Grand-theft-auto-san-andreas

De beste iPhone- en iPad-games van 2013: oktober – december

Het laatste kwartaaloverzicht van de beste iOS-games van 2013. Met GTA San Andreas, Oceanhorn, Rayman Fiesta Run, Clumsy Ninja en meer.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Beste iOS Games 2013 GTA San Andreas headerWat waren de leukste iPhone- en iPad-games die in het laatste kwartaal van 2013 zijn uitgekomen? In dit vierde Game van de Week-overzicht van het jaar zetten we de toppers uit het hoogseizoen van de games op een rij: de periode oktober tot en met december. GTA San Andreas, Oceanhorn, Rayman Fiesta Run, GT Racing 2 en Clumsy Ninja: ze komen allemaal voorbij.

Vanwege de weektelling en het sluiten van de App Store in de kerstperiode, eindigen we op een totaal van 50 Game van de Week-titels in 2013, dus niet 52.

Week 39: GT Racing 2

ICS GT Racing 2 iPad iPhoneGT Racing 2 is een pittig spel. Zelfs als je denkt dat je een aardig potje scheurt in racegames en de ideale lijn uit jezelf kan dromen zonder dat je de groene hulpstrook op de weg nodig hebt, laten tegenstanders in het spel je regelmatig hun sporen zien om daarna nooit meer in zicht te komen. Er is iets behoorlijk mis met het niveau in GT Racing 2 – of je even wilt lappen voor upgrades om ervoor te compenseren?… Wat is het jammer dat racegames anno 2013 zo te werk gaan. Maar je krijgt er wat voor terug. GT Racing 2 heeft 67 prachtig gemodelleerde auto’s waar je in stapt en er is geen circuit zónder sfeervol licht. In de cockpit van de auto wordt het helemaal een feestje voor de racefanaat: het geluid dempt en de auto schudt bij een hobbelig wegdek. Het is een innemend spel waarvan hulpmiddelen en de on-screen besturing nog bijgeschaafd moeten worden, waarbij de namen van andere coureurs veel te groot worden weergegeven en waarbij je soms het gevoel hebt een oneerlijk spel te spelen. Maar daarom waren wij het testland voordat het spel wereldwijd beschikbaar werd: er kan makkelijk nog een en ander getweakt worden. In dat opzicht was GT Racing 2 een fijne start voor alweer een fijn racespel op iPhone en iPad.
Downloaden: GT Racing 2 (gratis, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 4+, iOS 5.0+)

Week 40: The Mansion: A Puzzle of Rooms

ICS The Mansion iPad iPhoneThe Mansion: A Puzzle of Rooms heeft een mooi geheimzinnig sfeertje zonder je in aanraking te laten komen met zombies, het is gratis te downloaden en het is een spelletje dat iedereen al eens min of meer gezien heeft. The Mansion is een schuifpuzzel met een twist. Met tikken in de verschillende kamers, verplaats je het meisje Anne dat verzeild is geraakt in een groot landhuis van een speelgoedmaker. De kamer waar je in staat kan je verplaatsen met de schuifrichtingen er omheen. Zo dien je steeds de sleutel te pakken voor de slotdeur waarmee je een level haalt. Je krijgt een score van 1 tot en met 3 gouden puzzelstukken voor het aantal zetten dat je er over doet. Al snel introduceert The Mansion extra elementen in de kamers, zoals een telefoon waarmee je naar een andere kamer kan bellen, en wordt het spel dieper dan je verwacht. Het spel gebruikt (tegen in-app aankopen) hulpmiddelen waarmee je een kamer makkelijker kan halen, zoals een bom, een zaktelefoon en een kamer waar je zelf niet in staat verplaatsen. Bovendien heb je een beperkt aantal sleutels voor als een level niet lukt. Net als Candy Crush vullen die na een tijdje weer aan, tenzij je bij koopt. Het belemmert het plezier in de levels die we spelen niet. The Mansion: A Puzzle of Rooms is origineel, oogt sfeervol, heeft prachtige muziek en is ook leuk om te spelen.
Downloaden: The Mansion: A Puzzle of Rooms (gratis, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 5.0+)

Week 41: Device 6

ICS Device 6 iPad iPhoneTekst als hoofdrolspeler in een spel, maar dan niet op de manier dat je woorden moet maken met de letters op je plankje. Device 6 is geen Scrabble. Het lijkt er zelfs in de verste verte niet op. Ontwikkelaar Simigo bracht eerder dit jaar Game van de Week Year Walk uit en levert nu weer een belevenis die zich niet laat vergelijken. Device 6 is een literair avontuur. Je leest hapbare stukken tekst in alle houdingen van de iPhone en iPad en kantelt je een ongeluk om de schitterend opgemaakte tekst met al zijn speelse elementen mee te krijgen. Het is niet alleen een verhaal over spionage en een bijzondere wereld, maar ook de basis van de puzzels in het spel. In Device 6 haal je niet alleen de oplossingen uit de tekst en beelden er omheen, maar moet je eerst maar eens de puzzels zien te herkennen. Terwijl je aanwijzingen voor jezelf opschrijft met pen en papier naast de iPhone, word je gegrepen door het vervreemdende verhaal en geluidseffecten die nergens op lijken. Opgeteld krijg je een voorstelling die je nog lang bezig houdt nadat je de iPhone of iPad hebt weggelegd. Device 6 kietelt je verstand en kruipt onder je huid.
Downloaden: Device 6 (€3,59, universeel, iOS 5.1+)

Week 42: Dead Trigger 2

ICS Dead Trigger 2 iPad screenshotWe hebben nog nooit een game meegemaakt die de batterij van de iPhone zo snel leeg zuigt als Dead Trigger 2. Het is de kwade kant van het zombieschietspel van Madfinger Games, een ontwikkelaar die technisch het allerbeste uit de iPhone en iPad weet te persen. En ook nu krijg je er wel wat voor terug: Dead Trigger 2 behoort tot de mooiste games in de App Store. Terwijl je door de ogen van de macho-pratende hoofdpersoon kijkt, vallen regendruppels op je scherm, glimmen waterplassen en is elke houten deur opgepoetst. De zombies zelf zien er ook allerminst slecht uit – maar daar houd je liever afstand van. Ze zijn met veel in Dead Trigger 2 en ze komen in allerlei gevaarlijke vormen. Het normale slachtvoer, maar ook kamikaze-dikkerds en bloedspugers maken het je flink zuur terwijl je door je kogels heen schiet. Je wilt niet zonder kogels eindigen, maar juist die kogels vergen geen in-app aankopen: die zijn beperkt voorradig in elk level, wat het spel spannend en eerlijk houdt. Wel investeer je in medicijnen en wapenupgrades, waar je helaas op moet wachten tussen het spelen door. Maar speel een bevrijdingsmissie, verdedigingsmissie of bevoorradingsmissie en je weet waarvoor je het doet. De korte missies van Dead Trigger 2 zijn krachtig. Spannend, leuk en met de juiste waardering voor je eigen kunnen. Zelfs als je met de besturing speelt waarin het eigenlijke schieten van je wordt overgenomen, word je nog altijd beloond voor beter mikken – in het hoofd. Een briljante besturingsoptie die de paniek tussen richten en schieten wegneemt en je meteen dieper in het spel sleurt.
Downloaden: Dead Trigger 2 (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Week 43: Ittle Dew

ICS Ittle Dev The Legend of Zelda voor iOSEn wij maar uitkijken naar het fantastisch uitziende Oceanhorn om aan onze Zelda-trekken te voldoen op de iPhone en iPad! Ineens is hier Ittle Dew, een game die werkelijk iedere fan van 2D-Zelda’s op de SNES en Gameboy wel moet kunnen behagen. Het spel is een eerbetoon met een humoristisch knipoog. Je speelt het meisje Ittle Dew die als elfje een zwaarlijvig vosje bij haar draagt en zo ga je de eerste dialogen aan met een verkoper en voorwerpen in de wereld. Het kost maar een paar zinnen voordat de bedoeling van het spel zichtbaar wordt. Dit is een Zelda-variant met een zware nadruk op de kerkerpuzzels die je in dat spel tegenkomt. Je schuift met stenen, sticht vuurtjes om fakkels te fikken, zet schakelaars en knoppen om en slaat vijanden in de kerkers van je af. Dat doet het spel met een kleurenpalet dat direct aan de nieuwere 2D-Zelda’s doet denken, maar met een tekenstijl dat overloopt van eigen karakter. Je speelt in een vrolijke, cartooneske wereld waarin voorwerpen lichtjes dansen, nietszeggende objecten soms toch praten en tegenstanders heerlijk dom worden gehouden. Zeker als je bekend bent met Zelda zullen gesprekken herhaaldelijk zorgen voor een grijns op je gezicht. En dan stuurt het spel ook nog eens goed. Ittle Dew komt uit het niets, maar stijgt naar de troon. Dit voelt als de Swordigo van 2013.
Downloaden: Ittle Dew (€2,69, universeel, iOS 6.0+)

Week 44: Rayman Fiesta Run

Rayman Fiesta Run ijsglijden iOSDe opvolger van de beste platformgame op iPhone en iPad is uitgekomen en: JA. Hij is net zo leuk als zijn voorganger. Rayman Fiesta Run schrikt aanvankelijk nog even af. Het spel waarin je automatisch rent en alleen nog maar getimed springt en mept, komt ineens aanzetten met koopbare power-ups en de in-app aankopen die daarbij horen. Speel verder en je weet beter. De power-ups zijn de allerlaatste redmiddelen om de ruim 75 levels tot in de puntjes te halen. Maar het spel wordt er niet valser op. De levels in Rayman Fiesta Run zijn nog steeds zo ontworpen dat je alleen met de allerbeste timing de 100 lums scoort en of dat lukt, ligt puur aan je doorzettingsvermogen. En wat zijn de levels weer steengoed! Je plonst water in, glijdt over ijs, activeert valstrikken waar je langs moét, stuitert op tegenstanders die je anders flamberen en rent je zelfs rot voor een school vissen of een gigantische robot die je achterna zit. De strakke besturing maakt dat je de timing en kracht van elke sprong helemaal zelf in de hand hebt en geeft je alle ruimte helemaal opgeslokt te worden door de vaart van het spel. De grotere verbetering ten opzichte van Rayman Jungle Run blijft uit, maar de levelstructuur is wel leuker. Je vordert nu op een wereldkaart waarop je een extra level ontgrendelt voor elke 100 lums die je op een ander level pakt. Wij zijn vastberaden: hoeveel extra levels er ook worden geïntroduceerd in updates, wij halen de finish.
Downloaden: Rayman Fiesta Run (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

Week 45: Oceanhorn

Oceanhorn iPhone iPad iOS headerWind in de zeilen. Zwaard in de hand en een schild onder de tweede actieknop. Of een bom, of een pijl- en boog. Oceanhorn is een actie-avonturengame op de iPhone en iPad die niet een béétje volgens een bekende formule gebouwd is. De game had nooit bestaan zonder The Legend of Zelda van Nintendo en gebruikt diens oude 2D-levelopbouw gecombineerd met de cartoonstijl van Zelda: The Wind Waker. En niet alleen de stijl. Ook de vrijheid van eilanden verkennen per zeilboot komt uit dat Zelda-deel. Het bleken ingrediënten voor een prachtig eerbetoon. Oceanhorn heeft een prachtige en levendige 3D-wereld en benut die ook geweldig. Tussen alle vrijheid in word je van eiland naar eiland gestuurd om de volgende queeste te halen die je naar de queeste daarna kan brengen. De mengelmoes van ontdekken, puzzelen en vechten in Oceanhorn is niet alleen precies goed, maar houdt je ook op het puntje van je stoel door het steeds een beetje moeilijker te maken en je keuzemogelijkheden groter te maken met nieuwe voorwerpen die je gaandeweg het spel vindt. Het spel ontbeert in-app aankopen en wachttijden en doet er qua opbouw alles aan om je verder te laten spelen – ondanks dat je alle vrijheid krijgt. We hebben nog nooit een game op de iPhone en iPad gespeeld die de wereld om ons heen zó kon doen verdwijnen als Oceanhorn.
Downloaden: Oceanhorn (€7,99, universeel, iOS 5.0+)

Week 46: Clumsy Ninja

Clumsy Ninja optillen aan ballonnenDat we dik twee jaar na de pratende poezen en scheetjes latende honden zoveel plezier zouden hebben aan een iPhone-app waarin je één personage bekijkt en beïnvloedt. Dat hadden we niet meer verwacht. Maar het is meteen raak in Clumsy Ninja: zodra de klungelige strijder je aankijkt met zijn grote verbaasde ogen, word je al overvallen door een ‘aaaahw’ en dan heb je hem nog niet eens aangeraakt. Onze slungel laat zich graag beroeren, al heeft ie geen idee waar hij het moet zoeken als het wordt gedaan. Til zijn voet op, sleur hem mee aan zijn hand, gooi hem op de trampoline en laat hem opstijgen aan ballonnen: wanhopig en vragend kijkt Clumsy Ninja het scherm in en om zich heen. Het zijn vooral de eerste keren dat je iets doet die leuk zijn in het spel en gelukkig zijn er aardig wat eerste keren. Want hoewel de app op het eerste oog doelloos lijkt, zit er wel degelijk een spelidee achter. Het is aan jou de zero om te trainen tot een hero en dat kan middels allerlei trainingsdoelen en -instrumenten in je bereik. Sommigen erg duur voor de hoeveelheid geld en diamanten die je te besteden hebt, want Clumsy Ninja is natuurlijk wel een gratis spel. De manier om in-app aankopen te omzeilen is veel tijd in de ninja te steken… en laat dat nou geen enkel probleem zijn.
Downloaden: Clumsy Ninja (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Week 47: Skulls of the Shogun

ICS Skulls of the Shogun IOS beurtenWe hebben er even op moeten wachten, maar afgelopen woensdag verscheen eindelijk 17-BIT’s strategische oorlogsspel Skulls of the Shogun voor de iPhone, iPad en iPod touch. Gelukkig maar, want nu weten we: dit is één van de meest diepgravende strategiespellen in de App Store. Een fraai afgewerkte cartoonstijl, leuk geschreven dialogen en slim interface-ontwerp: dat zijn de wapenfeiten van Skulls of the Shogun. Voorbeeldje: al je soldaten dragen een vlag mee, zoals bij bepaalde Japanse krijgers ook traditie was. Maar deze vlag is gelijk ook een levensbalk, waar dus steeds stukjes van worden losgetrokken als je schade oploopt. Nog een voorbeeld: je troepen bevinden zich niet op een raster zoals in andere strategiespellen, maar kunnen iedere beurt een bepaalde afstand vrij bewegen. De game zit bomvol met dit soort eigenzinnigheid, met als resultaat een ontzettend diepe strategiegame die zich prima laat vergelijken met XCOM: Enemy Unknown voor iOS of Advance Wars voor GameBoy Advance. Mocht je met deze games niet bekend zijn, dan leggen we Skulls of the Shogun het liefst naar een klassiek potje schaken. Jij en je tegenstander mogen om de beurt soldaten op het scherm bewegen, om zo de tegenstander een pak rammel te geven. Een uitgebreide campagne vertelt een grappig verhaal dat je vooral niet te serieus moet nemen. Competitieve spelers kunnen het daarna ook nog eens opnemen tegen vrienden of zelfs spelers die de pc-versie in hun bezit hebben. Bij elkaar genoeg om je wekenlang zoet te houden. XCOM, je hebt er een concurrent in de App Store bij.
Downloaden: Skulls of the Shogun (€4,49, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 4+, iOS 4.3+)

Week 48: The Wolf Among Us

The Wolf Among UsEen wolf in mensenkleren. Dat is de eigenzinnige hoofdpersoon in The Wolf Among Us. Een man met een verleden, net zoals de andere uitgeschakelde sprookjesfiguren die in hetzelfde, duistere New York terecht zijn gekomen. De bizarre stripserie Fables diende als achtergrond van de nieuwe avonturengames van Telltale, de ontwikkelaar van de beste iPhone- en iPad-game van 2012: Walking Dead: The Game. En als je nu als wolf een gesprek voert met een vadsige kikker die zijn huurt niet heeft betaald, weet je dat Telltale ook nu wat bijzonders in handen heeft. The Wolf Among Us hanteert hetzelfde principe als de vorige game. Je belandt in scenario’s, spreekt met verschillende personages en de keuzes die je maakt vormen je karakter en spelen door in het verhaal. Op het moment dat je zo’n keuze maakt, krijg je die feedback in beeld – maar je zal niet altijd tijd hebben om het te lezen. Regelmatig zal je voor hete vuren komen te staan en ga je op de vuist. De gevechten in The Wolf zijn beklemmend. Snel en specifiek uit te voeren drukken en veegbewegingen vegen elkaar snel op en de kans dat je een stuk opnieuw mag doen omdat je faalde, is niet van de lucht. The Wolf Among Us is lastiger dan eerdere Telltale-games, maar het mag geen probleem heten als met name de gevechten zo filmisch en indrukwekkend ogen. The Wolf Among Us ziet er fantastisch uit, is ingesproken door klasse stemacteurs en zet unieke personages neer. Wanneer zaten we zó in een strip?
Downloaden: The Wolf Among Us (€4,49, universeel, iPhone 4S, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 6.0+)

Week 49: GTA San Andreas

GTA San Andreas iOS auto rijdenOceanhorn is niet de enige game dit jaar waar blind geld voor wordt neergelegd, no questions asked. In tijden van gratis te downloaden games die je vervolgens een poot uittrekken als je er een kans in wil hebben, is geld neerleggen voor een volwaardige game gelukkig nog geen probleem. Want een volwaardige game, die haal je met Grand Theft Auto San Andreas wel op je iPhone en iPad – en de game is een groot succes. Toen GTA San Andreas als laatste deel in de GTA III-trilogie uitkwam op spelcomputers, was het de grootste, meest veelzijdige en meest innemende GTA die er tot op dat ogenblik was en datzelfde gevoel bekruipt opnieuw bij het spelen van de mobiele versie na eerder GTA III en GTA Vice City in de vorige decembers. Of je nou met je auto en countrymuziek op in de desolate zandgebieden van Los Santos dwaalt, of rondhangt in de met bendes bezaaide achterwijken waar drive-by-shootings vanuit auto’s de normaalste zaak van de wereld zijn: je kan het allemaal zelf doen en het kan je allemaal overkomen. Als Carl Johnson begint het verhaal nog serieus met de moord op je moeder en verwikkelingen met corrupte politieagenten, maar verderop ligt de bal bij jou en is Grand Theft Auto precies de speeltuin als je ervan gewend bent. Of je nou naar de sportschool gaat om spieren te trainen, dames van plezier in je auto sleurt en weer op straat zet of de criminele missies van de game volgt – die beginnen op crossfietsjes: GTA San Andres is een hele wereld in je broekzak.
Downloaden: Grand Theft Auto: San Andreas (€5,99, universeel, iPhone 4S+, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 4.3+)

Week 50: Republique

Republique 3Republique is een sluipspel waarin je niét de hoofdpersoon bestuurt, maar de camera’s om haar heen. De game vertelt het verhaal van een toekomst waarin de staat totalitair is en iedereen middels camera’s in de gaten houdt. Maar ook het verhaal van Hope, een jongedame die is veroordeeld tot het wissen van haar hersens omdat ze een ‘rebels’ boek las. Zelf speel je als de hacker die van camera naar camera kan bewegen om Hope te begeleiden naar een ontsnapping. Je stuurt elke camera aan door rond te kijken en activeert een techmodus om te zien welke elementen in de omgeving te manipuleren zijn. Zo open je deuren, vergaar je intelligentie en ontregel je elektronica, terwijl je in het ‘gewone’ zicht op de omgeving drukt om Hope te vertellen waar ze naartoe moet. Republique is niet zonder mankementen. Het schakelen tussen camera’s in allerlei hoeken kan zeer desoriënterend werken, je hebt wat weinig grip tussen gepakt worden en zelf een bewaker bewusteloos achterlaten en bovendien spreken de puzzels ook niet altijd voor zich. Maar het is ook een game met fantastisch beeld en geluid, een unieke aanpak en totaal eigen flow. Als je graag eens iets anders speelt op iPhone en iPad, mag je Republique niet over het hoofd zien.
Downloaden: Republique (€4,49, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 7.0+)

Bedankt voor het lezen van de iCulture speelt in 2013! Tot volgend jaar!