De 25 beste iPhone-games van 2012

iPhoneclub.nl selecteert de 25 beste iPhone-games van 2012, ook voor iPod touch en iPad. Met GTA Vice City, Walking Dead, Rayman en meer.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Beste iPad-apps 2012 Rayman headerDe 25 beste iPhone-games van 2012 is geen eenvoudige lijst om te maken. Elke dag komt er in de App Store al makkelijk het dubbele aantal spellen uit. Toch heeft iPhoneclub.nl ze op een rij gezet, met een korte beschrijving van de nummer 25 tot 10 en een uitgebreide beschrijving van de top tien. Dit zijn de 25 beste games voor iOS voor iPhone, iPod touch en iPad van 2012.

Het gaat in dit overzicht niet om de beste iPhone-games tot nu toe. Deze lijst bevat de games die in 2012 zijn uitgebracht. De top 25 is samengesteld aan de hand van de voorkeuren van de redactie en die van de app- en game-recensent van iPhoneclub.nl. De titels in deze lijst hoeven niet perse overeen te komen met eerder dit jaar uitgeroepen Game van de Week-nominaties. Voor deze eindejaarslijst konden we over langere tijd terugkijken. Dit zijn volgens ons de beste 25 games op de iPhone in 2012.

De runner-ups: van 25 tot 10

25. Letterpress (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Uiterst onderhoudend en strategisch woordspel waarin je het letterveld kan veroveren door woorden te maken. Helaas alleen in het Engels te spelen; dat voorkomt een nog hogere positie.

24. Super Hexagon (€0,89, universeel, iOS 4.3+)) – Draai een vorm in vormen die op je afkomen in duizelingwekkende snelheid. In meerdere speltypes gaat je besef van snelheid op de schop.

23. Tentacles: Enter the Dolphin (€0,89, universeel, iOS 4.3+) – Origineel en pakkend actiespel waarin je van bovenaf bekeken je tentakels uitslaat in vlot draaiende en steeds venijnigere levels.

22. Final Fantasy IV (€14,49, universeel, iOS 4.3+) – Een diepe traditionele Japanse RPG, eerder op de Nintendo DS uitgebracht, met sterk verhaal en veel personages om beurtelings mee te vechten.

21. N.O.V.A. 3 (€0,89, universeel, iOS 4.3+) – Een mengsel tussen de shooters Halo 3 en Far Cry op de iPhone met hier en daar wat slordigheden, maar vooral intensieve schiet- en voertuigactie.

20. Lili (€1,79, universeel, iOS 5.0+) – Prachtig, compact avonturenspel met de vrijheid om te gaan waar je wilt en een missie: bloemetjes van de ruggen van kwade eilandbewoners plukken.

19. Dream of Pixels (€0,89, universeel, iOS 5.0+) – Helemaal zen en met stijlvolle aankleding, dit omgekeerde Tetris: haal Tetris-vormige blokken uit een toren in ontspannende én opzwepende spelmodi.

18. Angry Birds Star Wars (€0,89, iPhone, iOS 4.3+) – Het bekende science-fiction thema en de bijbehorende lightsabers en the force geven Angry Birds meer actie dan ooit.

17. Pudding Monsters (€0,89, iPhone, iOS 4.3+) – De opvolger van Cut the Rope: schuif de pudding bij elkaar op de sterren op het veld. Oogt fantastisch en met precies genoeg puzzels.

16. Wild Blood (€0,89, universeel, iOS 4.3+)) – Geweldig uitziend hakspel met zowel uitgebreide verhaallijn als online multiplayer. En oh ja: heerlijke hak-actie met handwapens en speciale aanvallen.

15. Blast-A-Way (€4,49, universeel, iOS 4.3+) – Uiterst clean vormgegeven 3D-puzzelspel waarin je steeds meer soorten bommetjes oppikt en gooit om de weg naar het einde vrij te maken.

14. Kingdom Rush (gratis, iPhone, iOS 4.3+)) – Dit tower defense-verdedigingsspel doet alles goed: opbouwende moeilijkheid, afwisseling, sfeer en het inzicht dat van je verwacht wordt.

13. Devil’s Attorney (€2,69, universeel, iOS 4.3+) – Verdedig foute cliënten als advocaat van de duivel in tactische kaartspelletjes, met geweldige dialogen en corny jaren ’80-sfeer.

12. Run Roo Run (€0,89, universeel, iOS 3.2+) – Door de fantastische geluiden heerlijk rustgevend platformspel, met meer dan 200 levels van één scherm groot, van makkelijk tot onmogelijk.

11. Grand Theft Auto Vice City (€4,49, universeel, iOS 4.3+) – Een dijk van een verhaal in een open wereld-game in humoristische jaren ’80 stijl, helaas geplaagd door een matige besturing.


De top 10 games van 2012

Beste iPhone-games Ravensword Shadowlands10. Ravensword Shadowlands – Een game waarvoor je moet gaan zitten, om jezelf volledig te laten innemen door de enorme open spelwereld waarin je kan doen en laten wat je wilt. Praat in dorpen, bevecht trollen, jaag op dino’s, vlieg op de rug van een prehistorische vogelsoort, doorkruis kerkers en ontlok missies – allemaal onder het hoofdverhaal waarin je ontdekt waarom jij de enige bent die een dramatische veldslag overleefde. Je handelingen en speelwijze dragen bij aan meer ervaring zodat je specialisaties ontwikkelt. Ravensword Shadowlands is geen game voor tussendoor, maar kan je uren, dagen en misschien wel weken zoet houden.
Downloaden: Ravensword Shadowlands (€5,99, universeel, iOS 5.0+)

Beste iPhone-games ARC Squadron9. ARC Squadron – Een groter arcadehal-gevoel op de iPhone kan je niet krijgen. ARC Squadron stopt je in een klein ruimteschip en schotelt de meest drukke, fraaie ruimteomgevingen voor. De route bepaalt het spel; je veegt zelf over het scherm om te richten en te schieten. Dat geeft de game een vrijbrief om de tofste omgevingen voor te schotelen en dat doet het. Je vliegt door planetaire krakers, langs verdedigingsconstructies, parallel aan een raket, door black holes en ga zo maar door. De game trekt de kast open en geeft elk level behalve de steeds moeilijker wordende schietactie ook nog mini-uitdagingen om een vier-sterren waardering te halen. Geld tekort voor het volgende ruimteschip? Neem je even een wormhole voor een nieuwe highscore. ARC Squadron is uitgebreid, uitdagend, een spetterend schouwspel en puntje-van-je-stoel werk.
Downloaden: ARC Squadron (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Beste iPhone-games Fairway Solitaire8. Fairway Solitaire – Het is maar een kaartspel, ja, maar wat is Fairway Solitaire ongelooflijk leuk. Het spel pakt het idee van ‘zenuwpatience’ (trek een kaart van een stapel en verwijder steeds kaarten één hoger of lager dan je laatst gepakte), gooit daar een golfthema-sausje overheen en voegt er dan nog eens lastige marmotten aan toe. Het thema slaat nergens op, maar het is een heerlijke feelgood-combinatie waarin commentatoren verslag doen van je wedstrijd, marmotten in je kaartenstapel minispelletjes afdwingen voor een kansfactor en je met lange reeksen hole-in-ones opspaart waarmee je makkelijker kaarten kan verwijderen en punten krijgt. Fairway Solitaire is gratis te downloaden, maar je betaalt 89 cent voor de rest van de levels. Grappig, voorzien van een enorme vracht levels en gevaarlijk verslavend.
Downloaden: Fairway Solitaire (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Beste iPhone-games NFS Most Wanted7. Need for Speed Most Wanted – Dat je tegen vijf andere bolides scheurt door ruim opgezette straten waarvan de weg weerkaatst door regen is één ding. Dat je daarbij op alle manieren wordt lastig gevallen door de politie, dat máákt Need for Speed Most Wanted. Elke race is een verhitte strijd tussen beukende politiewagens, boostende coureurs, het tegemoetkomende verkeer en de steeds grotere hoeveelheid wapens die de blauwe macht inzet. Een moment van rust in het spel is er niet bij, en daarom is het zo fijn dat de besturing met kantelen, omhoog vegen voor een turbo en rem indrukken en sturen voor slippen zo geweldig verfijnd is uitgewerkt. Most Wanted ontbeert een online multiplayer en teert wat lang door op dezelfde tracks, maar het is hem vergeven. Het is een spektaktelstuk.
Downloaden: Need for Speed Most Wanted (€0,89, universeel, iOS 4.0+)

Beste iPhone-games 2012 Swordigo6. Swordigo – Om het maar even zacht uit te drukken: Swordigo is niet moeders mooiste iOS-game. Maar oh oh, wat is dit een doordacht en goed avonturenspel. Swordigo hint al in de eerste minuten naar Nintendo-franchises Mario én Zelda en de fascinatie van ontwikkelaar Ville Makynen komt terug in de kwaliteit van het spel. Je ziet het van de zijkant en daardoor lijkt het een platformer, maar Swordigo is vooral een avontuur. Je ontdekt steeds nieuwe gebieden in de open wereld, die vol zit met aangename verrassingen. Zo zijn er zelfs normale tegenstanders die een afwisseling van het gebruik van je zwaard, sprong en magie vereisen. Het ontdekken van patronen, nieuwe gebieden, nieuwe tegenstanders en gaatjes om verder te komen, is een geweldige bezigheid. Het groene pakje van de hoofdpersoon komt niet uit de lucht vallen: Swordigo is The Legend of Zelda voor de iPhone. Van de zijkant.
Downloaden: Swordigo (€1,79, universeel, iOS 4.3+)

Beste iPhone-games 2012 Modern Combat 45. Modern Combat 4: Zero Hour – Uitgever Gameloft legde zich dit jaar meer toe op het perfectioneren van de echte gamers-games. Modern Combat 4: Zero Hour is hét visitekaartje van de iPhone als het aankomt op shooters. De serie die zo overduidelijk is geïnspireerd door Call of Duty Modern Warfare, overtreft zichzelf in deel 4. Zero Hour heeft een uitgebreide online multiplayer met gebalanceerde speelvelden en een verhaallijn met prachtige omgevingen. Je komt bijna om in de glimmende vloeren, rookeffecten en explosies op nieuwere iPhones. Maar het meest indrukwekkende van het verhaal is inhoudelijk: spelen met de terroristen waarbij het binnen de groep rommelt, zet de singleplayer echt kracht bij en geeft de game bij vlagen zelfs een naar onderbuikgevoel. Een prestatie van jewelste bij een shooter, helemaal op zakformaat. Modern Combat 4 is een verbazingwekkend goed en lang houdbaar totaalpakket.
Downloaden: Modern Combat 4: Zero Hour (€5,99, universeel, iOS 4.3+)

Beste iPhone-games 2012 Asphalt 7 Heat4. Asphalt 7: Heat – Een racegame met haarscherpe besturing, fantastische beelden en spectaculaire raceactie. Voor 89 cent! Asphalt 7: Heat is één van die redenen dat volwaardige spelcomputergames al enige tijd als veel te duur voelen. Zowel in het verhaal als in de online multiplayer, sprokkel je niet snel geld bij elkaar voor andere auto’s en het spel wil al te graag dat je er een paar echte duiten in stopt om toch met snellere bolides te racen. Maar dat is absoluut niet nodig. Ongeacht in welke auto je rijdt, is Asphalt 7: Heat een bombastische bezigheid. Vijftien glimmende circuits met prachtige decors, zestig auto’s, turbo’s die het volledige scherm veranderen in een blauwe waas en een zweethand-opwekkende online modus voor maximaal zes spelers. Sensationeel.
Downloaden: Asphalt 7: Heat (€0,89, universeel, iOS 4.3+)

Beste iPhone-games 2012 Horn3. Horn – Aanvankelijk leek het vechtsysteem met veegbewegingen van Infinity Blade dé manier om actiegames op de iPhone over te brengen, maar de ene na de andere variant erop bewees dat spellen er wel erg benauwd door voelen – als je verder niks doet dan vechten in mooie 3D-omgevingen. Het avonturenspel Horn combineert het vechtsysteem mét open werelden waarin je kan rondstruinen, ontdekken en puzzelen. In een vergane wereld achterhaal je de ware aard van een robot-achtige tegenstander, die je bevecht terwijl je er rondjes omheen draait en klappen en aanvallen uitdeelt. Horn is opgedeeld in relatief kleine stukken wereld waar je in kan gaan vanuit een centrale wereld, en zo zijn de avonturen behapbaar en geconcentreerd. Maar ondertussen zit er een geweldige opbouw in: je krijgt steeds meer specialiteiten en liedjes voor je blaashoorn en er wordt steeds meer van je verwacht. Als toetje verscheen in december een enorme update met een Quest-modus met prachtige omgevingen en een hogere gevechtsdichtheid. Een imponerende en omvangrijke avonturengame.
Downloaden: Horn (€5,99, universeel, iOS 5.0+)

Beste iPhone-games 2012 Rayman Jungle Run2. Rayman Jungle Run – In Rayman Jungle Run heb je aanvankelijk één knop en later twee: één om te springen en een tweede om een stomp te geven. De ledemaatloze Rayman rent uit zichzelf. Maar vergis je niet: dit is geen simpel kom-zover-als-je-kan spel. Dit is een fenomenale platformer met een levelontwerp waar je stijl van achterover slaat. In vijf werelden met totaal afwisselende omgevingen en steeds meer krachten die tot je beschikking staan, probeer je in alle vijftig levels de 100 looms te pakken – en dat is een behoorlijke klus. Om dat te halen, rijg je met razendsnelle reflexen bewegingen als springe, stompen, zweven en op-de-kop rennen aan elkaar, terwijl de levels om je heen soms zelfs ter plekke voor je neus uit elkaar vallen. De beloning van 100 looms halen is net zo groot als de voldoening: de bonuslevels zijn de kers op de taart als het aankomt op uitdaging. En toch moet iedereen het kunnen: je bedient het immers met hooguit twee knoppen. Rayman Jungle Run is de beste platformer die je kan spelen op een iPhone, iPod touch of iPad.
Downloaden: Rayman Jungle Run (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

iPhone-game van het jaar: Walking Dead: The Game

Beste iPhone-games 2012 Walking DeadHet is niet voor te stellen dat het kan, maar het kan: een avonturengame zo uitgebreid, innemend en beklemmend als Walking Dead op het scherm in je handpalm. Het spel naar de gelijknamige strip en serie dompelt je onder in een wereld van zombies, maar in plaats van je een shotgun te geven en monotone schietactie voor te leggen, raak je verwikkeld in een verhaal van een groep mensen dat probeert stand te houden. Mensen die elkaar op de lippen zitten om te overleven, en dat brengt spanningen en lastige keuzes met zich mee waar je onder druk op moet anticiperen. De scenes waarin je wél in gevechten raakt met zombies zijn puntje-van-je-stoel-werk, maar nog niet half zo meeslepend als de consequenties van je keuzes en de twisten in het verhaal. Walking Dead is een episodische game waarbij je alleen het eerste hoofdstuk binnenhaalt als je het downloadt. Daarna betaal je in totaal 13,99 euro voor de vier volgende hoofdstukken. Dat geld is Walking Dead zonder twijfel waard. Het spel sleept zelfs op de pc en spelcomputers Game van het Jaar-prijzen in de wacht en dat is geen wonder. Dit is geen game, dit is een ervaring. Misschien wel het beste verhaal óóit in een game.
Downloaden: Walking Dead: The Game (gratis, universeel, iOS 4.0+)

Let op: genoemde prijzen kunnen een beperkte geldigheidsduur hebben. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 december 2012, 11:54
Categorieën Games, Uncategorized
Onderwerp game

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.