.0+)

AVP: Evolution

GU DO AVP Evolution iPhone iPad actiegameAVP Evolution is alfabetisch niet alleen de eerste game in deze lijst, maar was ook het eerste spel dat de iOS 7 controller-ondersteuning bood. In de 3D-actiegame sla je in donkere gangen toe als de bekende horrorverschijniningen Alien en Predator, om vooral soldaten het leven zuur te maken. Dat kan met een aardig arsenaal aan bewegingen door actieknoppen achter elkaar in te drukken in verschillende volgorden. Geknipt voor een controller dus, zodat je niet alleen gokt maar ook voelt dat je de juiste knoppen drukt.
4,5 sterren in Nederlandse App Store
Downloaden: AVP: Evolution (€0,89, universeel, iOS 7.0+)

Bastion

iOS 7 controller games Bastion iPad shotEen actiespel met een fraai uiterlijk en een bijzondere manier van vertellen. Terwijl je tegenstanders in grote golven op je af ziet komen en terugslaat en -schiet, doet een oude mannensteam live verslag van je bezigheden. Het is samen met de bijzondere, schilderachtige en vrolijke tekenstijl hetgeen dat Bastion zo bijzonder maakt. Het is een game die de iOS 7 controller goed kan gebruiken, want het komt nogal eens precies tegen de overmaat van vijanden en je duimen dan niét in beeld hebben is een groot goed.
4,5 sterren in Nederlandse App Store
Downloaden: Bastion (€4,49, universeel, iPhone 4S+, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 5.1+)

Boom

GU WO BOOM in het water vallen iPhoneIs het een platform- of een racegame? Boom is een beetje van beide. Als groen mannetje in een band zoef en spring je door levels bestaande uit venijnige bochten en afgronden waar je zo vlekkeloos en snel mogelijk door moet stuiteren. Vergeet de munten niet te pakken en finish zo snel mogelijk om te winnen van de tegenspelers waarvan de schimmen ook worden weergegeven terwijl je speelt. Dat geïntrigeerde multiplayer-aspect maakt van Boom een nog leuker spelletje voor tussendoor.
4,5 sterren in Nederlandse App Store
Downloaden: Boom (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Chasing Yello

iOS 7 controller games Chasing YelloChasing Yello is een vrolijk highscore-spelletje dat gemaakt lijkt voor het touchscreen, maar wel als een van de pioniers in de App Store al controller-ondersteuning biedt. De bedoeling is dat je een highscore neerzet door zo ver mogelijk te zwemmen, terwijl langs, boven of onder allerlei obstakels door gaat. Verzamel sterren, duik onder houten balken, ontwijk steen en neem de juiste splitsingen in fracties van secondes.
4,5 sterren in Nederlandse App Store
Downloaden: Chasing Yello (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Dead Trigger 2

Dead Trigger 2 iPad iPhoneDe mooiste gratis 3D-shooter in de App Store speelt al goed met het touchscreen, maar werkt nog beter met de controller. Met het touchscreen raden we aan automatisch de vele zombies af te schieten in de prachtige, maar duistere omgevingen van de game. Met de controller is het fijner zelf de controle terug te nemen en handmatig te schieten met de rechter trekker. Scheelt kogels! Dead Trigger 2 is een echte free-to-play game die je gratis downloadt, maar waarin je mogelijk moet investeren om de zombievlaag te kunnen overleven. Het schietgevoel is heerlijk en de beelden zijn sfeervol en indrukwekkend.
iCulture Game van de Week, 4,5 sterren in Nederlandse App Store
Downloaden: Dead Trigger 2 (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Lili

iCulture Deals Lili iPad iPhoneIn een unieke 3D-wereld beland je als onderzoekster Lili op een eiland waar rare zwarte schimmen de vrolijke humeuren van mede-eilandbewoners hebben gestolen. Lili neemt de nobele taak op de lopende schimmen achterna te rennen en dan aan te vallen… door ze op de rug te springen en dan aan te vallen. Gevechten zijn bijzondere sessies waarin je stekels uit de ruggen van tegenstanders trekt terwijl je andere gevaren als bommen en gifplanten ontwijken. Bijzonder spel met een prachtig uiterlijk.
iCulture Game van de Week, 4 sterren in Nederlandse App Store
Downloaden: Lili (€2,69, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 4+, iOS 5.0+)

Limbo

GU VR Limbo iPad iPhoneEen van de meest indrukwekkende platformspellen van de afgelopen jaren en zeker de grimmigste van allemaal. In Limbo geen vrolijke muziek of muntjes verzamelen. De game is volledig in het zwart-wit uitgevoerd en je speelt zelf als silhouet terwijl je elke omgeving weer op je hoede moet zijn voor de dood. Berenklemmen in het gras, rollende stenen, spinnen die je achterna zitten en rotjochies die demonstratief al een ander lijk hebben opgehangen. Limbo speelt goed met het touchscreen, maar vereist soms uiterste precisie en dus is de controller-ondersteuning welkom.
iCulture Game van de Week, 4,5 sterren in Nederlandse App Store
Downloaden: Limbo (€4,49, universeel, iOS 6.0+)

Oceanhorn

Oceanhorn iPhone iPad iOS header‘Game van het Jaar’ roepen enkele App Store-recensies al over het avonturenspel Oceanhorn, dat duidelijk een eerbetoon is aan de The Legend of Zelda-games van Nintendo. De game heeft een levendige 3D-wereld die je van schuin bovenaf bekijkt en laat je verschillende eilanden aandoen waarop je ontdekt, avonturiert en vecht met zwaard, schild, pijl-en boog, bommetjes en magie. Oceanhorn is goed voor een verhaallijn van ruim tien uur en het spel geeft je alle vrijheid van spelen. Wel bijzonder is dat Oceanhorn makkelijk meer knoppen zou aankunnen van de controller, maar vasthoudt aan de slechts twee actieknoppen waarmee je ook op het touchscreen speelt. Het bestuurt geweldig, maar die keuze is op de controller eigenaardig.
iCulture Game van de Week, 4,5 sterren in Nederlandse App Store
Downloaden: Oceanhorn (€7,99, universeel, iOS 5.0+)

Walking Dead: The Game

GU DI Walking Dead met controllerDoor ons uitgeroepen tot hét iPhone- en iPad-spel van 2012 en nu al met controller-ondersteuning. Het is wel een beetje een vreemde vogel voor een controller. Walking Dead: The Game is een avonturenspel met meer nadruk op dialogen en zoeken dan op actie. In de game bestaande uit verschillende hoofdstukken beleef je de avonturen van een groep overlevers tussen een zombie-invasie. Met keuzemenu’s oefen je invloed uit op dialogen en keuzes die de personages maken. Die hebben direct gevolg voor de spelvoortgang.
iCulture Game van het Jaar 2012, 4 sterren in Nederlandse App Store
Downloaden: Walking Dead: The Game (gratis, €4,49 per extra hoofdstuk, iOS 4.3+)

Nog 10 aanraders voor iOS 7-controllers

  • Cro-Mag Rally (€3,59, universeel, iOS 4.3+) – Deze ‘Mario Kart’ in de prehistorie gaat al jaren mee in de App Store en biedt naast controller-support ook online multiplayer. 3,5 sterren in NL App Store.
  • Death Worm (€0,89, universeel, iOS 4.3+) – Beweeg onder de grond als gigantische worm en spring er dan bovenuit om zoveel mogelijk ravage onder de mensheid aan te richten. 4 sterren in NL App Store.
  • Into the Dead (gratis, universeel, iOS 5.1+) – Ren zolang mogelijk door een woud van zombies in dit spannende highscore-spel. 4,5 sterren in NL App Store.
  • Meltdown (€1,99, universeel, iOS 5.0+) – Stoer van bovenaf bekeken schietspel waarin je alleen of samen met anderen robots in allerlei verschillende klassen omlegt, met uitdagend weinig munitie. 3,5 sterren in US App Store.
  • Muffin Knight (€0,99, universeel, iOS 4.3+) – Highscore hakspel waarin je zo lang mogelijk overleeft tegen vlagen van tegenstanders die in beeld lopen, inclusief online multiplayer. 4,5 sterren in NL App Store.
  • Neon Shadow (€1,79, universeel, iOS 7.0+) – Keiharde 3D-shooter die doet denken aan Quake II, zonder in-app aankopen maar met online multiplayer naast de lastige singleplayer. 4 sterren in US App Store.
  • Soulcraft (gratis, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 4+, iOS 5.0+) – Fraai uitziend en gratis te spelen hakspel met aangekondigde online samenwerkingsstand.
  • Spiral Episode 1 (€4,49, universeel, iPhone 4S+, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 6.0+) – Verhalend sci-fi spel waarin het hakken en verslaan van tegenstanders met enige diepgang gepaard gaat. 4,5 sterren in NL App Store.
  • Tennis in the Face (€2,99, universeel, iOS 5.0+) – Met Angry Birds vergelijkbaar ’tennisspel’ waarin je tegenstanders met stuiterende ballen omver schiet. Ook goed met touchscreen. 5 sterren in NL App Store.
  • Trouserheart (€2,69, universeel, iOS 5.0+) – Hak en overleef je een weg door grappige, in cartoonstijl overgoten kamers. 4,5 sterren in US App Store
Disclaimer: we hebben de genoemde games nog niet daadwerkelijk met een controller kunnen testen. Deze lijst is gesorteerd op hooggewaardeerde games die iOS 7-controller support bieden.